Bývanie na okraji mesta s prvkami minulosti

mar 28, 2018
Pekné bývanie

Bývať komfortne sa dá aj v dome s niekoľkými krížikmi na chrbte a vôbec nemusí prísť o svojho génia loci. Napriek rekonštrukcii a prístavbe stále dýcha minulosťou a spolu s novými prvkami sa premenil na príjemný, vzdušný a súčasný domov.

V poschodovej rodinnej vile na okraji hlavného mesta terajší majiteľ vyrastal a má k nej hlboký citový vzťah. Rozsiahlou rekonštrukciou a zmenou dispozície ju však chcel prispôsobiť súčasnej dobe. Kompletnú premenu exteriéru aj interiéru starého domu navrhli architekti Soňa Králiková, Jana a Michal Tartaľovci.

vzdušný priestor v dome

Podstatnou zmenou bolo vytvorenie veľkého vzdušného priestoru s galériou v strede dispozície, pričom sa tu zachovali pôvodné prvky – železobetónový preklad, pôvodné dvere. Na galérii je veľká knižnica s kútikom na čítanie, ktorá sa do novej dispozície premietla na želanie majiteľov.

Jednoduchšia strecha a červené dvere

Rekonštrukciou dostala vila novú tvár a tá citlivo nadväzuje na pôvodný dom. Architekti sa snažili čo najviac zachovať jeho charakter, najmä z uličného pohľadu. Jemný zásah však neobišiel strechu, jej tvar zjednodušili odstránením valby a odkvapu. Naopak, smerom do záhrady dom otvorili, vytvorili terasu, ktorá je plynulo prepojená s interiérom. Zastrešenie terasy s pergolou a jej ohraničenie bočnými drevenými lamelami dopĺňa celé tvarovanie domu. „Aj pri vstupe sme použili drevené lamely a konštrukcia jeho prekrytia korešponduje s terasou. Vstup okrem lamiel opticky vymedzuje kvetináč so zeleňou, ktorý má integrované osvetlenie,“ objasňuje Soňa a dodáva, „vstupné dvere sme zvýraznili červenými dverami so svetlíkom.“ Z bočnej strany je prístupná komora priamo prepojená s kuchyňou.


obývacia izba s terasou

Obývacia izba je vizuálne spojená so záhradou cez veľké zasklenia a terasu. terasa je prekrytá lamelami a časť so stolovaním má výsuvnú markízu.

Lamelová stena na terase

Vertikálna lamelová stena je formou pokračovania dreveného obkladu z interiéru von na terasu.

Galéria vo vstavbe domu

Pod novou strechou sa ponúkol priestor na vybudovanie galérie s otvoreným schodiskom. Týmto riešením architekti otvorili a prevzdušnili niekdajšiu uzavretú dispozíciu a umocnili priestrannosť i variabilitu podkrovia. Vznikla tak dynamická dispozícia s galériou a schodiskom tvarovaným do L, ktoré ohraničilo vzdušný priestor nad jedálenským stolom. Ten sa razom stal srdcom domu. Svetlo naň dopadá zhora, z vikiera. „Pôvodne mal dom vysoké stropy, jednoznačne nám vymedzil, že sa tam žiada dostať vzduch. Aj preto sme v obývačke, susediacej s jedálňou, urobili nový betónový strop vyšší, ako je štandardná výška,“ vysvetľuje Soňa. Je to teraz rozdelené tak, že spodná časť domu s kuchyňou, jedálňou s priamym výstupom na terasu je denná s francúzskymi oknami až po zem, bez parapetu.

otvorené schodisko

Prvý blok schodiska, základ celých schodov, je masívnejší, ostatné sú vyľahčené, samonosné. Statika si vyžiadala kovovú konštrukciu podesty s podperami.

