Mal slúžiť ako vzorový dom, nakoniec v ňom býva mladá rodinka

jún 06, 2019
prepojená obývačka s kuchyňou

Novostavba na dedine neďaleko Bratislavy vznikla pôvodne ako vzorový dom. Celý interiér tak vznikol skôr, než si našiel svojich majiteľov. Tým neutrálny a zároveň pestrofarebný dom natoľko ulahodil, že sa ho rozhodli kúpiť.

Pán Moro dostal na starosť tvorbu interiéru v čase, keď bol dom rozostavaný. Od začiatku chcel vytvoriť interiér, ktorý bude pôsobiť moderne, jednoducho a zároveň bude mať dostatok nenápadného úložného miesta. Dom v radovej zástavbe mal slúžiť ako vzorový dom na predaj, kde môžu záujemcovia o kúpu ostatných domov vidieť, ako by sa dal zariadiť. Jeho štýl sa zapáčil manželskému páru s dvoma malými synmi, rozhodli sa ho kúpiť aj s vybavením.

kuchyňa spojená s obývačkou

Z kuchyne sa vychádza priamo na terasu a do záhrady. Pri dverách sa nachádza magnetická kriedová tabuľa, na ktorú sa dajú pripínať magnetky, odkazy a zároveň kresliť kriedou.

Najviac ich zaujala farebnosť interiéru, posedenie v obývačke a dostatok úložného priestoru, ktorý je skrytý za dverami. Spolu s dizajnérom a paňou domu vchádzame do jednoducho zariadenej predsiene, odkiaľ sa dá vojsť do technickej miestnosti s poličkami na ukladanie sezónnych topánok a malej kúpeľne. Ďalším nenápadným odkladacím priestorom je skrinka zabudovaná do schodov. Kým v kúpeľni na poschodí tróni vaňa, tá na prízemí má menší sprchovací kút, pričom sa však stále dá bez problémov prechádzať od WC, umývadla a sprchového kúta. Z predsiene vchádzame do obývačky, ktorá je prepojená s jedálňou a kuchyňou. Z kuchynskej časti sa dá vyjsť na terasu, z ktorej je výhľad do záhrady.

Prečítajte si tiež

„Najväčším problémom bolo pre mňa zapracovať okrúhly stôl do danej dispozície. Bežne sa do interiérov nedáva, pritom dokáže priestor oživiť, zároveň pomohol prepojiť obývaciu a kuchynskú časť. Aby sa nám sem zmestil, ubrali sme trocha priestoru z obývačky. Miesto na sedenie sme rozšírili o pohovku pod oknom, ktorú sme dali vyrobiť na mieru, ako aj väčšinu nábytku,“ spomína dizajnér. V obývacej časti absentujú skrine a police. Výnimku predstavuje knižnica nachádzajúca sa pri vstupných dverách. Tá sa skladá z trojfarebných kociek vložených medzi jednotlivé poličky, vďaka čomu rýchlo zaujme. Z neutrálnych bielych stien obývacej časti a sivej steny za televíznou skrinkou imitujúcou betón vystupujú farebné dekorácie žltej a modrej farby.

farebná obývačka

Ďalším ozvláštňujúcim prvkom je zeleň, ktorá je umiestnená na stene. Tri kruhové machové obrazy sú vypreparované a farbené, takže sa o ne netreba starať. Živia sa vlhkosťou zo vzduchu – ak je jej v miestnosti nedostatok, začnú hnednúť. Vďaka tomu sú zaujímavým indikátorom vlhkosti ovzdušia v interiéri. Prakticky riešené je podlahové vykurovanie, ktoré má v každej miestnosti svoj termostat, vďaka čomu možno nastaviť v jednotlivých miestnostiach potrebnú teplotu.

žltá farba v interiéri

V obývačke je pod oknom umiestnená pohovka, ktorá zároveň umožňuje výhľad do záhrady. Okrem pohodlného sedenia poskytuje aj úložné priestory.
Miestnosť je ladená do odtieňov žltej, modrej a čiernej s neutrálnymi bielymi stenami. Dojem pohodlia navodzuje väčšie množstvo podušiek ladiacich s kobercom. Celkový koncept odľahčuje kockový stolík a skrinka na televízor umiestnená na stene

Z prízemia vystupujeme po točitom schodisku na poschodie. Z chodby sa vchádza do jednotlivých izieb a kúpeľne. Spálňa rodičov je ladená v neutrálnych bledých odtieňoch, najvýraznejším prvkom je tu tmavé čelo postele. Nábytok je tu zredukovaný na minimum, čo oceňuje najmä pani domu. „Chcela som, aby spálňa nepôsobila rušivo a nerozptyľovala pozornosť množstvom drobností. Táto izba moje potreby krásne spĺňa,“ argumentuje. Pri spálni sa nachádza priestranný šatník, do ktorého sa dalo uložiť všetko potrebné. Detské izby sú zariadené podobným štýlom. Na bielo-hnedom základe vyniká žltá stolička, žlté a modré škatule a vankúše. Povala bola od počiatku odvetraná, navyše tu boli zasadené okná. Tento priestor sa rozhodli manželia využiť na sušenie hríbov a ovocia. Obaja sú vášniví hubári, ktorí často svojimi „úlovkami“ obdarúvajú aj príbuzných. A ako pani s humorom hovorí, ak niektorý zo synov neposlúcha, aspoň ho má kam zavrieť, kým nezmúdrie.

spálňa, detská izba

V spálni za stolom sa pani domu bežne líči a češe. V odraze zrkadla sa môže dívať na portrét ženy, ktorý zdobí stenu oproti. Táto maľba je jediným ozdobným prvkom tejto časti izby. Spálňa v bledých odtieňoch s výrazným posteľným čelom disponuje len nevyhnutným nábytkom. Dostatok úložného miesta poskytuje šatník, ktorý sa nachádza vo vedľajšej miestnosti.
Detská izba je ladená do neutrálnejších tónov bielej a hnedej. Pozdĺž celej dlhšej steny je nalepená tapeta, ktorá ladí so závesmi. Oživujúcim prvkom sú žltá stolička, žlté a modré škatule a vankúše.

„V tomto interiéri som chcel vytvoriť niečo mladé, moderné, jednoduché a výrazovo neutrálnejšie, aby svojím vzhľadom oslovil viacerých ľudí.“ Bc. Marko Moro – interiérový dizajnér, www.royaldom.sk

Kto tu býva?
Novostavbu neďaleko od Bratislavy obýva manželský pár s dvoma synmi.

Text: Katarína Orviská
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 05/2019

Komentáre