7 podlaží, 325 m² obytnej plochy. Londýnsky dom v štýle retro

júl 16, 2018
Pekné bývanie

Sedempodlažný rodinný dom s obytnou plochou 325 štvorcových metrov – to možno znie ako preklep. V mestách, kde sa pozemky rátajú na štvorcové centimetre, je to ale obvyklé. Patrí k nim aj Londýn, kde domy široké okolo troch metrov nie sú nič výnimočné a čo im chýba na šírke, doháňajú na výške.

Skutočnosť, že je tento mestský rodinný dom v Highgate v Londýne štruktúrovaný na siedmich rôznych podlažiach, robí z neho nezvyčajné a zároveň veľmi zaujímavé bývanie. Jeho majiteľom – Oliverovi, Amelii a ich dvom deťom sa zapáčila myšlienka dať starému domu s mnohými nedostatkami nový, moderný vzhľad. Zároveň však nechceli dopustiť, aby sa priestory stali chladné a neosobné.

Obrátili sa na architektonickú spoločnosť LLI Design, ktorá prehodnotila dynamiku všetkých miestností a navrhla prepracovanie a rekonštrukciu domu. Oliver a Amelia vlastnili veľkú zbierku starých plagátov a želali si vidieť ich po celom dome. Stali sa tak východiskovým bodom interiérového dizajnu a vytvorili silné grafické a estetické prostredie.

byt v Londýne

Plagáty zo zbierky majiteľov citlivo zakomponovali do jedálne aj obývačky, kde ladia s ostatným doplnkami.

Dizajnéri upravili dispozíciu domu aj jednotlivých podlaží tak, aby bol pohyb a vzťah medzi miestnosťami prirodzený. Napríklad premiestnili kuchyňu. Pôvodne bola na druhom poschodí, čo nedávalo zmysel. Teraz je presťahovaná na prvé poschodie, vedľa jedálne, a zároveň je prepojená s terasou a záhradou. Jestvujúce schody v strede domu, ktoré spájajú všetky podlažia, boli ponuré a vymeniť ich by bolo veľmi zložité. Pôvodnú konštrukciu schodiska dizajnéri zrekonštruovali a svetlo doň vniesli vybudovaním svetlíkov v najvyššom podlaží, ako aj pridaním okna na celú svetlú výšku medzi podestami druhého a tretieho podlažia.

Prízemie

Usporiadanie prízemia bolo zachované, ale pôvodnú kanceláriu prepracovali tak, aby sa dala používať ako hosťovská izba aj ako pracovňa. Celé domáce kancelárske vybavenie – počítač a tlačiareň je schované v zabudovanej skrini vyrobenej na mieru. Z nevyužitého priestoru pod schodami vytvorili miesto na odkladanie topánok.

kuchyňa

V novej kuchyni našli dizajnéri aj miesto na malý kútik s biokozubom, nad ktorým je zavesený pestrofarebný plagát a dopĺňa ho pohodlné predĺžené kreslo. Kuchyňa je svetlá, vzdušná, s elegantným ostrovčekom, ktorý slúži ako pracovná plocha aj raňajkové barové sedenie.

Prvé poschodie

Najvýznamnejším zásahom v dispozícii je premiestnenie kuchyne na prvé podlažie. Pôvodne bola o poschodie vyššie, čo bolo dosť nepraktické. V zadnej časti prvého poschodia sa vstupovalo na terasu a záhradu cez dvojicu francúzskych okien v murovanej stene. Stenu aj francúzske okná nechali dizajnéri odstrániť, čím sa otvor podstatne zväčšil a zaplavil priestor prirodzeným svetlom.

kuchyňa

Cez posuvné okná s plnou výškou je kuchyňa vizuálne aj priamo prepojená s terasou a záhradou. Kuchynská linka je obohatená o ostrovček, aby sa mohla Amelia pri práci pozerať do záhrady. A vznikla tu aj samostatná špajza. Miestnosťou prechádzal komín, ale žiadne vykurovacie teleso, tak tu vytvorili kozub na bioplyn a pri ňom ležérne sedenie v podobe ležadla. Na druhej strane miestnosti je neformálne stolovanie pri modernom jedálenskom dubovom stole s lavicou a stoličkami.

byt v Londýne

Jedálenský kút so stolom pre dvanásť osôb je súčasťou kuchyne na prvom poschodí a zdobia ho retro plagáty zo zbierky majiteľov. K nim bola doladená aj farebnosť čalúnenej lavice a stoličiek.

Celý interiér domu je navrhnutý tak, aby pre svojich obyvateľov vytvoril moderné, praktické, príjemné a pohodlné bývanie s dušou. Prispievajú k tomu nielen nábytok ušitý na mieru, ale aj krásne bytové textílie, vyvážená farebná paleta a osvetľovací systém, ktorý umožňuje upravovať náladu v každej miestnosti. Navyše, v celom dome aj vonku je distribučný systém hudby so stropnými reproduktormi. Tieto detaily sa podieľajú na tom, že každé poschodie a každý priestor má svoj vlastný charakter.

byt

Kto tu býva?

Manželia Oliver a Amélia, ktorých vášňou sú staré retro plagáty a ich dvaja tínedžeri Ellis a Hannah.

Autorka interiéru

Linda Levene

Linda Levene, Design Director LLI Design

 

„Majitelia chceli vytvoriť pre svoju rodinu nové prostredie. Páčila sa im myšlienka mať moderný dom, no zároveň mali obavy, že súčasný dizajn môže byť chladný a neosobný. Preto sme sa usilovali vytvoriť im domov skôr praktický, s pocitom tepla a jedinečnosti.“

 

Text: Adela Motyková
Foto: Rick McXullagh / LLI Design /V2COM
Zdroj: časopis Pekné bývanie 07/2018

Komentáre