Mladá rodina kúpila byt v Starom Meste. Pozrite sa, ako vyzerá po zásahu architektov

feb 06, 2019
štvorizbový byt

Byt ešte voňal novotou po čerstvej rekonštrukcii, no očakávané nadšenie domácich sa po nasťahovaní nedostavilo. Nevedeli však prísť na to, čo mu chýba. Aké zmeny pomohli?

Už samotná lokalita Starého Mesta sľubovala mladej rodine výnimočné bývanie. Veľkorysá rozloha štvorizbového bytu s vysokými stropmi spečatila ich rozhodnutie kúpiť ho. Do rekonštrukcie, ktorú vyžadoval nielen technický stav, sa vrhli ešte počas posledných mesiacov ich pracovného pobytu v zahraničí, viac-menej na diaľku. Možno aj vďaka tomu bol jej výsledok neuspokojivý. Ale prečo?

Čiastočne otvorená dispozícia im predsa vyhovovala, kúpeľňa aj kuchyňa boli kompletne nové, ale predsa mali pocit, že zastali na polceste. Renka si spomenula, že kamarátka Eva je architektka, obrátila sa teda na ňu s prosbou o malú telefonickú radu, ako byt doladiť. Po dlhšej debate sa nakoniec dohodli, že sa radšej prídu na nový byt pozrieť osobne, spolu s manželom Jurajom, ktorý je tiež architekt.

štvorizbový byt

O pocit útulnosti sa postarali najmä textílie – ľahučké záclony na plnú výšku stropu a mäkký koberec. Stenu za sedačkou si už doladila Renka sama, peknou kompozíciou obrazov s čiernobielymi momentkami z rodinného života.

„Pamätám si na prvú návštevu tohto bytu,“ hovorí Juraj Skupil. „Mali sme zmiešané pocity.“ Samotný priestor mal úžasný potenciál – vysoké stropy, historické okná, hrubé múry s príznačnými drevenými kazetovými zárubňami. Aj nová otvorená dispozícia mu prospela a presvetlila vstupný priestor. Ukázalo sa však, že bytu chýba komplexné riešenie. „Problém sme videli v jeho rozkúskovanom, nesystematicky rozloženom zariadení. Všade bolo všetko. Zistili sme, že Renke s rodinou chýba úložný priestor a celková jednotná forma,“ vysvetľuje.

štvorizbový byt

V rámci otvárania dispozície sa zrušili dvojkrídlové dvere do obývačky a priechod popod majestátny portál kazetovej zárubne ponechali otvorený.

Pustili sa do práce. Redizajnu sa zhostil Juraj so svojím tímom z ateliéru yesss. V prvom rade potrebovali zbaviť interiér kostrbatosti a rôznych odskokov. Aby vynikla krása historických akcentov, vyžadovala čisté pozadie moderného a funkčného prostredia. Všetky zbytočne rušivé prvky sa preto rozhodli vizuálne vyhladiť. V zásade šlo o vstupný priestor, obývačku a jej prepojenie s jedálňou a kuchyňou.

štvorizbový byt

Kam so skriňou?

Doslova najväčším rébusom na vyriešenie bola mohutná historická skriňa, ktorá stála v hale priamo oproti vstupným dverám. Na tomto mieste pôsobila veľmi ťažkopádne, zaberala príliš veľa miesta. Štýlovo sa však hodila k historickej budove a kazetovým zárubniam v hrubých múroch. Otázka znela: kam ju umiestniť, aby priestor natoľko nezaťažovala? Prišli na skvelé riešenie: zakomponovať ju do modernej vstavanej skrine. Navyše, k jej matnej bielej farbe použili kontrastnú čiernu vo vysokom lesku, ktorá okolo skrine vytvorila moderný portál a jej hĺbku úplne opticky pohltila. Vysoký lesk zrkadlovo násobí priestor pred sebou a súčasne prekrýva všetky neestetické nerovnosti a rušivé odskoky prekrytej steny. Renku najviac potešilo novovytvorené množstvo úložného miesta, ktoré jej tak chýbalo. Toto riešenie dodalo otvorenej vstupnej hale s jedálňou a kuchyňou nový šmrnc a originalitu. Ukážkovo vytvára harmonické spojenie starého s novým.

štvorizbový byt

Vstupný priestor sa zmenil na nepoznanie. Tam, kde ešte nedávno stála mohutná stará skriňa, dnes víta hostí priestrannejší vstup oživený pestrou tapetou v pastelových farbách. Spoločnosť jej robí drevená komoda s hravými úchytkami. A čo ju spája s novým zariadením? Predsa žiarivá žltá farba na nožičkách. Detskú izbu pre dvoch malých prieskumníkov si domáci navrhli sami. Charakterizujú ju čisté tvary, jednoduchosť a funkčnosť.

Nápad, farba, mäkkosť

Obývačka pôsobila trochu neútulne, bola celá sterilne biela a veľká čierna sedačka bola situovaná na stene pri vstupe do miestnosti. Architekti tu urobili malú rošádu – otočili orientáciu sedenia na opačnú stenu. Rozhodli sa lepšie využiť ponúkaný potenciál veľkorysého priestoru na vytvorenie väčšej odkladacej plochy, ktorú štvorčlenná rodinka tak potrebovala.

Navrhli obývaciu zostavu na mieru, ktorá pokrýva celú stenu až do výšky stropu, ale so zaujímavým nápadom. Tým, že dvierka spodného a vrchného radu skriniek zvolili v žiarivom bielom vysokom lesku, takmer splývajú s bielou stenou. Do popredia vychádza len stredný čierny pás zostavy so žltým akcentom uprostred. Nábytková stena tak vizuálne klame telom a pôsobí vzdušne. Navyše, toto sympatické riešenie ponúka možnosť ukryť televízor za posuvné čierne dvierka nábytku, pričom sa odhalí knižnica po bokoch.

štvorizbový byt

Starožitná biela skriňa zakomponovaná do modernej akoby zoštíhlela a prestala v otvorenej vstupnej hale pôsobiť zaťažujúco. Jeden z pôvodných vstupov do obývačky sa premenil na otvorenú policu, ktorej spodnú časť v blízkej budúcnosti vyplní obojstranný kozub.

Vďaka skvelým nápadom autorského tímu štúdia yesss získala celá spoločenská zóna konečne jednotný koncept a svieži vzhľad. Dodali interiéru život a hravosť, ktorá tak charakterizuje Renkinu rodinku s dvojičkami.

Kto tu býva?

Štvorčlenná rodina s dvojičkami, typickými chlapcami, ktorí sa po priestrannom byte radi preháňajú na svojich milých dopravných prostriedkoch.

Text: Inéz Buci
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 1/19

Komentáre