Otočený dom: Moderný dom na okraji Toronta

mar 07, 2018
Pekné bývanie

Svoj názov dostal podľa nekonvenčného rozloženia. Typické je situovať všetky spoločenské priestory na prízemí a súkromné so spálňami oddelene na poschodí. Otočený dom však rozdeľuje tieto priestory na obidve strany vertikálnej roviny.

Toto dispozičné usporiadanie, v rámci ktorého sa kuchyňa, jedáleň a obývacia izba nachádzajú na severozápadnej strane smerom k ulici a tri spálne na dvoch úrovniach odľahlejšej juhozápadnej časti domu, je výsledkom rekonštrukcie a prístavby pôvodného bungalova. Dvojpodlažný moderný dom s obytnou plochou 215 štvorcových metrov vznikol v rezidenčnej štvrti Eglinton East na okraji Toronta – v lokalite, kde dominuje tradičná architektúra. V rámci developerského projektu ho navrhol architektonický ateliér RZLBD, bol dokončený na jeseň 2017 a ešte čaká na svojho majiteľa.

Pekné bývanie

Vnútorné členenie

Symbolickú deliacu čiaru medzi spoločenskou a súkromnou časťou vytvárajú variabilné výšky stropu v dome. Spojená kuchyňa a jedáleň na prvom poschodí sú priestory s výškou cez dve podlažia, strop sa znižuje až pri vstupe do chodby vedúcej k spálňam. Steny nad obomi – jedálňou aj kuchyňou –sú až po strop obložené cédrovámi lamelami. Drevo tak vytvára pocit tepla a veľkoleposti, ktorý ešte zvýrazňujú dva svetlíky na vrchole tohto vnútorného átria. Pod dreveným lamelovým stropom na druhom poschodí vedie mostík do flexibilnej rodinnej izby s malou terasou, vytvorenou nad garážou. Na druhom konci mostíka je zasa vzdušná pracovňa. Keď sa zastavíte na mostíku, z výšky môžete sledovať dianie v kuchyni na a v jedálni na druhej strane.

Moderný dom s cédrovým drevom

Juhozápadne odtiaľto sa vstupuje do hlavnej spálne so šatníkom, vlastnou kúpeľňou a svietidlami nad dvoma nočnými stolíkmi. Pýchou kúpeľne je vaňa v strede miestnosti pred veľkorysým oknom. Sprcha a umývadlo sú ukryté v symetrických výklenkoch na  konci miestnosti.

Geometrické tvary v interieri

Celý projekt je hra s geometrickými prvkami. Napríklad kuchynský ostrovček je predĺžený, aby vytvoril medzipodestu vnútornému schodisku. Nad ňou je v stene malý obdĺžnikový otvor, ktorý ponúka výhľad zo schodiskového ramena na severovýchodnú časť. V celom obytnom priestore je jednotná drevená dubová podlaha, ktorú v kuchynskej časti, v kúpeľniach a vo vstupnej časti strieda dlažba.

Biela kuchyňa

Cedrové drevo

Pohľad na exteriér

Na rozdiel od vnútorných teplých, svetlom nasiaknutých interiérov vytvára predná, tmavá časť fasády dojem dobre opevneného sídla. Vďaka zachovaniu pôvodnej murovanej časti, teraz natretej načierno, dom nepotreboval žiadne výkopové práce, čo bolo cenovo dostupnejšie a udržateľnejšie riešenie ako od základu nový projekt vyžadujúci demoláciu pôvodného objektu. S výnimkou jedného veľkého okna inštalovaného v obývacej izbe sú všetky okná prenesené z pôvodného domu.

Pekné bývanie

Pripravila: Adela Motyková :: Foto: W2COM/BORZU TALAIE

Komentáre