Ako zariadiť malú predsieň: Praktická s vau efektom

mar 18, 2020
Pôdorys menšieho dvojizbového bytu s predsieňou, obývačkou a kuchyňou.

Pomerne malý dvojizbový byt bolo potrebné prestavať od základov, aby funkčne a esteticky vyhovoval požiadavkám majiteľky. Zmena sa dotkla aj predsiene.

Zadanie

Predsieň mala mať výrazný reprezentačný charakter, ale takisto poskytovať dostatočný komfort pre obliekanie, obúvanie a odloženie vecí.

Rozloha: 5,16 m²


Realizácia

Autorka návrhu: Lucia Kružlicová – interiérová dizajnérka, www.lukru.sk

Najväčšou výzvou bolo skombinovať požiadavky do funkčného a logického celku v takom malom priestore. Úlohou dizajnérky bolo navrhnúť rozloženie veľkých častí nábytku, ktoré by z hľadiska ergonómie a funkčnosti mali v rámci malej chodby hlavu aj pätu.

Zariadenie malej predsiene: predsieň so skrinkou na topánky, ktorá slúži aj na sedenie a so skriňou nadväzujúcou na knižnicu v obývačke.

  • Rozloženie nábytku v rámci vstupného priestoru bolo strategicky umiestnené tak, aby poskytovalo dostatočné množstvo odkladacích plôch, no zároveň neobmedzovalo v pohybe.

Inšpirujte sa: Vďaka multifunkčnému modulu vyťažili z malého bytu maximum

Výrazným prvkom je drevený rošt, ktorý voľne prechádza do obývacej časti a tak opticky chodbu zväčšuje. Zároveň tento prvok splnil požiadavku na intimitu prostredia, keďže predsieň je dôležitou spojnicou medzi obývacou a hygienickou časťou bytu.

Malá chodba s úložnými priestormi na topánky a oblečenie, so sedením, vešiakom v tvare stromu a deliacim prvkom v podobe dreveného roštu.

Zvolené odtiene sú zemité, farby prírodné a línie jednoduché a čisté. To zaručuje, že predsieň zostáva stále moderná a ani po viacročnom užívaní sa jej dizajn nezunuje. Použitá farebná paleta zároveň pekne ladí so zvyškom interiéru.

Malá predsieň so skrinkou na topánky, ktorá slúži aj na sedenie a stenou s vešiakom v tvare stromu.

„Hoci sa stavebnými úpravami otvoril priechod do obývacej izby, východisková dispozícia stále neposkytovala optimálny priestor na zariadenie chodby. Z tohto dôvodu bolo nutné pomôcť si umiestením veľkej knižnice kolmo na deliacu priečku. V nadväznosti na ňu vznikol priestor pre skriňu na kabáty a sedenie, ktoré v chodbe nesmie chýbať.“ (autorka návrhu)

Prečítajte si tiež

Text: Kristína Falťanová
Foto: archív Lukru
Zdroj: časopis Pekné bývanie 03/2020

Komentáre