Jednoizbový byt zaujme prostými riešeniami s veľkým efektom

feb 11, 2020
otvorený priestor jednoizbového bytu s modrou sedačkou, bielym jedálenským stolom, drevenou kuchynskou linkou prechádzajúcou do TV steny a neutrálnou spálňou so vstavanými skriňami

Niekomu sa splní sen už v mladom veku, niekto si naň musí počkať. Matej patrí k tej prvej skupine a svoj vytúžený domov – aj keď menších rozmerov – si užíva plnými dúškami.

Rozloha bytu: 50 m2

Pre každého človeka je v živote veľkým úspechom, keď sa mu podarí robiť to, čo ho baví. Matej odmalička miloval hudbu, a keď vyrástol, urobil všetko preto, aby sa mu podarilo presadiť v hudobnej brandži. Vďaka svojim prvým úspechom si mohol dovoliť kúpiť jednoizbový bytík pri Bratislave, kde chcel bývať spolu so svojou partnerkou. Chvíľu tápal, ako by mal vyzerať, preto sa obrátil na dizajnérku Gabrielu Petrekovú, ktorá viedla prerábku bytu v tehlovom dome z 50. rokov od samotného počiatku. „Keďže v byte nebola jediná nosná priečka, rozhodli sme sa všetky vybúrať a otvoriť tak malý priestor,“ začína svoje rozprávanie dizajnérka. Práce tu bolo viac než dosť. Okrem vybúrania priečok bolo nutné rekonštruovať kúpeľňu aj kuchyňu. Kompletná rekonštrukcia umožnikla dizajnérke maximálne prispôsobiť interiér Matejovým požiadavkám a popustiť uzdu fantázii.


Prosté riešenia s veľkým efektom

Byt sa môže pochváliť niekoľkými originálnymi riešeniami. Ústredným motívom na stene bytu je modrá vinylová vzorovaná tapeta, ktorá prechádza od otvorenej obývačky a pracovného kútika až do spálne. Túto tapetu môžeme nájsť aj na jednej zo stien na WC. Aby priestor nepôsobil rušivo, ostatné steny sú neutrálne biele. Podobne ako tapeta je výrazná aj pohovka. Ďalším zaujímavým prvkom je na mieru vyrobená polica, ktorá sa tiahne od chodby cez obývačku po kuchynskú linku. Kuchynská linka jemnej svetlej farebnosti vytŕča pol metra do priestoru obývačky, kde na ňu nadväzuje televízna skrinka s príručnou knižnicou zjemňujúcou prechod medzi kuchynskou a obývacou stenou.

Obývačka s veľkoformátovou modrou vzorovanou tapetou, modrou rozkladacou pohovkou, jedálenským stolom a TV stenou plynule prechádzajúcou do kuchynskej linky.

Televízna skrinka plynule prechádza z kuchynskej linky a pokračuje až do predsiene. V menších priestoroch je lepšie sa vyhnúť masívnym kúskom a radšej siahnuť po otvorených policiach, prípadne po skrinkách zavesených na stenu, ktoré nesiahajú až po zem.

Keďže má hlavný obytný priestor pôdorys v tvare písmena L, bolo treba vyriešiť, kam umiestniť jedálenskú časť. Dizajnérka sa ju rozhodla vložiť do rohu medzi kuchyňou a obývačkou. Dizajnový okrúhly stôl doplnila štyrmi stoličkami. Keďže svetlo je pre ňu dôležité, vytvorila prepracovaný systém, vďaka ktorému si môžu majitelia bytu užívať pracovné aj náladové osvetlenie. Okrem lustra a bodového osvetlenia stropu tu nájdeme podsvietené kuchynské police, kuchynskú linku, strop aj skrinku v obývačke. Samotný strop je niekoľkoúrovňový a skrývajú sa v ňom LED diódy, ktoré mu dodávajú až sochársky charakter. V takto členenom strope sa zároveň podarilo nenápadne ukryť klimatizáciu.

Kuchynská linka z drevodekoru s béžovými skrinkami plynule prechádza do príručnej knižnice.

Príručná knižnica nadväzuje materiálovo i farebnosťou na kuchynskú zástenu a horné poličky. Týmto spôsobom vytvára nerušivý predel medzi stenou kuchyne a obývačky. Aby bol v kuchyni dostatok úložného miesta, je na užšej stene vytvorená skriňa na mieru zaberajúca každý centimeter, ktorá vďaka absencii úchytiek pôsobí nenápadne.

Originalita ignorovaných miestností

Pri toaletách, kúpeľniach a predsieňach sa občas stáva, že sa na ne – oproti zvyšku interiéru – kladie menší dôraz. V tomto prípade to však neplatí. Na malej toalete znovu siahla dizajnérka po vinylovej tapete, ktorú umiestnila za WC, aby budila dojem jednoliatej steny. Svojím dizajnom nielen skrýva dvierka skrinky, ale aj splachovaciu nádobku. Búracie práce umožnili zväčšiť kúpeľňu. V jej polovici dala dizajnérka vytvoriť priečku, na ktorej je z jednej strany zavesené umývadlo, z druhej vznikol sprchovací kút úctyhodných rozmerov. Vďaka deliacej priečke neboli treba ani dvere. Ešte stále je však v byte veľa miest, ktoré by chcel Matej vylepšiť. Okrem deliaceho prvku, ktorý by opticky predelil spálňu od obývačky, túži po policovom systéme, ktorý by sa tiahol pozdĺž celej obývačky. So svojím bývaním je však spokojný a teší sa, že v dvadsiatke žije svoj sen a nemusí byť odkázaný na rodičov.

Tip na článok: Rekonštrukcia malého bytu so škandinávskym šarmom

„Spolu s klientom sme boli po celý čas v úzkom kontakte. Keďže mi nechal pri zariaďovaní voľnú ruku a zároveň podrobne sledoval priebeh rekonštrukcie, podarilo sa nám vytvoriť interiér, v ktorom sa nielen domáci, ale aj návšteva cíti veľmi dobre.“ Gabriela Petreková – dizajnérka, www.gathart.com

Kúpeľňa s veľkorozmernými obkladmi a so sprchovacím kútom oddeleným priečkou, na ktorej je pripevnené umývadlo.

Sprchovací kút vznikol vytvorením priečky, na ktorej je z opačnej strany zavesené umývadlo. Vďaka tomuto riešeniu nebolo treba kupovať klasický sprchový kút ani drahú sprchovú zástenu.

  • Tip: Aj v menšej kúpeľni vynikne veľkoformátový obklad. Okrem bodového osvetlenia sa nebojte siahnuť po podsvietení stropu, čím kúpeľňu ponoríte do svetla. Nestarnúcim trikom na optické zväčšenie miestnosti je veľkoformátové zrkadlo, ktorého štýl nezabudnite prispôsobiť priestoru.

Pozrite si viac z návštevy v galérii

„Som nesmierne šťastný, že sa mi splnil sen živiť sa hudbou a už dnes sa nájde dosť ľudí, ktorí ma počúvajú a fandia mi. U seba doma som však chcel miesto na relax, nie priestor, ktorý mi na každom kroku pripomína živobytie.“ – Matej, majiteľ

Prečítajte si tiež

Text: Katarína Orviská
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 1/2020

Komentáre