Dizajnéri „ukryli“ kuchyňu v mezonete pod schodisko a zostal priestor pre jedáleň aj obývačku

nov 02, 2020
Dizajnérske riešenie otvoreného priestoru obývačky, jedálne a kuchyne v mezonetovom byte s kuchynskou linkou pod schodiskom

Návrh spoločenskej časti mezonetového bytu, kde je spojená kuchyňa, jedáleň a obývačka, rešpektuje sen majiteľov o otvorenom centrálnom priestore, v ktorom sa budú môcť združovať členovia rodiny.

Zadanie

V mezonetovom holobyte riešili architekti kompletnú dispozíciu. Aj keď je to byt na dvoch úrovniach, je plošne dosť malý. Hlavne spodná (spoločenská) časť, kde je všetko spojené – vstupná chodba, kuchyňa, jedáleň, obývačka – a vzniká tam veľa prevádzkových konfliktov. V pôvodnom developerskom dispozičnom rozložení bola kuchyňa v tvare L a pod schodmi pri stene sedenie. Požiadavka majiteľov bola, aby tu bol veľký otvorený priestor s väčším stolom, za ktorým môžu komfortne stolovať viacerí. Ďalšou ich požiadavkou bolo mať interiér vrátane kuchyne svieži a farebnejší.

Prečítajte si tiež

Riešenie

Autori návrhu: Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ, Ing. arch. Monika Jendrálová – www.archholiks.sk


„Nechceli sme priestor zastavať hornými skrinkami, preto sú dlhšie strany s pracovným pultom a len zadná časť má vysoké skrinky, aby pôsobila ako stena, z ktorej vychádzajú dve vzdušné časti. Na kratšej je umývacia zóna. Naša priorita bola schovať ju. Jednak je bližšie k jadru a jednak tým, že je súčasťou obytného priestoru, chceli sme miesto, kde prebieha väčšina špinavých kuchynských prác, potlačiť do úzadia. Táto časť kuchyne je prekrytá drevenými lamelami. Na druhú stranu lamiel sa zmestil veľký jedálenský stôl na jednej strane s lavicou, na druhej s klasickými stoličkami.“ (autori projektu)

Aby v neveľkom priestore čo najlepšie rozložili kuchyňu, jedáleň a obývačku, najskôr ho trošku „vyčistili“. Bola tu malá chodbička s dverami a toaletou. Deliacu priečku odstránili, zmenili proporcie toalety, a tak sa tu vytvorilo viac miesta. Kuchyňu urobili v tvare U a predĺžili až pod schody. Zväčšili pracovnú plochu, úložný priestor a celé to prepojili a prevzdušnili.

„Farebne sme išli do bielej. Zvolili sme ju preto, lebo je to dosť hlboká dispozícia a nechceli sme, aby kuchyňa pôsobila ako tmavý kút. Pracovná doska je v betónovom dekore, k nej sú doladené aj roletky, ktoré akoby z nej vychádzali. Jediným farebným akcentom je oceľový rám s uzavretými preglejkovými skrinkami. Preglejka sa opakuje v celom návrhu interiéru. Podlaha je vinylová v celom byte okrem kúpeľne. Bola to požiadavka investora a technicky jediná možná podlaha, pretože už boli osadené vstupné dvere, ktoré dovoľovali len malú nášľapnú vrstvu podlahy, aby sme ich nemuseli skracovať.“

Na zadnej vysokej zostave kuchynskej linky sú po stranách roletky, kde sú schované spotrebiče, kávovar. V monobloku je zabudovaná chladnička s mrazničkou, rúra, mikrovlnka a úložný priestor. V hornej časti sú skôr sezónne, menej používané veci. Vysoká hmota je prevzdušnená nikami – policami na kuchárske knihy.

Dizajnérske riešenie bielej kuchyne pod schodmi mezonetového bytu

Drevené lamely opticky oddeľujú umývaciu zónu, ktorú architekti chceli potlačiť do úzadia, vzhľadom na charakter špinavších prác v tejto časti kuchyne. Ten, kto tu pracuje, však nie je izolovaný, je súčasťou centrálneho priestoru.

Otvorený priestor kuchyne, jedálne a obývačky v prvom podlaží mezonetu

Na riešenie steny za varnou zónou architekti kládli veľký dôraz, takže starostlivo hľadali vhodný motív. Pôvodne mali vo vizualizáciách šachovnicový retro vzor, ten sa však napokon javil veľmi tmavý, preto nakoniec zvolili obklad 20 × 20 cm s trojuholníkmi, ktorý rôzne otáčali. Modrá na vzore dlaždice sa hodila ku konceptu bytu a drevený dekor to celé otepľuje. V najdlhšej časti kuchynskej linky sú v kovovom ráme aj horné skrinky a z nich vybiehajú poličky na uloženie ľahších vecí, ktoré sa denne používajú.

Riešenie spoločenskej zóny pod schodiskom mezonetového bytu s kuchynskou linkou, jedálenským kútom a obývačkou

Pripravila: Adela Motyková
Foto: Juraj Starovecký
Zdroj: časopis Pekné bývanie

Komentáre