Chalupa na pozemku pri potoku

jan 05, 2018

Autorom originálnej chalupy s kontrastnou fasádou je brnenské architektonické štúdio Urban Čelikovský Architekti.

Na pozemku pri potoku v drsnom kraji Vysočiny stávala stará vidiecka chalupa, ktorá bola vzhľadom na svoj havarijný stav zbúraná. Autori novej chalupy tu ponechali torzo – dvojicu bielych múrov ako pripomenutie histórie miesta a spomienku na pôvodný objekt. Za týmito múrmi vyrástol nový dom. Jeho objem ctí veľkostné aj tvarové usporiadanie pôvodnej chalupy. A práve tento prístup umožnil zámer architekta citlivo vstúpiť do historického súboru okolitých stavieb so svojím moderným minimalistickým poňatím architektúry.
 Chalupa na Vysočine

Konštrukčné riešenie

Nový objekt je navrhnutý ako drevostavba z vopred pripravených panelov, pričom bol zmontovaný na novej základovej doske v priebehu dvoch dní. Konštrukcia panelov je z KVH nosníkov (z nem. Konstruktionvollholz – masívna drevená konštrukcia) a sadrovláknitých dosiek Fermacell. Zateplenie po parozábranu je z minerálnej vlny (120 mm) a z vonkajšej strany je doplnené vrstvou polystyrénu (120 mm). Uskočenie podkrovia je vynesené dreveným lepeným väzníkom. Prevetrávaná fasáda nadväzujúca na strechu je kotvená systémovými háčikmi na drevenom rošte. Podlaha v interiéri je riešená masívnou dubovou kantovkou (priemyselnou mozaikou) v hrúbke 20 mm, v kúpeľni a sklade je dlažba.


Chalupa na Vysočine

Rovnaký obklad na streche aj fasáde

Skladaná vláknocementová krytina antracitovej farby je použitá na streche aj fasáde a svojou drobnou mierkou odkazuje na doskové strechy. Na tomto temnom obklade vynikajú snehobiele omietky dvoch stien. Novostavba má obdĺžnikový pôdorys a je postavená tesne za ponechanými bielymi múrmi (oba múry vystupujú z pôdorysu).

Jednoduchý tvar domu podčiarkuje absencia odkvapov, pričom dažďová voda steká zo strechy po fasáde do zakopaného betónového koryta s drenážou a prírodným kamenivom (kačírkom), ktorým je odvedená do dažďových vpustov. Voda z časti strechy nadväzujúcej na biely múr je odvedená zaatikovaným žľabom do krytého zvodu.

Rámy okien a dverí, ako aj vstupné dvere majú rovnakú antracitovú farbu ako fasáda, čím je umocnený kompaktný dojem z domu. Strecha je štruktúrovaná kovovými snehovými zábranami.

Zo severu je dom celý obložený krytinou, na fasáde sú iba dva stavebné otvory; vstupné dvere a vedľa pásové okno. Východný štít má sedem okien – štyri v rade na prízemí, tri v nerovnakej výške v podkroví.

Chalupa na Vysočine

Schéma prízemia ako v pôvodnej chalupe

Interiér chalupy je – tak ako v starej pôvodnej chalupe – rozdelený priechodnou chodbou, ktorá oddeľuje spoločenský priestor od zvyšku domu. Obytný priestor je akcentovaný prevýšením do krovu, kde je umiestnené veľké strešné okno. Práve tadiaľto priestor získava maximum južného slnka. Pásové kuchynské okno tvorí hlavný vizuálny kontakt so záhradou; je z nej dobre vidieť rad stromov stojacich na brehu potoka a tiež blízky senník a stodolu. Ostatné okná sú tradične členené na šesť tabuliek.

pekné bývanie

Chalupa na Vysočine

Na prízemí domu sa nachádza aj hlavná spálňa, kúpeľňa a technická miestnosť. Po schodoch sa stúpa do podkrovia; tu sú dve izby s trojicou okien v štíte aj s oknami do svetlíka nad obytným priestorom. Vykurovanie je riešené plynovým kondenzačným kotlom napojeným na radiátory.

Text: Alena Gembalová :: Foto: Ing. arch. Martin Čelikovský

Komentáre