28 praktických rád ako šetriť v kuchyni

jan 15, 2018
Šetrenie v kuchyni

Domáci rozpočet je často v rozpore s tým, ako v kuchyni hospodárime. S jedlom, energiami aj vlastným časom. Poradíme vám, ako sa pri pohľade na účty usmievať a mesačne ušetriť desiatky eur.

VÝBER SPOTREBIČOV

1. Kupujete nové? Pozornosť pri kúpe zamerajte na energetickú triedu aspoň A, A+. Ich cena bude o čosi vyššia, no dosiahnutá úspora tiež. Hovorí sa až o 45 %.

2. Spotrebu energie zistíte podľa výkonu vo wattoch. Čím väčší bude výkon, tým viac energie spotrebič potrebuje. Pýtajte sa na také, ktoré v pohotovostnom režime minú menej ako jeden watt.

3. Chladničku si tiež vyberajte podľa toho, koľko vás je doma.

4. Optimálna teplota v chladničke je 5 °C, mrazničke stačí –18 °C.

5. Kam s ňou? V rámci bytu a domu jej nájdite príjemne chladné miesto. Pri radiátore či sporáku bude požierať energiu oveľa viac. Čo plusový teplotný stupeň, to asi o 4 % spotrebovanej elektriny viac.

Šetrenie v kuchyni

6. Pozor na časté a dlhé otváranie dverí či ich nedostatočné zatvorenie.

7. Aj tak sa vám čosi nezdá? Urobte si tesniaci test. Zhasnite lampu a do chladničky položte zapálenú baterku. Ak uvidíte svetlo, chladnička má zlé tesnenie.

8. Pozor na ľad. Gazdinky, dbajte tiež na pravidelné rozmrazovanie. Námraza totiž zvyšuje spotrebu.

NAKUPUJEM, ČO POTREBUJEM

9. Stanovte si rozpočet a s rodinou urobte týždenný jedálny lístok. Až na základe neho nakupujte. Vyhnete sa tak bezhlavému hádzaniu surovín do košíka, aj nepotrebným zásobám v špajze.

10. Sledujte akcie a porovnávajte ceny. Nie každá akciová cena z letáku je tou najvýhodnejšou.

11. Nahraďte drahé mäso. Ak si u mäsiara kúpite mäso vcelku, dostanete viac, ako keď si kúpite balené krájané mäso v supermarkete.

Prečítajte si aj  Kuchyňa v podkroví: Ako čo najlepšie využiť jej potenciál?

12. Zostali vám dve porcie nedeľného obeda? Zamrazte ich, ak je jedlo vhodné na mrazenie. Ani neviete, ako vám prídu vhod počas týždňa. Kúsky mäsa sa tiež dajú nakrájať a spotrebovať do rizota či cestovinového šalátu.

Šetrenie v kuchyni

13. Staré pečivo nevyhadzujte. Nechajte ho poriadne uschnúť a vyrobte si z neho domácu strúhanku. Zopár dní staré rožky pokojne použite do žemľovky, obaľte vo vajíčku alebo nakrájané na kocky vhoďte do omelety.

14. Mäso nahraďte cenovo dostupnejšou zeleninou. Na internete sú stovky receptov, ktoré chutia deťom aj mužom.

VODOU TREBA ŠETRIŤ

15. Takmer 6 litrov denne – to je množstvo vody, ktoré vám dokáže odtiecť potrubím za predpokladu, že máte doma batériu, ktorá kvapká.

16. Umývať ovocie a zeleninu treba. Ak šetríte peniaze aj prírodu, tak jedine vodou zachytenou v miske. Miniete jej menej a tú istú vodu môžete použiť ešte aj na zalievanie kvetov.

17. Umývanie riadu je samostatná kapitola. Nové umývačky disponujú rôznymi šetriacimi a eko programami a spotrebujú zhruba 20 litrov vody na jedno umytie. Ak umývate ručne, na to isté množstvo riadu miniete dvojnásobok.

18. Inteligentná umývačka si sama reguluje množstvo vody, no aj tak je lepšie používať ju až vtedy, keď ju celú naplníte riadom. S teplotou vody to nepreháňajte, 50 °C celkom stačí.

V kuchyni, ako aj v iných miestnostiach v byte používajte úsporné žiarovky. Iste, cena je vyššia, na spotrebe však ušetríte hneď 5-krát a ich životnosť je oproti klasickej žiarovke trojnásobok tohto čísla. Ani klasiku však nezatracujte. Na krátkodobé svietenie na toalete, v chodbe či kúpeľni je stále využiteľná.

VARENIE a PEČENIE

19. Otvárate počas pečenia rúru? Ak áno, robíte chybu, ktorá vedie k úniku tepla. V záujme šetrenia vyskúšajte rúru vypnúť 10 minút pred koncom pečenia. Dochádzajúce teplo jedlo dokončí a vám ušetrí peniaze. To isté platí, ak varíte na elektrine.

Prečítajte si aj  Odkladacieho priestoru v kuchyni nie je nikdy dosť

20. Plyn či elektrina? Varenie na plyne je lacnejšie. Indukčné varenie síce v nízkej spotrebe vedie, no prvotná investícia je podstatne vyššia.

21. Používate plynový sporák? O horáky sa teda starajte. Ich znečistenia a mastnota zvyšujú spotrebu.

Šetrenie v kuchyni

22. Menšie množstvo vody skôr zovrie v rýchlovarnej kanvici než na varnej doske. A ešte čosi, vždy prevárajte len toľko vody, koľko potrebujete.

23. Nerovný pomer hrnca a platničky zvyšuje spotrebu energie tým, že teplo uniká mimo varnej nádoby. Taktiež, ak je hrniec oveľa väčší ako platnička, zohrievanie a varenie sa predĺži.

24. Používate pokrievky? Mali by ste. Spotreba energie sa zníži o polovicu. Bez nich, naopak, stúpne o 150 až 300 %.

25. Nepodceňujte materiál, z ktorého sú vaše hrnce. Smalt úspore nepomôže, naopak, antikoro áno.

26. Hrnce s nerovným dnom vyhoďte. Zvyšujú spotrebuje energie o viac ako 30 %.

27. Tlakové hrnce ušetria 60 až 80 % času a energie v porovnaní s klasickými hrncami.

28. Na rozmrazovanie nepoužívajte mikrovlnku. Radšej mrazené suroviny vyberte a cez noc nechajte prirodzene rozmraziť v mise.

Text: Kristína Falťanová :: Foto: isifa/Shutterstock

Komentáre
lightpark