Byt v historickom centre Barcelony. Miesto, kde čas prestal hrať rolu (video)

jún 24, 2020
Retro obývačka so svetlou sedačkou, lavicou, dreveným stolíkom a regálom.

Zariadiť bývanie v historickom objekte, ktoré bude pôsobiť vkusne a pritom zodpovedať súčasným požiadavkám, je skutočná výzva. Dizajnéri sa tejto úlohy ujali s radosťou a navrhli interiér, kde čas prestal hrať rolu.

S víziou budúceho otvorenejšieho priestoru kupovali súčasní majitelia byt nachádzajúci sa v historickom centre Barcelony. Pôvodné usporiadanie miestností sa im nepáčilo, chceli interiér vyhovujúci súčasným požiadavkám a dostatok prirodzeného osvetlenia. Túto predstavu doplnili dizajnéri Meritxell Ribé a Josep Puigdomènech o kontrast súčasných a retro prvkov.

jedáleň v retro štýle, s drevenou podlahou, okrúhlym stolom z javorového dreva, komodou z masívu, čalúnenými stoličkami a osvetlením z bambusu a ratanu

Jedáleň je od kuchynskej časti vizuálne oddelená podlahou. Kým v kuchyni nájdeme kachličky, v jedálni sa nachádza drevená podlaha. Čierna kuchynská linka a ostrovček sú zjemnené stolom z javorového dreva, komodou z masívu a osvetlením z bambusu a ratanu.

V dennej časti boli v rámci jednej miestnosti vytvorené tri navzájom prepojené a zároveň vizuálne oddelené zóny. V strede miestnosti nájdeme obývaciu časť s televíziou a posedením, vo výklenku pri okne čitateľský kútik. Ten spríjemňuje ergonomické kreslo s vankúšikmi, zlatá stojacia lampa a príručný stolík. Jedálenská časť na opačnej strane sa nachádza oproti dverám do kuchyne a od obývačky je oddelená pásom voľného priestoru a kobercom. Pre väčšie prepojenie elegantnej jedálne a kuchyne využili dizajnéri sklené posuvné dvere do puzdra. Knižnica, pohovka, komoda aj lavica sú síce nové, ale svojím štýlom odkazujú na dizajnový nábytok z prelomu minulého storočia.


Jednotu rôznych štýlov zabezpečuje použitie rovnakého typu dreva a neutrálna farebnosť, ktorú dopĺňajú pastelová zelená, ružová a zlatá. Interiér tým získava na nadčasovosti. Prakticky rozvrhnutá priestranná kuchyňa s čiernym nábytkom a čierno-bielou vzorovanou podlahou vôbec nepôsobí tmavo vďaka dostatku denného svetla. Ostrovček v jej centre nielen uľahčuje varenie, ale zároveň slúži ako miesto na raňajkovanie celej rodiny. Na neformálne rodinné stretnutia slúži aj menšia jedáleň v rámci kuchyne.

kuchynská zostava z čierneho dreva, s ostrovčekom, barovými stoličkami, vzorovanou dlažbou a mramorovou zástenou

V kuchyni dopĺňajú všadeprítomnú čiernu prírodné materiály. Okrem drevených stoličiek, skrinky a pracovnej dosky na ostrovčeku tu nájdeme aj mramorovú zástenu a pracovnú dosku. Kuchynské doplnky sú z dreva, morskej trávy, zo skla a z keramiky.

Hlavnou úlohou pri zariaďovaní interiéru bolo navodiť dojem súčasného bývania, kde hrá prím jedinečnosť a jemnosť. – Meritxell Ribé, dizajnérka

Nočná zóna plná pohodlia

Pozdĺž celého bytu sa tiahne chodba, ktorá vedie do spálne, detskej izby pre dve deti, hosťovskej izby, pracovne a troch kúpeľní. Pracovňa majiteľa, ktorý obľubuje hru na gitare a britskú kultúru, bola zariadená v industriálnom štýle s britským nádychom, čím pôsobí osobito a úplne odlišne od zvyšku bytu. Rodičovská spálňa dýcha neformálnou pohodou. Dizajnéri siahli po prírodných materiáloch vo svetlých odtieňoch a umeleckých dielach, ktorých možno nájsť v byte hneď niekoľko.

Náš tip: Fascinujúca rekonštrukcia domu v historickom centre Levoče

Spálňa v zemitých odtieňoch

Spálni pristanú zemité odtiene a prírodné materiály. Príjemným spestrením môžu byť abstraktné aj figurálne maľby.

Každá miestnosť sa môže pochváliť prepracovaným systémom osvetlenia. Okrem lustra a stolných lámp sa v spálni nachádza aj osvetlenie nad komodou, vďaka čomu vedia majitelia po zotmení nájsť to, čo potrebujú, a ambientné svetlo zároveň zvýrazňuje maľbu opretú o stenu. Maličká spálňa pôsobí priestranne a vzdušne aj vďaka absencii veľkých kusov nábytku. Šatník sa nachádza vo vedľajšej miestnosti a obsahuje všetko potrebné – skrine od zeme po strop, elegantný kozmetický stolík, stoličku a veľké zrkadlo. V detskej izbe sa v prvom rade myslelo na potreby jej malých obyvateľov. Priestor je členený na študovňu oddelenú od zvyšku izby zníženým stropom, spaciu časť a sedací výklenok s priestorom na hranie. Pozdĺž celej jednej steny sú skrine od zeme po strop, čím pôsobia ako jednoliata stena. Ich jednotu narúšajú otvorené police pre hračky a sedací výklenok umiestnený priamo oproti posteliam. Chýbať tu nemôžu doplnky v obľúbenej farbe detí – modrej a zelenej.

Pozrite si viac fotografií v galérii a videu

Som rád, že sa nám podarilo navrhnúť jedinečný interiér charakteristický svojou nadčasovosťou, ktorú vidno v kombinácii rôznych materiálov, štýlov a svetelnosti. – Josep Puigdomènech, dizajnér

Prečítajte si tiež

Text: Katarína Orviská
Foto: Mauricio Fuertes
Zdroj: časopis Pekné bývanie 05/2020

Komentáre