Paráda z paneláka: Byt s otvoreným priestorom na život

mar 01, 2018
pekné bývanie

Tento byt bol pôvodne rodičovský a nebol nikdy rekonštruovaný. Získal ho mladý pár a s pomocou architektov ho premenil z panelákovej klasiky na svieže, praktické, moderné a pohodlné bývanie. 

Nevyhovujúci technický stav bytu, mnoho prvkov na hranici životnosti a ich dizajnová zastaranosť si nevyhnutne vyžadovali zásah. S požiadavkou na komplexnú rekonštrukciu bytu oslovili majitelia architektov Janku a Michala Tartaľovcov z architektonického štúdia Archholiks, ktorých si vybrali podľa ich prác prezentovaných na internete. Jediné, čo chceli zachovať v typickom panelákovom trojizbovom byte, bol počet izieb, v ostatnom už nechali architektom voľnú ruku. „Výhodou toho bytu je, že má lodžiu aj balkón, to je úplný luxus. A orientácia na svetové strany je tiež dobrá, celý deň tam svieti slniečko. Čo nám najviac prekážalo, bola malá kúpeľňa a zbytočne veľká chodba,“ spomína na prvý dojem z bytu architektka Janka Tartaľová, ktorá nás sprevádzala na návšteve bytu. Základom celej rekonštrukcie a dispozičného riešenia sa v podstate stala úprava hygienického bloku.

Viac otvorený

Po viacerých variantoch úprav, medzi ktorými boli aj radikálnejšie návrhy, sa napokon utriasla nová dispozícia s veľkým otvoreným priestorom na život – obývačka s kuchyňou a jedálňou, kde sa môžu všetci stretávať. Vznikol spojením dvoch izieb. Zároveň architekti zrušili jednu chodbičku a mohli si tak dovoliť zväčšiť hygienický blok. Pôvodná obývačka sa stala spálňou a kuchyňa sa zmenila na menšiu izbu, kde je zatiaľ pracovňa. Komplexná rekonštrukcia zasiahla aj výmenu podláh, všetkých rozvodov. Jedine kúrenie sa nemenilo, pôvodné liatinové radiátory zrenovovali a dostali nový náter. „Zistili sme, že jednoduchšie a lacnejšie bude ťahať nové elektrické rozvody pod stropom, ako ich zasekať do betónu a potom ho zasa upravovať. Rozvody sme prekryli izoláciou hrubou päť centimetrov, ktorá zabezpečila krásny rovný strop a zároveň odhlučnila byt od susedov,“ hovorí Janka.


jedálenský stôl

Odlišná kuchyňa

Kuchyňa v spoločenskom priestore je rozdelená na dva bloky. V jednom je umývacie centrum a je tam všetko, čo súvisí s vodou – drez, umývačka aj práčka. Tento bok je situovaný v nadväznosti na inštalačné jadro a je neprehliadnuteľný vďaka výraznému farebnému obkladu. „Navrhli sme viacero odvážnych prvkov, ktoré vychádzali z trojuholníka, ale u domácej pani to evokovalo niečo dramatické. Akceptovala len tento obklad a patrí k obľúbeným prvkom v byte,“ objasňuje nám Janka. Nás upútalo aj osvetlenie nad umývacou zónou. Architekti sem zavesili bodové žiarovky, aby nepôsobila až tak kuchynsky, ale aspoň trošku obývačkovo. Kým tieto lampy sú akýmsi spájajúcim prvkom kuchyne a obývačky, praktická otvorená polica pri jedálenskom stole tieto časti opticky oddeľuje.

Biela kuchyňa, otvorený priestor

Priestor a svetlo

Nová dispozícia pôsobí omnoho väčším dojmom ako pôvodný interiér. Dopomohlo k tomu hneď niekoľko vecí: popri prevažujúcej bielej farbe predovšetkým jednotná drevená podlaha. Všetky úložné priestory, ktoré prebiehajú na mnohých miestach po celej stene bez toho, aby priestor zahltili, sú kvôli vzdušnosti a svetlosti biele, na mieru vyrobené. Vzťahuje sa to aj na malú predsieň, z ktorej sa vstupuje do všetkých miestností v byte, ale dvere na prvý pohľad nerozoznáte, pretože sú v rovnakom štýle ako dvere do šatníkovej skrine. Spolu pôsobia ako nábytková stena. Dopĺňa ju zrkadlo, ktoré zväčšuje priestor a vešiaková stena, o ktorej Janka hovorí: „Nechceli sme klasickú, a tak sme ju vytvorili pre domácich na mieru. Je to taká interaktívna stena v ráme s háčikmi, ktoré možno podľa potreby presúvať, dopĺňať, s poličkou na odkladanie čiapok, so zásuvkou na drobnosti a sedením.“

Stena z betónovej stierky na vstupnej chodbe.

Aj v kúpeľni sa architekti pohrali s úložnými priestormi. Okrem skrinky pod umývadlom so zásuvkami tu upúta rozihraná stena s policami a košom na špinavú bielizeň, ktorá vyniká na obklade z bielej mozaiky. Osvetlenie v celom byte je väčšinou bodové, jedine nad jedálenským stolom zvolili architekti závesné betónové svietidlo. Betón, ktorý patrí k obľúbeným materiálom majiteľov, sa v podobe betónovej stierky objavuje aj na stene vo vstupnom priestore.

Biele obklady v kúpelni

Biele obklady v kúpelni

Obývačka s výhľadom

Novovytvorené veľké okno v obývačke oživuje záves vytvorený na mieru. „Spolupracovali sme na ňom so slovenskou značkou Puojd, s Miškou Bednárovou, ktorá sa venuje aj textilnému dizajnu, a vybrali sme si jej grafiku. Páčia sa nám ombré závesy, tak sme namiesto farby použili rozpadajúci sa grafický vzor smerom nahor,“ hovorí o príbehu závesu Janka.

obývačka s výhľadom

Funkčná pracovňa

Pracovňa je zariadená funkčne, je tu veľa úložného priestoru, rozkladacia sedačka na príležitostné spanie hostí. Úložný priestor využíva celú stenu, plná výška aj šírka je pri pracovnom stole odľahčená otvorenými policami na odloženie dokumentov.

pracovňa

Spálňa

V spálni dopĺňajú klasickú vstavanú skriňu komody s toaletným stolíkom. Sivá stena pri nočných stolíkoch necháva vyniknúť čelo postele. I keď pôsobí posteľ vzdušne, v jej podnoží sa tiež skrývajú zásuvky na odkladanie

spálňa so vstavanou skriňou

pred a po

Vľavo – pôvodný stav, vpravo – po rekonštrukcii

interierovy dizajn

Autori interiéru Ing. arch. Jana Tartaľová Ing. arch, Michal Tartaľ ARCHHOLIKS www.archholiks.sk

„Zmenou a otvorením dispozície sme pomohli svetlu preniknúť do hĺbky bytu. Presvetlila sa vstupná chodba, zväčšila sa hygiena, vznikla vzdušná obývacia izba s jedálňou a kuchynským kútom. Prevažujúca biela farba a drevený dekor sú doplnené jemnými akcentmi v podobe farebných radiátorov, betónovej stierky, geometrického keramického obkladu alebo autorského závesu.“ 

Text: Adela Motyková :: Foto: Jozef Maják

Komentáre