Kúpili štvorizbový byt a urobili z neho vzdušný trojizbák v škandinávskom ladení

nov 05, 2018
trojizbový byt

Tento svieži a útulne zariadený byt slúži ako zázemie príjemnému mladému páru, ktorý presne vedel, ako sa chce vo svojom novom hniezde cítiť. Podarilo sa architektom ich sen splniť?

Matej a Iveta, ktorí spolu plánovali budúcnosť, si kúpili štvorizbový byt v novostavbe a v rámci klientskych zmien z neho urobili trojizbový. Dôvodom bolo vytvoriť vzdušnú a veľkú spoločenskú časť. V tomto štádiu si prizvali na pomoc architektov zo štúdia Archholiks a MIMOarchitekti, ktorí mali priestor dotvoriť na praktické, vzdušné, moderné a útulné bývanie. „Na začiatok musím povedať, že Matej a Iveta boli skvelí investori, s ktorými sa dobre spolupracovalo. Oni sami mali veľa nápadov, vlastne nás svojimi pocitmi správne naladili. Išlo o dobrú chémiu – to, čo oni pri konzultáciách navrhli, sa ujalo u nás a, naopak, naše nápady padali na úrodnú pôdu. Čiže toto je náš spoločný výtvor, v ktorom sa oni cítia výborne,“ hovorí architektka Janka Tartaľová. Architekti interiér bytu nielen nakreslili, ale aj zariadili, čo považovali majitelia za nesmiernu výhodu. Iveta si vyberala a dolaďovala sama už len niekoľko dekorácií. Doplnila dielo k spokojnosti všetkých.

trojizbový byt

Vzdušná a útulná spoločenská zóna bola snom mladej dvojice. Kvôli tomu obetovali jednu izbu, ktorej priestor priradili k pôvodnej otvorenej zóne. Používa sa tu veľa bielej farby s drevom na podlahe a posuvných paneloch na zadnej stene. Pôvodne mala byť otvorená spoločenská časť s obývačkou, jedálňou a kuchyňou len po knižnicu v priestore. Pridané štvorcové metre jej rozhodne pomohli.

beton v interiéri

Pôvodná, zrušená izba bola tam, kde je dnes časť jedálne a pokojový kútik, ktoré sú súčasťou veľkorysého otvoreného spoločenského priestoru s obývačkou a kuchyňou. Od spoločenskej časti delí kuchyňu pracovný ostrov a prechádza do barového sedenia, ktoré si majitelia nevedia vynachváliť.

Prečítajte si aj  Začínal ako samouk, dnes ho poznajú na celom svete - o práci a živote rezbára Jána Homolu

beton v interiéri

„Kuchynský ostrov je navrhnutý tak, aby pôsobil ako vložený box – jeho vonkajšie steny od obývačky sú obložené dreveným obkladom a v kuchyni je znížený strop,“ vysvetľuje architektka Janka. Obklad kuchynskej časti prechádza aj do chodby, ktorá spája vstup so spoločenskou časťou. Na opačnej strane je navrhnutá šatníková skriňa so zrkadlovým posuvným panelom, ktorý opticky zväčšuje priestor.

trojizbový byt

Perforované posuvné panely reprezentujú celkovú koncepciu interiéru a sú odkazom na hlavnú požiadavku majiteľov – aby interiér dýchal. Čo treba, schovajú, ale neuzatvoria úplne.

trojizbový byt

Drevo a betón

Materiály v byte volili architekti tak, aby sa tam majitelia dobre cítili. Základom priestoru bola teda drevená podlaha a drevodekor s bielou farbou, čo je stále nadčasová kombinácia. Pri obhliadke rozostavaného bytu architektovi Michalovi Tartaľovi napadlo zachovať betónové obvodové múry na dvoch protiľahlých stranách v spoločenskej časti. Majitelia to uvítali a sami si betón upravili a impregnovali.

trojizbový byt

Nábytok v kuchyni aj predsieni je vyrobený na mieru, doplnky si s vkusom doladila domáca pani. V kuchynskej linke je zo strany chodby zabudovaná aj chladnička na víno.

Nositeľom celkového konceptu interiéru sú aj perforované posuvné panely, ktoré prakticky schovajú to, čo chcú mať majitelia neviditeľné, zároveň však neuzatvárajú úplne. Tým, že sa odsunie jedna časť, interiér pôsobí inak, menia v ňom atmosféru. Nápad s perforovanými panelmi z preglejky zopakovali aj v kúpeľni, tu sú ale otváravé. Preglejka je použitá aj na skrinke pod umývadlom a na poličkách v nike.

Prečítajte si aj  Staré byty mávajú svoje tajomstvá skryté pod povrchom omietok. Jeden taký sa podarilo prerobiť na moderný priestor

Preglejka, drevená podlaha, betón, drôtené doplnky a retro štýlové kresielka vytvárajú škandinávske ladenie interiéru s črtami urban štýlu.

rekonštrukcia bytu

Na chodbe oproti kuchyni je šatníková skriňa so zrkadlovým posuvným panelom, ktorý opticky zväčšuje priestor.

Kto tu býva?

Mladý pár Matej a Iveta, ktorí sa počas realizácie bytu zasnúbili a zobrali. Dnes už majú dieťatko. Čiže tu žije trojčlenná rodina.

rekonštrukcia bytu

V kúpeľni architekti zopakovali perforované panely, tentokrát sú ako otváravé dvierka na úložnej stene. Z preglejky je aj skrinka pod umývadlom a police v nike za vaňou. Pokojný kútik v spoločenskej časti vznikol za knižnicou, ktorá zároveň slúži ako jemný optický predel. Dnes sa využíva ako čitáreň, v budúcnosti z nej bude herňa pre dieťatko.

Autori projektu

Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ, www.archholiks.sk
MIMOarchitekti, Ing. arch. Soňa Králiková, www.mimoarchitekti.sk

spolupráca: Ing. arch. Monika Jendrálová, ARCHHOLIKS

Svetlý a priestranný trojizbový byt pre mladý pár, ktorý má rád pravdivé materiály, svetlé farby a praktické riešenia, je upravený tak, aby vznikol plynulý priestor prechádzajúci od vstupu k dennej časti. Zjednocuje ho element „dreveného boxu“, v ktorom sú kuchyňa a potrebné úložné priestory. Akcentujúcimi a zároveň ohraničujúcimi priestor sú prvky drevenej perforovanej steny a priznanej betónovej steny v dennej časti.

Text: Adela Motyková
Foto: Juraj Starovecký
Zdroj: časopis Pekné bývanie 10/2018

Komentáre
lightpark