12 vydaní za cenu 9!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a tri vydania dostanete ZADARMO.

Objednať

Naoko jednoduchý dizajn tohto bytu prekvapí množstvom precíznych detailov

Diskusia
Zdieľať 09. 03. 2021
Naoko jednoduchý dizajn tohto bytu prekvapí množstvom precíznych detailov Galéria (14)

Ďalšia vydarená rekonštrukcia na kľúč z dielne štúdia .archstyl predstavuje profesionálny prístup od nápaditého návrhu až po precízne remeselné vypracovanie každého detailu.

Rozloha: 75 m2, trojizbový byt

„Na prvý pohľad môže tento byt pôsobiť jednoducho. Keď sa však lepšie rozhliadnete, nájdete precízne detaily. Práve tie tvoria celkový dojem z interiéru.“ – Pavol Gašpar, dizajnér, archstyl.com


Premena dvoch garsóniek na trojizbový byt

Keď sa z mladého páru stala trojčlenná rodinka, ich dvojgarsónka už nespĺňala požadovaný štandard. Nemuseli sa však presťahovať. Spojili ju so susediacou jednogarsónkou, ktorú pred rokmi kúpili ako investičnú nehnuteľnosť na prenajímanie. Samozrejme, takáto zmena si vyžiadala komplexnú rekonštrukciu oboch priestorov na vytvorenie optimálnej dispozície.

kuchyňa s jedálňou: kuchynská minimalistická stena, ktorá ukrýva potraviny a spotrebiče, s osvetlenou linkou a náladovým podsvietením záclon

Kuchynská stena s dekorom svetlého duba ukrýva potravinové skrinky spolu s chladničkou a mrazničkou. Všimnite si aj kombináciu osvetlenia linky, bodových svietidiel, dizajnového lustra aj náladového podsvietenia záclon. Foto: Marián Svítek/Bold Digital

Štúdio .archstyl si našli majitelia na webe, zapáčili sa im ich čisté nápadité riešenia aj preferovaný moderný štýl s prvkami škandinávskeho dizajnu. Slovo dalo slovo a tento pomerne rozsiahly projekt sa mohol začať. Dôkladná rekonštrukcia si vyžiadala komplexnú výmenu všetkých starých rozvodov a vyčistenie priestoru od podlahy až po strop. Okrem nosnej steny nezostal v byte „kameň na kameni“.

Hrubú vrstvu škváry pod pôvodnou podlahou využili autori na osadenie podlahových konvektorov, ktoré nahradili staré vykurovacie telesá, čo pomohlo aj vizuálnej stránke interiéru. Výsledkom je komfortný trojizbový byt s dvoma kúpeľňami, jasným oddelením nočnej časti s orientáciou na sever a dobre presvetlenej spoločenskej zóny s oknami na juh.

Aby vstupná hala so širokým priechodom do obývačky pôsobila kompaktne, dizajnéri prekryli kostrbatú nosnú priečku z oboch strán čistou líniou vstavaného nábytku na mieru. Šatníkové skrine v hale až do výšky stropu tak plynulo obchádzajú priečku deliacu ju od obývačky. Tu zasa plné dvierka strieda knižnica s jednoduchým rastrom otvorených políc, priamo napojená na opäť plné dierka kuchynskej steny. Tento prvok veľmi pomohol nielen po dizajnovej stránke, ale priniesol nenápadne ukrytý bohatý úložný priestor.

Prečítajte si tiež

Garsónku s nevydarenou dispozíciou zmenili na šikovné pánske bývanie
Garsónku s nevydarenou dispozíciou zmenili na šikovné pánske bývanie
Odvážna premena trojizbového bytu na dve samostatne fungujúce jednotky
Odvážna premena trojizbového bytu na dve samostatne fungujúce jednotky

„Kvôli úspore priestoru, a aby sme sa vyhli kolízii dvoch dverných krídiel, sme zvolili pri vstupe do rodičovskej kúpeľne priamo zo spálne posuvné dvere do priečky.“ – Zoltán Horváth, autorizovaný architekt, archstyl.com

nadčasový neutrálny interiér v minimalistickom škandinávskom štýle so stenou s úložnými priestormi v obývačke, ktorá plynulo prechádza do kuchynskej linky

Nadčasový neutrálny základ celého interiéru oživujú farebné doplnky a dizajnové solitéry.
Tip: Ak túžite po kozube v byte, kde preň nemáte potrebné podmienky, alternatívou môže byť liehový variant.
Foto: Marián Svítek/Bold Digital

Výber materiálov je minimálny a tvorí neutrálny nadčasový podklad pre farebné akcenty doplnkov a dizajnových kúskov. Teplo domova vnáša hlavný materiál – prírodný dub. Dopĺňa ho svetlejšia verzia na vstavanom nábytku a jemný dekor bieleho mramoru so sivými žilami v kuchyni a kúpeľni. Tretia doplnková farba je tmavší antracit, ktorý sa tu objavuje na kuchynskej pracovnej doske z Corianu aj na časti dizajnového koberca v obývačke.

Spoločenská zóna pôsobí na prvý pohľad veľmi jednoducho a úhľadne, čo bol aj zámer jej autorov. Všetko tu má svoje miesto. Neutrálny základ osviežil krásny jedálenský stôl s dizajnovými stoličkami aj milá dvojica konferenčných stolíkov. Veľkorysej sedačke v tvare L vybrali autori odolný poťah vo svetlých béžovo-zelených tónoch. Nepúta pozornosť a prispieva k presvetleniu priestoru.

interiér obývačka prepojenej s kuchyňou v jemných pastelových a svetlých farbách a v minimalistickom škandinávskom dizajne, s nadrozmerným zrkadlom, ktoré opticky zväčšuje miestnosť

1 Spoločenskú zónu presvetľujú veľkoplošné okná, ktorých účinok ešte násobia jemné žiarivobiele záclony siahajúce od stropu až po podlahu.
2 Skvelý nápad bol osadiť na stenu medzi oknami veľké zrkadlo, ktoré navodzuje dojem dvojnásobného priestoru. Foto: Marián Svítek/Bold Digital

„Pred umiestnením veľkoplošných zrkadiel sa uistite, aká časť interiéru sa v nich odráža. My sme ich zvolili tak, že pomáhajú navodiť dojem oveľa väčšieho bytu.“ – Zuzana Horniaková, dizajnérka, archstyl.com

Pri obhliadke tohto útulného a dizajnovo čistého interiéru si všímajte krásne prepracované detaily a ich bezchybné remeselné vyhotovenie. Aj vďaka nim pôsobí celok tak bezchybne a samozrejme.

Galéria

Text: Inéz Búci
Foto: Marián Svítek/Bold digital
Zdroj: časopis Pekné bývanie 02/2021


Kategórie: Interiér

Diskusia