O útulnom bytíku, v ktorom sa kuchyňa stala epicentrom diania

júl 01, 2020
Otvorený priestor obývačky a kuchyne, v zemitých odtieňoch, so sivou sedačkou, jedálenským stolom a sivými stoličkami a s ostrovčekom so zabudovanými svetlami.

Hovorí sa, že kuchyňa býva srdcom domova. Architekti tohto útulného bytíka
si toto príslovie maximálne osvojili a navrhli priestory, kde sa epicentrom všetkého diania stala kuchynská linka.

Rozloha: 60 m2

Spojenie severského a industriálneho dizajnu v neveľkom priestore

Život nejednej rodiny sa odohráva v kuchyni. Architekti Martin Donoval a František Dorko sa práve preto rozhodli zvoliť túto miestnosť ako hlavný prvok priestoru. Kuchynská linka v tvare písmena U vizuálne oddeľuje kuchynskú časť od obývacej a tvorí dominantu priestoru. Aby nepôsobila masívne, je z vonkajšej strany umiestnená podsvietená polica. Zároveň je na konci skosená, čo uľahčuje presun medzi zónami. Svojskú atmosféru dodáva industriálne pôsobiaca medená zástena, ktorá oživuje jednoliatu bielobéžovú farebnosť. Tento koncept navyše krásne dopĺňajú čierne spotrebiče, drez a batéria. Indukčná varná doska je umiestnená z vonkajšej strany spolu s ostrovčekovým digestorom, čo je vizuálne príťažlivé a pritom funkčné riešenie.


Obývačka v severskom štýle v zemitých odtieňoch, pohľad na TV stenu s niekoľkými úrovňami hĺbky

Obývačka ladená do príjemných zemitých odtieňov zaujme svojou televíznou stenou. Tá má niekoľko úrovní hĺbky, vďaka ktorým pôsobí až sochárskym dojmom. Koberec takmer splynul s podlahou, a tak svojou decentnosťou neruší priestor.

Cieľom architektov bolo vytvoriť útulný interiér s industriálnymi prvkami. Celým bytom sa tak nesú medené prvky kombinované so škandinávskym štýlom, s ktorým meď krásne ladí. Základ predstavujú tlmené zemité farby a svetlá štruktúra dreva, na ktorých vynikli výrazné doplnky. Prierez týchto dvoch štýlov môžeme nájsť aj v jedálni. Na industriálne ladený stôl s kovovými nožičkami nadväzujú stoličky v škandinávskom štýle.

Originálnym riešením v obývacej časti je viacúrovňová televízna stena. Kým biele uzavreté police nad televíziou farebne splývajú so stenou a vyčnievajú do priestoru, biela príručná knižnica zostáva spolu s priečkou za televíziou len jemne vysunutá, vďaka čomu knižnica pôsobí, že je vhĺbená do steny. Ďalší priestorový rozmer dodáva drevená televízna skrinka doplnená ružovými záclonami a vzorovaným kobercom. Vďaka bielym stenám a veľkým oknám priestor nepôsobí stiesnene, aj keď je menších rozmerov.

Galéria

V podobnom duchu je ladená aj predsieň, spálňa a pracovňa. Malá predsieň je pre nedostatok prirodzeného osvetlenia prepojená s obývacou a kuchynskou časťou. Jej výrazným prvkom je industriálne ladený vešiak, ktorý zároveň slúži ako prídavné osvetlenie. V spálni na bielom základe doplnenom o drevený industriálny nábytok a sivú posteľ vynikajú žlté záclony a žlto-čierne svietidlá. Ich káble sú elegantne a originálne vedené od podlahy cez strop až do polovice steny. Architekti kládli dôraz aj na výber materiálov. „Kvalitné materiály a prírodný drevený povrch prinášajú do priestoru nadčasovosť, pokoj a harmóniu, čím navodzujú atmosféru pre pokojný spánok,“ dodáva František Dorko.

Náš tip: Obývačka, kuchyňa a jedáleň v jednom: Po rekonštrukcii vzniklo nové centrum bytu

Prečítajte si tiež

„Neveľký priestor bytu je plný jedinečných detailov, ktoré sú však často viditeľné až na druhý pohľad. To bol zámer, pretože veľa výrazných prvkov by sa vzájomne negovalo.“ – Martin Donoval, archilab.sk

Text: Katarína Orviská
Foto: Ľuboš Paukeje
Zdroj: časopis Pekné bývanie 06/2020

Komentáre