Na začiatku bola náročná rekonštrukcia. Dnes majú domov, aký si vysnívali

nov 13, 2019
zrekonštruovaný starý svetlý byt so smrekovou podlahou, prúteným kreslom, stojacou lampou, jedálenským stolom a farebnými stoličkami, a s kuchyňou, ktorá je priestorovo oddelená skrinkami

Náročná rekonštrukcia si, pochopiteľne, vyžiadala svoju daň v podobe vyčerpanosti a pochybností o tom, či z tohto miesta skutočne bude jedného dňa vysnívaný domov. A predsa je! Presne taký, ako si ho manželia Zuzka a Michal predstavovali.

Bezmála 70 štvorcových metrov, tri izby a fakt, že staručký byt sa nachádza v pamiatkovo chránenom objekte priamo v centre nášho hlavného mesta, v lokalite pod hradom, presvedčil majiteľov o tom, že aj keď sa na jeho rekonštrukcii narobia ako na kostole, vo finále to pre ich spoločný život bude to pravé. „Náš dom má svoju históriu a to nám imponuje. Máme v ňom krásny vnútroblokový priestor so záhradou, kde sa výborne relaxuje deťom aj dospelým,“ hovorí Michal, ktorý je jeho majiteľom už tri roky.

Predstavy zhmotnené v realite

O dispozícii, ktorá by o čosi viac vyhovovala trendu a spôsobu života v súčasnosti, mali majitelia jasné predstavy od začiatku. Podoba interiéru a jeho celkového vyhotovenia prichádzali priebežne s postupujúcou rekonštrukciou. „Bolo to extrémne náročné. Väčšinu prác sme si robili svojpomocne, s priateľmi a rodinou. K tomu, pravdaže, povinnosti v zamestnaní, takže dni boli veľmi dlhé a vyčerpávajúce. No a akoby toho nebolo dosť, manželka si v tom čase ešte zlomila nohu, takže starosti sa kopili jedna za druhou,“ spomína na náročné obdobie Michal. „Popravde, viackrát sme mali pocit, že ten byt nikdy nedokončíme, ba čo viac, nevedeli sme si predstaviť, že na tomto mieste raz budeme bývať. Napokon sa to podarilo pomerne rýchlo,“ spresňuje investor a dodáva, že stavebné práce trvali tri mesiace. „V čase, keď sme sa do bytu sťahovali, sme v ňom mali len posteľ a toaletu. Žiadna kuchyňa, dokonca prvé dva týždne nám netiekla ani teplá voda. Postupne sme však náš domov zariaďovali, dokončovali a dávali mu terajšiu podobu.“


drevená zástena za kuchynskou linkou s bielymi otvorenými policami a IKEA perforovaným organizérom

Drevená zástena dodáva inak bielej kuchyni škandinávsky vzhľad. Vďaka tehlám a doplnkom vyznieva celý kútik mimoriadne útulne a zároveň uvoľnene.

Nový život pre podlahu zo smrekových dosiek

V čase, keď Zuzka s Michalom byt kupovali, bol vo veľmi zlom stave. Poslednou rekonštrukciou prešiel niekedy v 60. rokoch minulého storočia. „Prakticky všetko sa v ňom robilo nanovo. Od búrania starých priečok, stavania nových, vytrhávania pôvodných podláh, ťahania nových rozvodov vody, kúrenia aj elektriny cez vyrovnávanie stien, stropov, podláh až po následné ťahanie omietok,“ vybavuje si situáciu spred troch rokov Michal, ktorého potešilo, keď v byte natrafili na pôvodné smrekové dosky vo výbornom stave, ktoré boli skryté pod parketami. „Samozrejme, rozhodli sme sa ich vybrúsiť, vyplniť škáry a naolejovať tmavým olejom,“ upriamil pozornosť na podlahy majiteľ. A nečudo. Vyzerajú výborne, sú príjemné na pohľad, dotyk a v neposlednom rada aj chôdzu. Pôvodné podlahy dodávajú interiéru jedinečnú atmosféru.

Pekný a funkčný dizajn za rozumnú cenu

Manželia si zakladali na funkčnosti priestoru, originalite dizajnu a tiež na rozumnej cene. „Je veľmi jednoduché robiť pekný dizajn s neobmedzeným či nie veľmi obmedzeným rozpočtom. Oveľa ťažšie je však spraviť pekný a funkčný interiér s prihliadaním na rozumnosť a prijateľnosť vynaložených financií. Preto sme si veľa vecí vyrábali sami – experimentovali a skúšali. Trebárs spálňa vyzerala na začiatku celkom inak. V tom čase sme potrebovali hlavne bývať, tak sme si kúpili vyslovene najlacnejší nábytok z druhej ruky a zariadili ju ním. Až postupom času sme každý kus vymenili za ten, ktorý je tu dnes.“

Pozrite si aj: Prestavba starého baníckeho domu: Návrat k tradícii prispôsobený moderným potrebám

otvorený priestor obývačky s jedálenským stolom, so sivou pohovkou a drevenou policovou zostavou pri žltej stene

Výsledkom rozsiahlych búracích prác je tento v súčasnosti veľmi obľúbený otvorený koncept dennej zóny. Škáry medzi podlahovými doskami boli po ich odkrytí široké niekde 1,5 až 2 cm. Manželia ich teda vyplnili penou a následne čiernym akrylátovým tmelom.
Policová zostava v obývačke vytvára množstvo priestoru na knihy, no zároveň je akousi kulisou, ktorá navodzuje pohodovú a relaxačnú atmosféru celej miestnosti.

Prekvapenie roky spalo pod vaňou

Zdedenú čajovú súpravu, obraz či suveníry z ďalekých ciest by ste pod touto strechou hľadali márne. „Za zmienku možno stojí jedna stará, ešte ručne maľovaná keramická obkladačka s kvetinovým vzorom, ktorú sme našli pod pôvodnou oceľovou vaňou,“ hovorí Michal, ktorý vzápätí dodáva, že jeho srdcovou záležitosťou sú gitary, ktoré sú podľa jeho slov „pohodené“ v rámci celého bytu. Čo však nebolo výlučne Michalovou srdcovou záležitosťou, je výber farieb a materiálov v byte. „Na začiatku sa nám zdal celý priestor trochu tmavý – potreboval pomôcť presvetliť, preto sme zvolili jasné tóny a prírodné odtiene dreva. S manželkou máme podobný vkus, takže zhodnúť sa nebol problém.“

Pozrite si viac fotografií v galérii

Kto tu býva?

Michal aj jeho manželka Zuzka sú vyštudovaní architekti, čo sa prirodzene odzrkadlilo aj na ich domove. Popri starostlivosti o synov si s obľubou prečítajú knihu a čas radi trávia aj prechádzkami a cestovaním.

Prečítajte si tiež

Text: Kristína Falťanová
Foto: Kristína Toroková
Zdroj: časopis Pekné bývanie 10/2019

Komentáre