90 m² plných severského komfortu

júl 24, 2018
byt v severskom štýle

Väčšina mladých ľudí začína spoločný život v jedno- alebo dvojizbovom byte, deväťdesiat štvorcových metrov obytnej plochy je z tohto pohľadu skôr výnimka. Mladému páru, zatiaľ bezdetnému, padol do oka práve takýto byt v rezidenčnom komplexe.

Po vstupe do bytu sa ocitnete v neštandardne priestrannej chodbe, ktorá je voľne prepojená so spoločenským priestorom orientovaným na východ. Podľa súčasných trendov je spojený s jedálňou a kuchyňou. Z chodby sa vstupuje aj do dvoch kúpeľní – menšej hosťovskej a väčšej rodinnej, do detskej izby a pracovne. Spálňa veľkolepých rozmerov susedí so spoločenskou zónou a z nej sa do spálne aj vstupuje.

Spýtali sme sa architekta Andreja Gajdoša, ktorý byt zariaďoval, a majiteľov, či by v ňom niečo dispozične zmenili. Zhodli sa na tom, že by stálo za zváženie spojiť malú kúpeľňu so spálňou a vytvoriť rodičovský apartmán. „Myslím, že väčšia kúpeľňa postačí hosťom aj domácim a keby bola menšia kúpeľňa spojená so spálňou, rozhodne by to bola pridaná hodnota,“ zamyslel sa architekt.


byt v severskom štýle

Základom celého bytu sú béžové a sivé odtiene, ktoré dopĺňa drevo, a pozdvihujú a osviežujú ich jemné pastelové odtiene – v obývačke je to ružová a tyrkysovo zelená.

Zaujal aj interiér

Borisa a Simonu si na prvý pohľad získal aj jednoducho, ale pôsobivo riešený a zariadený interiér, takže ho kúpili aj s ním. Architekt Andrej Gajdoš vstúpil do realizácie prezentačného bytu v čase, keď bol ako holobyt v štandardnom vybavení. To znamená, že boli urobené podlahy, dvere a kúpeľne s obkladmi a sanitou. V tomto štádiu ešte nevedel, kto bude v byte bývať a rozhodol sa ladiť ho elegantne, pohodlne a jemne škandinávsky, keďže aj developer je severská spoločnosť.

dvojizbový byt

Materiál, ktorý sa používa do exteriéru na obklady, použil architekt v obývačke a gravírovaním v ňom vytvoril zaujímavejší element, ktorý jej dodal typickú atmosféru. Ten istý materiál je aj na kuchynskej zástene a pracovnej doske, čím sa celý priestor prepojil.

Byt je situovaný do ulice, odkiaľ nie je veľmi priaznivé osvetlenie, a vzhľadom na to je ladený do svetlejších a prírodných farieb, iba akcenty sú tmavšie. Dominantný je béžový odtieň spolu s jemnou antracitovou, ktoré dopĺňa drevodekor. Túto neutrálnu paletu pozdvihujú a zároveň do nej prinášajú štipku farebnej hravosti pastelové tóny ružovej a tyrkysovo zelenej v podobe doplnkov, vankúšov a dekoračných predmetov.

byt v severskom štýle

V spálni je podobná farebnosť ako v susednej obývačke. Pár lesklých závesných svietidiel sem vnáša nádych luxusu a tiež trošku otepľujú priestor. Centrálne svietidlo s tienidlom evokujúcim pokrčenú textíliu ho zasa zjemňuje.

Pozoruhodné je využitie kompaktných vysokotlakových laminátových dosiek na obklad obývačkovej steny. Obklad s dekorom dreva je navyše ozvláštnený ryhovaným geometrickým vzorom. Tým, že prechádza z obývačky do kuchyne, vizuálne spája tieto susediace zóny. Na pracovnej doske v kuchyni je rovnaký materiál, ale v dekore evokujúcom kameň.

byt v severskom štýle

V kancelárii zaberá jednu stenu otvorená policová zostava, sčasti so zásuvkami, na ukladanie poslúži aj komoda a písací stôl, ktorý má na jednej strane úložný priestor. Záujem vzbudzuje stropné svietidlo – akoby pracovná lampa visiaca zo stropu.

