Dizajnérske riešenie kuchyne s multifunkčným mobilným ostrovčekom

nov 11, 2020
Menšia biela kuchynská linka s mobilným ostrovčekom, jedálenským stolom s retro stoličkami, otvorenými policami a šesťuholníkovou podlahou

Zadanie

Majitelia 2,5-izbového bytu túžili po vzdušnom a otvorenom priestore. Pri rekonštrukcii sa architekti snažili zachovať maximum pôvodných prvkov. Našťastie bol byt celkom zachovaný, tak zreparovali radiátory, dvere, podlahy. Pôvodná dispozícia prešla len drobnými úpravami, posúvali sa stavebné otvory. Nanovo bolo treba urobiť kúpeľňu a kuchyňu, ktorej je vyhradená samostatná miestnosť, ale líniovo prepojená s obývačkou.

Riešenie

Autori návrhu: Ing. arch. Soňa Králiková – MIMO Architekti
Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ – www.archholiks.sk

Kuchyňu tvorí priama vstavaná kuchynská linka a pohyblivý pracovný ostrovček. Linka bielej farby je z väčšej časti uzavretá a spestruje ju otvorená polica z preglejky a jednoduché keramické tehličkové obklady na zástene ozvláštnené keramickými nálepkami, vytvorené autorkou. Pohyblivý ostrovček rozširuje pracovnú plochu, z jednej strany má úložný priestor a zo strany jedálne odľahčené police, aby nepôsobil ako masívny box. Ostrovček možno presunúť aj do obývačky a poslúži ako komoda alebo odkladací stolík. Odkladací priestor rozširujú aj biele regály na stene pri jedálenskom stole.


Retro vstavaná kuchynská linka so spotrebičmi a mobilný ostrovček

V neveľkej vstavanej kuchynskej linke je všetko potrebné – zabudovaná chladnička s mrazničkou, umývačka, rúra na pečenie, varná doska a pod drezom odpadkový kôš na separovanie.

Kompletnou renováciou prešli aj jedálenské stoličky z dubovej dyhy a chrómovej podnože, tiež radiátor, ktorý sa navyše stal zaujímavým detailom interiéru. Lampa nad stolom je atypická, tienidlá sú autorské, porcelánové. Farebne dominantná je podlaha s hexagónovými dlaždičkami, aby vynikli, majú svetlú škárovačku. Všetko ostatné je v bielej farbe s akcentom z drevodekoru.

Biely jedálenský stolík s retro stoličkami s chrómovými podnožami

„Vytvorili sme tu priestor svetlý, funkčný a jednoduchý. Zachránením mnohých pôvodných prvkov a citlivou kombináciou s novými sme sa snažili podporiť a zachovať jeho genius loci.“ (autori projektu)

Prečítajte si tiež

Pripravila: Adela Motyková
Foto: Juraj Starovecký
Zdroj: časopis Pekné bývanie

Komentáre