Byt cestovateľov je pre nich synonymom pohody, oddychu a rodinných stretnutí (video)

nov 27, 2019
obývačka s veľkou zamatovou sedačkou v modrej farbe, dreveným retro stolíkom, lesklou tv stenou, atmosférovým osvetlením, impresionistickými obrazmi a podlahou s imitáciou kameňa

Dokonalá symbióza, originálne prvky, praktické riešenia a prekvapivé detaily. Jednoducho dizajn vytvorený presne podľa potrieb majiteľov, ktorí do tohto bytu chodia za oddychom.

Len čo otvoríte dvere tohto zaujímavého bytu, dýchne na vás akýsi zvláštny a rafinovaný esprit, ktorý sa v priestore vznáša ako nemý svedok. Majitelia bytu sú pracovne veľmi vyťažení – často sú rozcestovaní, takže čas strávený doma si chcú vyslovene užiť relaxom obklopení tým, čo majú radi a čo im pripomína ich obľúbené destinácie. Rozmenené na drobné, byt im slúži ako styčný bod na víkendové návraty, predstavuje zhmotnenú pohodu, oddych a vzácne stretnutia s rodinou a priateľmi.

predsieň s vešiakovou stenou a odkladacím priestorom na topánky situovanými vo výklenku, nadrozmerné zrkadlo a tapeta so ženskou postavou

Malá úzka predsieň v sebe obsiahla všetko potrebné – úložný priestor na topánky, vešiakovú stenu aj zásuvku kľúče. Pani Ivanu veľmi potešila tapeta, na ktorej je dievča s dáždnikom a kufrom, vystihuje totiž jej záľubu v zbieraní dáždnikov, ako aj v cestovaní.

Rekonštrukcia bez zmeny dispozície

Zámerom klientov bola v úvode „len“ realizácia novej kuchyne. Napokon sa však tak nadchli myšlienkou rekonštrukcie celého bytu, že s podporou dizajnérky sa pustili do celkovej rekonštrukcie bytu, ktorá už bola skutočne potrebná, pretože byt bol v pôvodnom stave. Žiadali sa nové elektroinštalácie, vodoinštalácie, steny boli navlhnuté, byt bol chladný pocitovo aj vizuálne, no a zariadenie už dávno nespĺňalo funkčné ani estetické požiadavky klientov. Slovo teda dalo slovo a hor’ sa rekonštruovať!


biela kuchynská linka vhodná pre malú kuchyňu so vstavanou rúrou a vstavanou vinotékou

Pre kuchyňu v malom, navyše úzkom priestore dizajnérka navrhla bielu farbu. Keďže vstavaná rúra je už kombinovaná s mikrovlnným ohrevom, miesto nad rúrou sme využili na umiestnenie vstavanej vínotéky.

„Dispozíciu klienti meniť nechceli, takže som pracovala s priestorom, ktorý byt ponúkal, a snažila sa doň aplikovať všetko, čo si klienti priali,“ hovorí dizajnérka Viera Henczeová, ktorá mala celú rekonštrukciu pod palcom. Keďže konkrétnu predstavu o farbách a materiáloch investori nemali, svoju plnú dôveru vložili do jej rúk.

  • „Už sto kilometrov pred smerovou tabuľou mesta sa teším na kávu v obývačke. Náš domov dýcha slobodou a tvorivosťou, no nie je nehostinný, ale neobyčajne útulný.“ Ivana, majiteľka
spálňa s fialovou vzorovanou tapetou, zariadená exotickým nábytkom z Indonézie, s masívnou posteľou a otvorenou skrinkou z ohýbaného lakovaného dreva, masívnymi drevenými kvetináčmi a krbom zaveseným na stene

V spálni to vďaka nábytku privezenému z Indonézie dýcha diaľkami… Dostatočné odkladacie priestory zabezpečila na mieru navrhnutá skriňa skutočne veľkých rozmerov.

Neutrálny základ vyšperkovali doplnky

Farebná paleta v tomto interiéri predstavuje spojenie základnej neutrálnej svetlosivej a béžovej farby doplnenej drevodekorom v krásnom hlbokom odtieni orecha. Eleganciu a glanc vniesla do interiéru medená farba vo svojich odleskoch ako na doplnkoch, tak aj aplikovaním kovového medeného dekoru na čelá nábytku vyrobeného na mieru. Reprodukcie impresionistických obrazov v obývačke umocnili osobitú atmosférou a podčiarkli jedinečný štýl celej miestnosti. Akousi čerešničkou na torte, ktorá všetku pozornosť okamžite ukradne pre seba, je výrazná sedačka.

Šatník navrhnutý potrebám majiteľov

I keď si manželia spočiatku priali nanovo zariadiť spálňu, nádherný nábytok, ktorý si dávnejšie priviezli z ciest z Indonézie, teda posteľ, nočný stolík, písací stolík a otočnú stoličku, dizajnérka nemala srdce vymeniť. „Do pomerne veľkej miestnosti som teda navrhla šatník s dostatočným odkladacím priestorom na oblečenie, no aj pre množstvo cestovných kufrov, ktoré manželia majú,“ hovorí dizajnérka. „Aby som však týmto veľkým kusom nábytku nepotlačila nádherné exotické kúsky, zvolila som šatník vo svetlej, ba priam nenápadnej farbe. V šatníku som sa vyhrala s jeho funkčnosťou – má zalamovacie dvierka a senzorové osvetlenie, ktoré sa aktivuje vždy, keď sa dvere šatníka otvoria. Nad písací stôl som umiestnila oblé poličky, kde nájdu miesto milé dekorácie či drobnosti potrebné k práci,“ vysvetľuje Vierka, ktorá atmosféru v miestnosti počiarkala výraznou fialovou tapetou za posteľou, mäkkým kobercom a biokozubom.

pracovný kútik ako súčasť spálne, zariadený retro lakovaným masívnym stolom a poličkami, na ktorých sú dekorácie a izbové rastliny

Pracovný kútik je súčasťou spálne, no keďže ide o skutočne veľkú miestnosť na priestrannosti jej to neuberá. Dokonca, vďaka množstvu doplnkov ju to krásne opticky zjemňuje.

      • „Navrhnúť domov na mieru nejde bez toho, aby ste svojich klientov nespoznali… Mňa títo vzácni ľudia do svojho života vpustili, a tak som sa s nimi stretávala, spoznávala ich záľuby, osobnosť, charakter a na základe toho vytvorila dizajn podľa ich gusta. Okrem vášne pre cestovanie, film, divadlo a počúvanie dobrej hudby je ich záľubou aj relax pri knihe, takže vytvoriť miesto na knižnicu bolo jednou z ich požiadaviek. Postavili sme ju teda oproti obývačke v chodbe z predsiene do kuchyne.“ Viera Henczeová – dizajnérka, pegasstudio.sk

Pozrite si ďalšie fotografie z návštevy v galérii

Prečítajte si tiež

Text: Kristína Falťanová
Foto: Miro Pochyba
Video: Pegas studio
Zdroj: časopis Pekné bývanie 11/2019

Komentáre