Ako sa splnil mladej žene sen o vzdušnom a harmonickom domove

mar 03, 2020
Moderný priestor, v ktorom je spojená kuchyňa s obývačkou. Kuchyňa s bielou kuchynskou linkou, s ostrovčekom súvisle vedúcim do jedálenského stola s čalúnenými stoličkami. Obývačka s bielou sedačkou tvaru L a farebným geometrickým kobercom.

Túžbou modernej mladej ženy bolo mať vzdušný, čistý a harmonický domov, kde môže vypnúť a oddýchnuť si po náročnom pracovnom dni bez rušivých momentov. Z tohto želania vychádzala renovácia jej dvojizbového bytu, ktorú zverila do rúk odborníkov.

Menšie stavebné úpravy

Vo vzťahu investora a architekta je zásadné porozumenie si. A to sa v tomto prípade podpísalo na výsledku, ktorým je vizuálne kompaktný, do detailu harmonicky uchopený byt. Majiteľka bytu oslovila na jeho premenu architektky Janu Tartaľovú a Soňu Králikovú na základe odporúčania a tie to vzali rovno „od podlahy“. Dispozíciu bytu nemenili, postačilo len niekoľko praktických stavebných úprav.

Chodba so vstavanou šatníkovou skriňou.

Vstavaná šatníková skriňa na chodbe je vo vstupnej časti zúžená, aby tu vznikol väčší komunikačný priestor na odloženie vecí či vchádzanie do kúpeľne alebo toalety.

Zasiahli napríklad do prepojenia chodby s obývačkou tak, aby sa do vstupnej časti zmestila šatníková skriňa so štandardnou 60-centimetrovou hĺbkou. Aby vzniklo pred vstupom do bytu a dverami do kúpeľne viac komunikačného priestoru, v tejto časti sa šatníková skriňa zužuje. K optickému odľahčeniu chodby prispelo aj riešenie šatníka, ktorý má v zúženej časti vešiak na kabáty a skrinku na topánky. Celoplošné zrkadlo na stene oproti šatníkovej skrini, ktoré lícuje s prekladom nad otvorom do obývačky, pri pohľade od vstupu duplikuje priestor.


Prečítajte si tiež

Vizuálne prepojenie

Z pohľadu definície materiálov do interiéru bol zásadný výber podlahy. Architektky vybrali drevenú podlahu a nechali ju položiť diagonálne, aby docielili v priestore určitú dynamiku. Podlaha sa takto vinie celým bytom. Okrem podlahy sa nejakým spôsobom objavuje drevo v každom priestore a vyznieva na pozadí bielej, sivej alebo čiernej.

Moderná spálňa s posteľou s čalúneným čelom so zabudovanými svietidlami, s nočnými stolíkmi a šatníkom s perforovanou zadnou stenou.

Šatníkový blok má zadnú stenu z perforovaného plechu a vymedzuje priestor na spanie. Veľkú posteľ s čalúneným čelom so zabudovanými svietidlami dopĺňajú drevené nočné stolíky.

Napríklad, pozoruhodná je komoda v spálni zakončená toaletným stolíkom. Dvierka komody reagujú na diagonálne linky, povrchovo sú upravené dyhou kladenou v trojuholníkoch pod 45-stupňovým uhlom. Diagonálna linka sa objavuje aj na kúpeľňových skrinkách. „Volili sme jednoduchú, striedmu farebnosť stien a zabudovaného nábytku, farebné akcenty sú len na doplnkoch. Tento koncept vyhovoval majiteľke. Je to o tom, že keď zostanú hlavné kusy nábytku v jednoduchých farbách a líniách, tak sa dajú stále dopĺňať alebo obmieňať,“ vysvetľuje Soňa Králiková a dodáva, „ak sa teda majiteľke zunuje farebný koberec alebo stolička, tak ich jednoducho vymení, ale s podlahou či kuchynskou linkou by to bolo trošku náročnejšie.“

Tip na článok: V kláštore zo 17. storočia – bývanie medzi dvoma dimenziami

Viacfunkčný priestor

Za chodbou sa otvára vzdušný spoločenský priestor – kuchyňa s jedálňou a obývačkou. Dlhá kuchynská linka je vytvorená ako jeden blok a pred ním je ešte kuchynský ostrov s jedálenským stolom, ktorý sa dá voľne posúvať do priestoru. Keď je prisunutý k pracovnému pultu, vytvára s ním kompaktný celok. Z jednej strany pultu je nika na víno a zo strany kuchynskej linky sú úložné priestory.

Moderná obývačka s farebným kobercom, okrúhlym skleneným stolíkom, s nízkymi úložnými skrinkami popri stene a tapetou s prírodným motívom.

Celú stenu s televízorom pri vstupe do spoločenského priestoru lemujú nízke úložné skrinky, ktoré poslúžia aj na sedenie v prípade väčšej návštevy.

Ak bude mať majiteľka väčšiu návštevu, môže stôl presunúť aj ku skrinkovému bloku tiahnucemu sa po celej stene pod televízorom, na ktorom sa dá aj sedieť ako na lavici. Skrinky sú z dyhy morenej na jemný sivý odtieň, ukončené policovým dielom v akcentovej mentolovej farbe. Je to jediný farebný vstavaný prvok v byte. Aby pôsobil celý byt celistvo, architektky koncept zjednotili a takmer všetok nábytok sa vyrábal na mieru vrátane postele a sedačky.

Galéria

Miesto na všetko

Jednou z požiadaviek majiteľky bolo, aby byt nepôsobil rušivo ani pri nie vždy vzornom poriadku. Architektky si teda dali záležať na vytvorení dostatku úložných priestorov, v ktorých má každá vec v domácnosti svoje miesto. Zároveň sa snažili každý takýto priestor zakomponovať do bytu tak, aby nepôsobil masívne a nezaťažoval interiér. Príkladom je šatník v spálni, ktorý mal byť podľa predstáv majiteľky veľký. Nie je vytvorený v štandardnom formáte, ale z dvoch úložných blokov otočených oproti sebe a voľného, otvoreného priechodu k nim. Bloky majú na čelných plochách zrkadlá a na zadnej strane perforovaný plech, ktorý zabezpečuje optické prevzdušnenie šatníkového priestoru. Zrkadlo je aj na konci šatníka.

Spálňa s otvoreným šatníkom, komodou a stenou s motívom stromov.

Pri vstupe do spálne neviete, čo skôr obdivovať, či veľký otvorený atypický šatník, alebo stenu so sivobielou tapetou s kvetinovým motívom, na ktorej sa vyníma drevená komoda.

„Pri spolupráci architekta s klientom je dôležitá vzájomná dôvera a dobrá chémia, ktorá v tomto prípade fungovala. Praktickosť, jednoduchosť línií a udržateľnosť priestoru sa skombinovali so ženskou nevtieravou estetikou. Výsledkom riešenia je vytvorenie domova, ktorý je tvárny a aj napriek malej metráži vie zareagovať na rôzne situácie.“ Ing. arch. Jana Tartaľová
– Archholiks a Ing. arch. Soňa Králiková – Mimoarchitekti

Text: Adela Motyková
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 01/2020

Komentáre