Jednopodlažný dom pri lese

dec 05, 2017

Slovinskí architekti zo štúdia AB objekt d.o.o. ukázali, že vedia postaviť veľmi zaujímavé, jednoduché bývanie plné svetla, ktoré poskytuje rodine všetko potrebné. Upútal nás ich dom, respektíve v ich reči Hiša – Satler na kraji lesa. 

Od cesty nenápadný, otvorený do záhrady

Jednopodlažný dom pri lese v obci Jernej patrí do kategórie domov s rozlohou do 92 m2. Z pozemku je krásny výhľad na okolitú krajinu. Pôdorys v tvare písmena L umožňuje umiestniť izby v logickej postupnosti a vytvoriť krytý priestor na posedenie vonku. Konštrukcia domu kopíruje terén a vytvára maximálne súkromie. Napriek tomu, že múry domu od parkoviska a príjazdovej cesty majú len minimum okien a garážovú bránu, je v dome dostatok svetla. Dom sa otvára do súkromia záhrady, z tejto strany je prakticky celý zasklený. Fasáda domu zo strany ulice a časť orientovaná do záhrady je riešená kamenným obložením.

Ako je riešená dispozícia domu?

Čo možno najlogickejšie a najpraktickejšie. Dom je rozdelený na nočnú časť, dennú časť a časť, v ktorej sa nachádza technické zázemie. Hlavná obytná zóna domu je tvarovaná ako písmeno L. Na začiatku „dlhšej nožičky“ sa nachádza obývacia miestnosť, nasleduje otvorená kuchyňa s jedálenským kútom. Priestor je možné otvorením dverí rozšíriť o vonkajšiu zastrešenú terasu, ktorá pokračuje záhradou.

Za obývacou miestnosťou sa „v kratšej nožičke písmena L“ nachádzajú spálne s hygienickou miestnosťou. Servisná technická časť domu je umiestnená v jeho zadnej časti. Fascinujúco pôsobí na naše panelákové pomery rozľahlá kúpeľňa, z ktorej je výhľad do záhrady. Môžete si hovieť vo vani, sledovať a upokojovať zrak i dušu pohľadom na nádhernú prírodu. Súkromie si urobíte jednoducho zatiahnutím závesov.

Čarovanie so strechou

Veľkú úlohu pri riešení prístupu svetla i tepelnej úspornosti domu zohráva práve zvolená plochá, ale šikmá strecha. Zvýšená je smerom na juh a cez okná osadené medzi strechou a múrmi domu preniká svetlo. Týmto prvkom je zabezpečený dokonalý priestup svetla cez okná a zároveň nádherný výhľad do diaľav. Jednoducho sa cítite ako uprostred prírody alebo ako v priehľadnom dome.

Prvky, ktoré prekvapia

Interiér domu pôsobí príjemne a harmonicky aj vďaka použitým farbám – bielej sivej, béžovej a svetlohnedému odtieňu dreva, z ktorého je opláštenie, ale aj vnútorné trámy. Celý interiér je obohatený niekoľkými efektnými prvkami. Napríklad visiacim kozubom, stolčekom z pňa stromu, atypickými stojanmi na fľaše, modernými otvorenými regálmi nad kuchynskou linkou či maliarskym stojanom s obrazom priamo v nemalej kúpeľni, miestnosti najviac vysunutej do záhrady.

Hiša Satler v kocke

Architektonický ateliér: AB objekt d.o.o.
Lokalita: Jernej pri Ločah, Slovinsko
Autori: Boštjan Matul u.d.i.a., Dominik Sagadin u.d.i.a.
Spolupracovníci: Aleš Strašek u.d.i.g., Matevž Germadnik d.i.g.
Vznik projektu: 2013
Realizácia: 2016


Text: Sabína Zavarská :: Foto: Matej Lozar

Komentáre