Premena bytu: Práca s priestorom do posledného detailu

dec 13, 2017

Premena bytu na zvýšenom prízemí v štvorpodlažnom tehlovom dome na Legerského ulici vzišla z požiadaviek majiteľov. Bolo nevyhnutné byt viac prispôsobiť ich potrebám, čo sa odzrkadlilo ako na dispozičnom, tak aj na koncepčnom ponímaní rekonštrukcie. Základy dané pôvodným priestorovým riešením sa nezmenili, napriek tomu dostal byt úplne iný potenciál.

Priestor funguje podľa potreby

Rekonštrukciu starého bytu realizovali architekti zo štúdia architekti Šercel Švec. Na želanie majiteľov zachovali pôvodné prechodové riešenie dispozície, ale pridali jej ešte čosi navyše – vzájomné optické prepojenie jednotlivých izieb, ale aj exteriéru. „Koncept je založený na jednom priestore, ktorý sa definuje podľa potreby, a nie na jednotlivých segregovaných miestnostiach s pevne danou funkciou. Kompozícia mobiliáru v priestore vytvára pocit dynamického obrazu života bytu a jeho okolia,“ vysvetľujú architekti.

Výhodou bytu je jeho umiestnenie v rámci domu – nachádza sa v rohu, takže má výhľad na tri svetové strany, čo architekti využili a zosilnili prepojenie bytu s exteriérom. Jedáleň a kuchyňa sú plynule prepojené s obývacou izbou. Prepojenie jednotlivých miestností umožňuje flexibilne využívať priestory bytu.
Kompletná rekonštrukcia bytu

Ako charakterizujú svoju prácu architekti?

„Samotná kompozícia mobiliáru dotvára obraz životného štýlu užívateľov. Koncept sa dynamicky odvíja aj v rámci jednotlivých priehľadov, ktoré ponúkajú vždy len časť informácií o priestore. Postupné odkrývanie detailov pozýva objavovať celkový priestor a zároveň rešpektuje kritériá súkromia jednotlivých izieb.“
Kompletná rekonštrukcia bytu

 Slovo má betón, oceľ a drevo

Rekonštrukcia bytu výrazne zasiahla do jeho funkčnosti i imidžu aj použitím vybraných materiálov. Po obnove tu prevláda betón, drevo a oceľ. Steny riešené murovacím systémom – takým, aký bol použitý pôvodne – spĺňajú zvukovoizolačné parametre, a pritom nezaberajú veľa priestoru. Dochádza len k zmene materiálu z dierovanej tehly na betón (hrúbka múrov je 90 mm). Vďaka tomuto faktu sa podarilo ušetriť mnoho cenných centimetrov celkovej výmery.

Kompletná rekonštrukcia bytu
Oceľová pracovná doska aj parapety

Pôvodné parkety boli zrepasované a zachovávajú pôvodnú atmosféru bytu, zároveň miestnosť spájajú. Oceľ sa najviac využila v rámci mobiliáru – od kuchynskej pracovnej dosky až po okenné parapety. Interiér zjemňuje mäkké osvetlenie a závesy priestor zútulňujú.
Kompletná rekonštrukcia bytu

Minimalistický byt ukazuje pravosť jednotlivých konštrukcií. Všetko, čo bolo do bytu pridané, napríklad SDK stropy, je na prvý pohľad viditeľné (napr. podhľady sú dilatované po celom obvode škárou, aby vyzerali ako zavesené, a jednoznačne ukazujú, že je nad nimi priestor).

Hra detailov

V byte je niekoľko veľmi zaujímavých momentov, napríklad vytvorenie ostrovčeka s drezom a varnou plochou voľne v priestore, štýlový digestor či použitie osviežujúcej žltej farby pri niektorých detailoch – hodiny v kuchynskej časti, stolička pri jedálenskom stole.
Kompletná rekonštrukcia bytu

„Zrkadlo v kúpeľni je celoplošné a nachádza sa nad hornou hranou umývadla. Podporuje detail jeho zavesenia, kde sa škára medzi umývadlom a stenou zrkadlí a vytvára dojem levitujúceho mobiliáru. Ten je odkazom na riešenie kuchynskej linky, ale tiež opticky násobí malý priestor kúpeľne,“ vysvetľuje riešenie kúpeľne architekt Andrej Švec. Použitie veľkých dvojkrídlových dverí umožňuje pri ich otvorení výrazné spojenie miestností do jedného celku. Naopak, pri ich zatvorení majú obyvatelia bytu zabezpečené súkromie. Originálna práca s priestorom sa prelína celým bytom. Ako zaujímavosť ešte uvedieme, že do zrkadla v kuchyni bol zakomponovaný vešiak pre návštevy.
Kompletná rekonštrukcia bytu

Byt Legerského v kocke

Architektonické štúdio: architekti Šercel Švec
Autori: Andrej Švec, Peter Šercel, Ivana Vrlíková, Martin Suttner
Podlahová plocha: 71,3 m2
Realizácia: september 2016 až apríl 2017
Lokalita: Legerského ulica, Bratislava

Text: Sabína Zavarská :: Foto: Tomáš Manina

Komentáre