Pod taktovkou muža alebo Redizajn novostavby v pánskom vintage štýle

nov 05, 2020
Vintage kuchyňa s varným centrom na stredovom ostrovčeku, od ktorého je napojený jedálenský stôl s čalúnenými stoličkami

Žiadne fialové hortenzie, naškrobená čipka ani ručne vyšívané dečky… Čokoľvek z toho by ste pod touto strechou hľadali márne. Napriek ich absencii sa tento interiér tvoril v znamení vintageu. Dizajnérkou síce bola žena, no posledné slovo mal pán domu – áno, muž!

  • Majiteľ mal jasnú predstavu o tom, aký dojem má výsledný dizajn vytvárať. Interiér sme skladali po kúskoch, no a viaceré doplnky sme objednávali v zahraničí. – Katarína Kyman Haruštiaková, dizajnérka

Rozloha: 160 m2

Redizajn novostavby

Nič mu nechýbalo, a predsa prišla potreba čosi zásadne zmeniť. Majiteľ vlastní dom – novostavbu už niekoľko rokov. Pôvodne mal interiér zariadený v zemitých tónoch v anglickom štýle, perfektne zladený, no bez farebných akcentov. Neskôr mu neutrálny šat zovšednel natoľko, že obrovské nutkanie k redizajnu celého interiéru nedokázal v sebe umlčať. Túžil po farbách a akcentoch, po prírodnom dreve, ktorým sa chcel obklopiť. Mal chuť pracovať s rôznymi materiálmi a povrchmi.


„Interiér sme realizovali na dve etapy. Naša spolupráca sa začala návrhom spálne a detskej izby pre synov. Klient je milovník tapiet. Uprednostňuje ich hlavne z praktického dôvodu. Obrovské výhody má preňho ich odolnosť pri hrách a pohybe detí po dome. Jeho prvá požiadavka tak bola jasná. Všade tapety!“ vysvetľuje dizajnérka, ktorej klient poskytol k návrhu úplne jasné indície. „Spálňu žiadal navrhnúť v námorníckom duchu. Posteľ na mieru už mal vybratú, pričom sme konzultovali výšku čela, farbu a prešívanie látky. Výrazné čelo postele je umiestnené na pozadí tapety vyrobenej podľa zadania na mieru. Námet som vybrala z množstva obrázkov vo fotobanke. Zvyšok spálne je zariadený originálnym nábytkom,“ pokračuje Katarína Kyman Haruštiaková. V prípade návrhu detskej izby bol majiteľ domu benevolentnejší, nechal jej teda voľnú ruku, „Chlapcom som navrhla pánske kráľovstvo s prvkami industriálneho štýlu. Aj tu sú tapetované všetky steny v dekóre betónu a tehličiek. Zvyšok dotvoril nábytok na mieru a dizajnové stolčeky od známej značky.“

Chlapčenská izba v industriálnom štýle a neutrálnych farbách, navrhnutá tak, aby porástla spolu s deťmi

Detská izba je na najvyššom podlaží tesne pod strechou a ide o kráľovstvo dvoch chlapcov, ktorí majú k dispozícii aj vlastnú kúpeľňu. Zariadená je tak, že s chlapcami porastie až do dospelosti. Neutrálne farby oživujú industriálne prvky.

Druhou etapou bola denná zóna, teda obývačka s kuchyňou. „Kuchynskú linku sme odeli do nového šatu. Dostala nové dvierka a kuchynskú zástenu. Zaujímavosťou je, že sme nemohli demontovať pôvodnú zástenu, jedinou možnosťou bolo použiť novú zástenu s maximálnou hrúbkou 4 mm. To bola výzva! Zástenu sme napokon realizovali z plexiskla a nechali ju polepiť odolnou fóliou,“ prezrádza Katka, ktorej úlohou tiež bolo dostať do interiéru drevo v prírodnom odtieni a farby.

„Majiteľ sa zamiloval do tyrkysovej lampy, ktorá mu teraz zdobí konzolový stolík pri sedačke. K nej sme zvolili krásne tapety v podobnom odtieni. Hra s tapetami sa mi zapáčila natoľko, že som sa rozhodla tapetovať aj strop. Dizajn tapety som vytvárala ja. Sú na nej vrabčeky v letku v rôznych pózach. Tapetovanie stropu sa však ukázalo ako skoro nerealizovateľný sen. Úspech sa dostavil až na druhý pokus,“ spokojne uzatvára dizajnérka.

  • Kým som pochopila všetky dôvody, prečo chce klient nový interiér, potrebovala som čas. Pôvodný interiér bol totiž dokonalý a krásne zladený. Nový návrh denného priestoru bol teda tvrdý oriešok. – Katarína Kyman Haruštiaková, dizajnérka
Otvorený priestor kuchyne, ktorý plynule prechádza do obývačky s TV stenou so skrytými úložnými priestormi

Majiteľ si dal vypracovať aj projekt feng šuej, ktorého sa pri tvorbe dizajnu pridŕžali. V interiéri sa mal objavovať párový motív. Vedľa televízora teda umiestnili dvojicu visiacich kvetináčov v makramé držiakoch, do jedálne zasa pár nástenných svietnikov.

Dizajn kuchyne je prešpekulovaný do posledného detailu. Nielen čo sa farieb a materiálov týka… Funkčné a ergonomické rozvrhnutie jednotlivých zón je praktické, potenciál priestoru využitý do posledného centimetra. Varné centrum na stredovom ostrovčeku jasne vymedzuje priestor kuchyne od stolovacej časti. Vďaka stropnému digestoru je optická hranica ešte výraznejšia.

Vintage spálňa so svetlou čalúnenou posteľou a lavicou v kontraste s tmavou tapetou za čelom postele

Čalúnená lavica pri nohách postele nie je iba trendom odkukaným z amerických filmov, ale aj šikovnou odkladacou plochou.

Spálňa, rovnako ako všetky miestnosti v dome, je vybavená veľkým oknom od podlahy po strop. Je teda dostatočne presvetlená denným svetlom. Dizajnérka si tak mohla dovoliť doplniť svetlý nábytok pomerne tmavou tapetou na stene v záhlaví postele, ktorú kombinovala s ešte tmavšou farbou na zošikmenej stene. Tmavým odtieňom stoja v opozite svetlé farby na textíliách, ale aj biely drevený obklad v spodnej polovici stien.

Galéria

Prečítajte si tiež

Text: Kristína Falťanová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 10/2020

Komentáre