Mimoriadna akcia!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a získajte darčekovú kartu IKEA!

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Koncept

Objednať

Terakota: Farba zeme, ktorá prinesie do domova teplo

Zdieľať 18. 09. 2020
Terakota: Farba zeme, ktorá prinesie do domova teplo Galéria (13)

Na jednej strane jemná, na druhej strane výrazná. Nejestvuje snáď lepší spôsob, ako priniesť do domova teplo, než pomocou tohto hnedooranžového odtieňa, ktorého popularita prudko stúpa.

1 Terakota je späť!

Pri pohľade na unikátnu farbu hliny možno konštatovať, že vyžaruje pokoj a šíri okolo seba teplo. Minimálne to vizuálne. Ide teda o ideálny spôsob, ako vniesť do vášho domova podmanivú atmosféru. Nuž a prečo populárna? „Jej prirodzená strohosť už kedysi triumfovala. Dnes, v období ekológie, je o nej opäť počuť. Prírodný pôvod, remeselné výrobné metódy a schopnosť ,starnutia v duchu wabi-sabi – preto ju milujeme!“ hovorí Marta Suchodolska, kreatívna riaditeľka Westwing CEE.

Prečítajte si tiež

Návrat ku koreňom: Interiér zaodetý vo farbách zeme
Návrat ku koreňom: Interiér zaodetý vo farbách zeme
S prírodným štýlom si vytvoríte pohodlné bývanie, ktoré sa na nič nehrá
S prírodným štýlom si vytvoríte pohodlné bývanie, ktoré sa na nič nehrá

2 Šup s ňou na dekorácie

Terakotová patrí do palety farieb zeme, má to dokonca aj v názve terra – zem. Krásne sa preto kombinuje s prírodnými materiálmi, ratanom, bambusom, ale aj drevom, čiernou, hnedou a takmer všetkými svetlými farbami.

Detail interiéru s krbom, prírodným kreslom a dekoráciami

Foto: Argos Home

3 Do kuchyne ako stvorená

Terakota, teda druh keramiky, sa získava správnym horením vyčistenej hliny. Ide teda o prírodný a ekologický materiál. Z hľadiska dizajnu mu tiež nemožno uprieť, že starne do krásy.

  • Náš tip: Tento hrejivý odtieň si priam pýta spojenie s prírodnými materiálmi, výraznou tkanou štruktúrou a svetlými odtieňmi, ako je biela a smotanová.

Farebné kombinácie s terakotou

Terakotový akcent sa pekne snúbi so sivou, bielou a napriek tomu, že na farebnej palete ide o teplý odtieň, tak prítomnosť ďalšieho hrejivého kamoša v podobe horčicovej, krémovej alebo staroružovej mu len prospeje. Dostane tak romantický nádych.

„Tak táto farba, ak ju v interiéri správne uchopíte, si získa celé vaše srdce, a to na veľmi dlhý čas. Rozhodne totiž nie je prvoplánová, ale rafinovaná a presne takú energiu vnesie do života aj vám.“ Kristína, redaktorka

Pripravila: Kristína Falťanová
Foto: archív firiem, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 09/2020


Kategórie: DIY a inšpirácia