„Interiér je ladený neutrálnejšie, naznačuje, ktorým smerom sme chceli ísť, ale zároveň ponecháva priestor, aby sa s malými obmenami mohol prispôsobiť komukoľvek, “ objasňuje nám architekt.

byt v severskom štýle

V dievčenskej detskej izbe dominuje béžový odtieň a dopĺňa ho jemná fialová. Na rozdiel od ostatných miestností, kde sú na oknách závesy, tu sú rímske rolety. Úložné priestory má v sebe zakomponovaný aj písací stôl, nad ním je magnetická tabuľa. V snahe čo najviac odľahčiť a odvzdušniť priestor sú aj tu úložné miesta riešené ako otvorené police. Jedine šatník je klasický.

Jednoduché a pôsobivé riešenia

Nábytok bol vyrobený na mieru a je ho tu teda dosť, no napriek tomu ním priestor nie je zahataný. A je to aj vďaka tomu, že ho architekt nepoňal klasicky, uzatvorene, ale maximálne otvorene a odľahčujú ho aj stolárske detaily. Napríklad dvierka na televíznej skrinke nie sú do korpusu vložené, ani ho neprekrývajú, ale majú dookola vytvorenú medzeru, ktorá masívny prvok odľahčuje.

dvojizbový byt

Horné skrinky kuchynskej linky sú potiahnuté až pod strop, aby sa využil priestor celej výšky. Dvierka skriniek sú opticky predelené na dve časti.

Nábytok je vyrobený v kombinácii matných striekaných plôch a dreva, s ktorými pekne ladí sivobiely obklad či vzorovaná tapeta alebo jemný pastelový náter na stene. Medzi stolárskymi prvkami sa často objavujú aj kovové – príručné stolíky, svietidlá v čiernom dekore. „Svietidlá som poňal nielen z hľadiska funkčnosti, ale na strope vytvárajú aj akýsi architektonický prvok. V spoločenskej časti bytu je ním koľajnica, po ktorej sa posúvajú bodové svetlá a lampa nad jedálenským stolom, rovnaká je na chodbe. V spálni sú nočné lampy riešené ako visiace zo stropu a elektrické vedenie k nim vytvára dekoratívny prvok,“ vraví architekt.

dvojizbový byt

Chodba je nadštandardne rozľahlá, čo umožnilo postaviť po celej dĺžke šatníkovú zostavu
so zrkadlovou časťou, na protiľahlej stene sedenie a ešte stále zostal priestor na komfortný pohyb. Nad sedením sú skrinky elektromera a riadiacej jednotky inteligentnej elektroinštalácie, ktoré sú skryté
za imitáciou obrazu.

Byt je súčasťou nového a zaujímavo poňatého developerského projektu, ktorý ponúka bezprostredný kontakt s centrom mesta, kompletnú vybavenosť a komfortné bývanie. Budúcich majiteľov Borisa a Simonu oslovila táto lokalita aj novostavba, preto sa rozhodli pozrieť si v nej vzorový byt. Z obhliadky odchádzali rozhodnutí, že toto bude ich spoločné hniezdočko. „Okrem lokality, ktorá nám obom vyhovuje, pretože sme vyrastali v meste, sa nám zapáčilo riešenie bývania s home officom. Obaja pracujeme aj z domu a mať domácnosť spolu s kanceláriou na jednom mieste, pričom sú zároveň oddelené, je parádny komfort a pohodlie, “ hovorí Boris.

Kto tu býva?

Mladý, dynamický pár Boris a Simona, ktorí sú pánmi svojho času a práce.

Autor interiéru

autor interiéru

MArch. MAUD. Andrej A. D. GAJDOŠ – Salpietra & Gajdos Architects www.salpietragajdos.com

V kancelárii Salpietra & Gajdos sa v rámci nášho pôsobenia v architektúre a urbanizme zaoberáme aj interiérmi od návrhu až po komplexné dodanie všetkých prvkov. Vďaka tomu, že naša činnosť siaha od Slovenska cez celoeurópsky trh až po severoamerický, zaručujeme rozmanitosť a pestrosť navrhovaných interiérov. Tým, že tento interiér nemal ešte konkrétneho majiteľa, je ladený elegantne, harmonicky a skôr neutrálnejšie. Naznačuje, ktorým smerom sme chceli ísť, a zároveň ponecháva priestor, aby sa s malými obmenami mohol prispôsobiť komukoľvek. 

Text: Adela Motyková
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie

Komentáre