Black & white: Nadčasovo zariadený byt

dec 22, 2017

Navštívený byt je živým dôkazom toho, že nápadité zariadenie a štýl zrkadliaci charizmu domácich má čím inšpirovať aj po šestnástich rokoch od väčšej rekonštrukcie.

V pokojnej štvrti veľkomesta ponorenej v zeleni si v tom čase hľadala trojčlenná rodinka väčší byt. Nenašli ho, ale mali šťastie. Na predaj boli dva dvojizbové, situované vedľa seba. Nebolo viac nad čím váhať. Zlúčením dvoch identických a zrkadlovo otočených dispozícií vytvorili jedno komfortné bývanie na 111 štvorcových metroch.

Pôvodný stav a po rekonštrukcii

Legenda: 1 – vstup, 2 – kúpeľňa, 3 – kuchyňa, 4 – obývačka, 5 – chodba, 6 – spálňa, 7 – kúpeľňa, 8 – izba, 9 – izba

DVA BYTY
Spojením dvoch dvojizbových jednotiek získali domáci komfortné bývanie s optimálne rozvrhnutou dispozíciou, s oddelením dennej a nočnej zóny. Výhoda je, že v prípade potreby sa dajú byty opäť oddeliť.


V symbióze

Samozrejme, takáto zmena sa nezaobišla bez niekoľkých zásahov do priečok na dosiahnutie optimálnej prevádzky. Výhodou bola tehlová konštrukcia bytovky, ktorá nových majiteľov v tomto smere nelimitovala. Každá z bytových jednotiek si po novom na seba prebrala jednotnú funkciu – prirodzeným spôsobom rozdelili domácnosť na dennú a nočnú časť. Prepojením obytných miestností a kuchyne v jednom z bytov vznikla veľkorysá, dobre presvetlená spoločenská zóna. Rovnaké priestory druhého bytu zas vytvorili komfortnú pokojovú zónu so spálňou a dvoma detskými izbami. Nová dispozícia ponúkla dostatok miesta pre dve kúpeľne. V zásade vyhovovalo ich pôvodné umiestnenie v oboch bytoch. Menšia hosťovská sa nachádza pri dnešnej predsieni, a druhá, rozšírená o pôvodný vstupný priestor druhého bytu, susedí so spálňou, s ktorou ju domáci po novom vzájomne prepojili.

SPÁLŇA A PREDSIEŇ Všimli ste si, aký nenápadný, ale vizuálne účinný dekoračný prvok sa nesie celým interiérom? Sú to nápisy a grafické písmená v rôznych podobách.

Takmer bez farieb

Nadčasovému štýlu nahráva aj majiteľkina voľba monochromatického ladenia. Na pozadí bielej a čiernej, doplnenej o odtiene sivej potom krásne vynikne akýkoľvek farebný doplnok aj interiérová zeleň. Výhodou je, že takto nastavené kulisy bývania ponúkajú široké možnosti ľahko meniteľných variácií, a tým aj celkovej atmosféry domácnosti.

V nadčasovom duchu v neutrálnych tónoch sa nesie aj kuchyňa s milými doplnkami a vôňou čerstvých byliniek.

Preverený časom

OBÝVACIA IZBA Otvorená spoločenská zóna ponúka dostatok denného svetla vďaka dvojici francúzskych okien s príjemným výhľadom do zelene a voľbe bielej farby na stenách.

Zaujal nás fakt, že návrh a zariadenie bytu si navrhla majiteľka bez pomoci interiérového architekta. A to natoľko nekonvenčne a nápadito, že niektorými detailmi dokonca predbehla trendy. Veľká otvorená dispozícia obývačky s kuchyňou ešte v čase jej realizácie takmer pred dvoma dekádami rokov nebola bežným javom v domácnostiach tak ako dnes. Rovnako puristické stropné svietidlo na chodbe v nočnej zóne sa stalo hitom až o štrnásť rokov po tom, ako si ho domáca pani vlastnoručne navrhla a vyhotovila z vtedy dostupných materiálov. Nenájdete tu v našich domácnostiach obvyklý obývačkový nábytok, nahradili ho jednoduché čisté línie solitérov. Aj keď sa v priebehu rokov priebežne obnovovala maľovka, s vývojom času aj biela a čierna technika, základný koncept interiéru ostal nezmenený. Útulnú atmosféru domova alternovali vždy nové bytové doplnky. Byt pôsobí sviežim moderným dojmom, akoby ho navrhli dizajnéri len nedávno.

Tento byt patrí k tým šťastným, ktoré vyžarujú pocit pohody a domova najmä vďaka jeho sympatickým obyvateľom, ktorý do neho premietli kus seba. A to je hodnota, ktorú si nekúpite.

TEXT: INÉZ BÚCI :: FOTO: MIRO POCHYBA

Komentáre