Ohurujúce dovolenkové sídlo vsadené do prímorskej krajiny Katalánska

apr 22, 2020
Moderné dovolenkové sídlo vsadené do pobrežnej krajiny.

Kto by si neprial mať rekreačný dom neďaleko morského pobrežia uprostred utešenej zelene, ktorá v lete chráni pred spaľujúcim slnkom? Majitelia tohto ohurujúceho domu svoje vytúžené útočisko našli neďaleko španielskeho pobrežia Costa Brava.

Dom s úctyhodnými rozmermi 1 000 m2 sa nachádza v tichej lokalite Supermaresme neďaleko pobrežia Costa Brava v Katalánsku. Túžbou majiteľov bolo prispôsobiť vzhľad domu krásnemu prostrediu, ktoré ho obklopuje. Dizajnérov Meritxellu Ribé a Josepa Puigdomènecha nebolo treba dvakrát presviedčať. Prostredie ich nadchlo a okamžite im v hlavách skrsla schéma, ako bude dom po rekonštrukcii vyzerať.

Ich hlavným cieľom bolo vytvoriť otvorenú dennú zónu s dostatkom prirodzeného svetla, ktorá bude vďaka výberu prírodných materiálov a neutrálnej farebnosti doplnenej o jemný pastel pôsobiť komfortne a pokojne. Tým sa však prepojenie exteriéru s interiérom len začína. Vďaka nadrozmerným oknám v spálni, obývačke aj kuchyni a preskleným dverám vedúcim na terasu má človek aj vnútri pocit, že sedí na čerstvom vzduchu. Nábytok v exteriéri navyše svojím štýlom a farebnosťou nadväzuje na ten v interiéri.


Denná zóna plná rozjímania

Dizajnéri neponechali nič na náhodu. Dennú časť rozdelili na štyri funkčné zóny – kuchyňu, jedáleň, čítací kútik a obývačku. Jednotlivé zóny od seba oddelili nábytkom – kuchyňu a jedáleň oddeľuje kuchynský ostrovček, obývačku a čítací kútik nízka skrinka, stolička je orientovaná ku kozubu, čím pri sedení nevidieť kuchynskú a jedálenskú časť. Napriek tomuto deleniu je denná zóna jednoliata a z ktorejkoľvek časti vidno celú miestnosť.

Kuchyňa v neutrálnom zemitom odtieni s drevenými barovými stoličkami, dreveným oválnym jedálenským stolom a vypletanými stoličkami a dizajnovým lustrom.

Väčšina nábytku v dome pochádza od významných dizajnérov alebo je vyrábaná na mieru. Stoličky zhotovila dánska dizajnérska spoločnosť Carl Hansen & Søn a stôl Normann Copenhagen.

Aby v izbe ustavične nerozvoniavalo práve uvarené jedlo, skryli dizajnéri digestor do stropu priamo nad varnú dosku zabudovanú v kuchynskom ostrovčeku. Interiér odeli do prírodných materiálov – nábytok z dubového dreva dopĺňajú textilné vankúše, koberec, puf a dečky, prútené koše, ratanový stolík a keramické riady. Tieto materiály vynikajú ešte viac vďaka jednoduchým bielym stenám a sivej mikrocementovej podlahe. Nech človek v rámci dennej zóny kráča kamkoľvek, vždy má výhľad na rozbujnené stromy za domom.

Tip na článok: Takto vyzerá dokonalé provensálske vidiecke sídlo

Snívať s otvorenými očami

Nočná zóna použitím materiálov nadväzuje na dennú zónu. Snahou dizajnérov bolo vytvoriť komfortnú a pre súčasný vkus krásnu spálňu s dvoma detskými izbami, ktoré pritom zostanú nadčasové a neomrzia ani po rokoch používania. Vo veľkom tu pracovali s textúrami a rôznymi povrchmi – textilné tapety jemných vzorov prepojili so vzorovanými obliečkami, s jutovým kobercom, drevenými parketami a nábytkom.

Prečítajte si tiež

Rovnako prepracovaná je aj terasa. Tá použitím materiálov a farieb nadväzuje na interiér. Na prvý pohľad ohúri stena za jedálenským stolom, ktorá bola z jednej tretiny vybúraná. Vďaka tomu na terasu dopadá ešte viac svetla a zároveň vidno viac prírody. Medzi nosnými stĺpmi je navyše vybudovaný múrik slúžiaci ako lavička, čo umožňuje naraz jesť väčšiemu počtu hostí. Aspoň akou-takou ochranou pred spaľujúcim slnkom je strecha z bambusovej rohože a ventilátor umiestnený nad sedačkou. Vďaka lustru a záhradným lampám sa dá v záhrade tráviť čas aj do neskorej noci. Celý dom tak zvnútra i zvonka pripomína modernú rozprávku odohrávajúcu sa v nádhernej prímorskej prírode.

Pozrite si viac fotografií v galérii

„Spolu s Josepom sme zohratá dvojka, v nami navrhnutých interiéroch sa spájajú prepracované detaily a osvetlenie, ženské a mužské prvky, technika a kreativita. Naším cieľom je, aby každý príbytok pôsobil ako jeden zohratý celok.“ Meritxell Ribé, Josep Puigdomènech – dizajnéri, www.theroom-studio.com

Text: Katarína Orviská
Foto: Mauricio Fuertes
Zdroj: časopis Pekné bývanie 03/2020

Komentáre