Drevostavba: Maximálna voľnosť v malom priestore

jan 09, 2018

Túžba vymaniť sa zo zbehnutých „koľají“ a vytvoriť stavbu s priestrannými miestnosťami a originálnou architektúrou vyústila do trojpodlažnej drevostavby nazvanej House B.

Jednoduchý dom na malom pozemku sa nachádza v západnej časti Mníchova, v Aubingu. Svojou koncepciou, teda obdĺžnikovým pôdorysom a sedlovou strechou, úplne zapadá do okolitej povojnovej výstavby, no napriek tomu ho jeho riešenie vyčleňuje zo šedi domov naokolo.

Stavba sleduje líniu domov na ulici. Orientácia strechy je tiež rovnaká ako na okolitých domoch, presne ako to vyžadovali miestne regulatívy. Tým sa ale typický obraz končí, pretože dom je obohatený o perforovanú fasádu a ďalšie moderné prvky. Jedným z nich je asymetrická strešná konštrukcia, zaisťujúca čo najväčší obytný priestor na malom pozemku.


Uličná fasáda sa maximálne približuje tradičnému poňatiu. Je pomerne konzervatívna a uzavretá, jednak aby zodpovedala charakteru okolitých stavieb, ale aj aby chránila ľudí v dome pred hlukom z ulice. Jej pravým opakom je južná fasáda. Tá je v maximálnej možnej miere zasklená a prepája dom so záhradou. Tým spĺňa nároky mladej rodiny, ktorá tu žije. Prináša im do domu dostatok svetla a chráni ich súkromie.

pekne byvanie

Architektom sa hmotu domu podarilo vyriešiť tak, že nevyzerá mohutne, hoci má tri poschodia. V ich poňatí totiž ide o trojpodlažný rodinný dom prezlečený za dvojposchodovú budovu vďaka tomu, že dve horné poschodia zakrýva mohutná asymetricky šikmá strecha. Na najvyššom poschodí je situovaná pracovňa a izbička, pod nimi sú spálne a kúpeľne. Celé prízemie zaberá otvorený priestor zahŕňajúci kuchyňu, jedáleň i obývaciu časť.

pekne byvanie

Farebná koncepcia a výber materiálov sa najviac prejavujú v interiéri. Obytná zóna na prízemí je od chodby oddelená dvoma blokmi čiernych vstavaných skríň. Kontrastuje s nimi biela polyuretánová podlaha, ktorá priestoru dodáva jas, hĺbku a vytvára ilúziu priestoru. Strop z aglomerovaných drevených dosiek je priznaný a tento akcent sa ako light motív plynule opakuje na nábytku, na schodoch i na dverách.

Samostatne stojaci rodinný dom s drevenou konštrukciou bol dokončený už po šiestich mesiacoch výstavby a najlepšie ho charakterizujú slová „maximálna voľnosť v malom priestore“.

Architekt: Format Elf Architekten (Stefan Hanninger, Robert Maier)
Stavba: House B
Miesto: Aubing, Mníchov, Nemecko

Text: Marie Urbancová :: Foto: Cordula de Bloeme

Komentáre