„Bola to stará vila, ktorá má svojskú atmosféru a veľmi veľa pekných prvkov v interiéri, ktoré sa nám podarilo zachovať.“
– Janka Tartaľová, architektka

lamelová stena

Okrem okien interiér s exteriérom vizuálne prepája aj drevený obklad, ktorý prechádza z obývačky von v podobe vertikálnej lamelovej steny. Vo vstupnej hale ostali zachované dva vstupy do izieb s pôvodnými zárubňami aj kazetovými dverami a vedú do hlavnej spálne s kúpeľňou a saunou. Je to súkromný blok rodičov. O poschodie vyššie sa vinie galéria s knižnicou a miestom na čítanie. V pôvodnom dome bola veľká knižnica a želanie majiteľov bolo, aby sa v novej dispozícii tiež objavila. Pod strechou vznikli takmer dve identické izby, jedna je hosťovská a druhá veľká spálňa s pracovným stolom. Je tu aj kúpeľňa s voľne stojacou vaňou pod strešným oknom.

betónový strop v obývacej izbe

Nový strop obývacej izby je betónový, nadväzuje tak na hmotu kozuba a odhalený železobetónový nosník v galérii na poschodí. Podlaha prízemia je jednoliata, v dennej časti ju tvorí veľkoformátová gresová dlažba, iba rodičovská spálňa je zmäkčená kobercom.

Viacfunkčný šatník na chodbe

Zádverie je riešené veľkorysejšie, aby odzrkadľovalo veľkosť domu. Je tam viacfunkčný šatník, kde sa dá sadnúť, odložiť kabát.

Čistý a jednoduchý

Štýlovej čistote exteriéru s dôrazom na detail zodpovedá aj interiérové riešenie. Zariadenie domu citlivo kombinuje pôvodné prvky, napríklad kazetové dvere či luster s betónom, čiernou oceľou a zemitými textíliami. Tieto prvky vyvažuje biela a otepľuje ich dubové drevo na stene v obývacej izbe, lamelách stropu v kúpeľni na prízemí, na schodiskových stupňoch či vstavanom nábytku a solitéroch. „Drevo nie je na podlahe, tým, že je tu podlahové vykurovanie, siahli sme radšej po gresovej dlažbe, aby bolo čo najefektívnejšie. Priestor sme zútulnili dreveným obkladom, ktorý tu zároveň vytvára kontrast k betónu a bielej,“ hovorí Soňa.

Kuchyňa s bielou kuchynskou linkou

V kuchyni Bielu monotónnu a uzatvorenú kuchynskú linku narúša len sivá pracovná doska. Otvor pri raňajkovom sedení zjednocuje a prepája priestor s obývacou izbou.

Drevo si našlo svoje miesto aj v kúpeľni, v podobe podhľadu znižuje a otepľuje priestor. V nočných častiach domu na prízemí aj poschodí dotvárajú príjemnú tichú atmosféru celoplošné koberce.

Kúpelňa so strešným oknom

Na poschodí je kúpeľňa s vaňou pod strešným oknom, aby sa z nej dalo pozerať na hviezdy. Je tomu prispôsobený parapet okna a jeho veľkosť, aby boli prepojenie a kontakt s exteriérom čo najväčšie.

Kúpeľňa s lamelami a led osvetlením

Vďaka drevenému podhľadu sa stala kúpeľňa útulnejšou, zasklená sauna je s priestorom opticky spojená presklenou priečkou. K pohode tu prispieva aj nepriame osvetlenie LED pásmi nad lamelami. Jedine nad zrkadlom je priame svetlo.

pekné bývanie

Na polceste Na mieste niekdajšieho okna, v stene medzi obývačkou a jedálňou, je dnes praktická obojstranná polica.

autori projektu

Ing. arch. Soňa KRÁLIKOVÁ, Ing. arch. Michal TARTAĽ, Ing. arch. Jana TARTAĽOVÁ
– autori interiéru, www.archholiks.sk  www.mimoarchitekti.sk

„Prestavba rodičovského domu kompozične nadväzuje na jestvujúci objekt, zachováva jeho hmotovú skladbu, najmä charakter z uličného pohľadu. Nový dizajn objektu spočíva v zjednodušení strešných detailov valby a odkvapu, v podporení dominantnej hmoty, jej odlíšení od pridružených častí a v prepojení exteriéru s interiérom zo strany záhrady. Dispozičné úpravy prešli výraznejšími zmenami. Odstránením priečok na 1. NP a vytvorením galérie medzi prízemím a poschodím vznikla vzdušná jedáleň so schodiskom – srdce domu –, ktorá je na 2. NP presvetlená svetlíkom. Interiér domu sa vyznačuje kombináciou pôvodných prvkov s modernými materiálmi.“

Text Adela Motyková
Foto Marie Starovecká
Zdroj časopis Pekné bývanie

Komentáre