Premena farmárskeho domu na modernú minimalistickú vilu

okt 07, 2020
Víkendová vila s čiernou fasádou, terasou a bazénom.

Nenechajte si ujsť túto krásnu rekonštrukciu farmárskeho domu na modernú minimalistickú vilu. Jej autorom je mladý architekt, dizajnér a staviteľ Linc Thelen.

Rozloha: 297 m2 rekonštrukcia farmy v Rolling Prairie, Indiana, USA

Rodinka s troma deťmi, žijúca svoj hektický život v centre Chicaga, potrebovala únikové miesto uprostred prírody, kde by sa chodili cez voľné dni zresetovať a zrelaxovať. Našli starý farmársky dom so stodolou v presne takom prostredí, po akom už dlho túžili. Pozemok mal veľkorysých 32 hektárov, čo im imponovalo najmä pre vidinu dokonalého súkromia a ticha. Samotný dom bol situovaný neďaleko lesa a veľkého rybníka.


Oslovili dizajnéra Linca Thelena, ktorého práca sa im veľmi páčila a s ktorým ich spája podobný vzťah k minimalistickému štýlu. Zo začiatku sa im nechcelo veriť, že by sa tak dal prerobiť aj tento starý farmársky dom. Ale už prvé skice ich presvedčili.

Minimalisticky zariadená spálňa v odtieňoch sivej a bielej

Spálňa na poschodí ponúka nerušené a tiché miesto na odpočinok v lone prírody a zároveň domácim poskytuje intimitu.

Po rekonštrukcii a malej dostavbe získali kráľovských 297 štvorcových metrov obytnej plochy. Dispozícia vyžadovala kompletnú prestavbu. Takmer nič nezostalo na svojom mieste. Nachádzajú sa tu štyri spálne a päť kúpeľní, takže vila ponúka maximálny komfort, aj keď si sem zavolajú priateľov na víkend alebo usporiadajú veľkú rodinnú oslavu.

Autor odbremenil dom od nefunkčných častí, zrušil pôvodné balkóny, odstránil presah strechy a dostaval časť, kde sa dnes nachádza jedáleň a terasa. Veľkou premenou bola zmena farebnosti fasády na čiernu. Zrazu akoby celá stavba pôsobila zvonka menším dojmom a lepšie splynula s okolitou zeleňou. Najväčšou výzvou bolo prestavanie bývalej dvojgaráže na relaxačnú miestnosť.

Garáž prerobená na relaxačnú miestnosť so šedým sedením, nadrozmernými oknami a pôvodnou cementovou podlahou

Relaxačnú miestnosť s maximálnym prepojením exteriéru a interiéru vytvoril Linc Thelen z bývalej garáže. Ponechal v nej pôvodnú cementovú podlahu.

Čo zostalo z pôvodnej konštrukcie? Základný tvar a cementová podlaha. Úpravou okolia a vykopaním veľkého plaveckého bazéna dom nabral kontúry dokonalého miesta na relax. Čiernu farbu fasády dizajnér zjemnil dobudovaním vyvýšenej terasy a steny z odolného exotického dreva ipe. Okolie bazénu tvorí betónová dlažba, ktorá spolu s prírodným drevom korešponduje s riešením interiéru.

Prečítajte si tiež

Kde hľadal Linc Thelen inšpiráciu pre tento návrh? „Jednoznačne v tomto prostredí, kde som sa snažil vyťažiť čo najviac z prírodných krás okolitej krajiny a maximálne ju vniesť do vnútra domu,“ vysvetľuje mladý umelec. Výber materiálov redukoval na minimum, aby nepútali pozornosť a človek vnímal práve pokojné zelené okolie. „Z výsledku sme ostali očarení a s rodinou tu trávime každú voľnú chvíľu. Je to presne to, čo sme pri rýchlom životnom štýle v meste potrebovali,“ konštatujú spokojní majitelia.

Otvorený priestor kuchyne, jedálne a obývačky, v bielej a sivej farbe v kombinácii s drevom, v minimalistickom štýle

Dvojpodlažný priestor bývalej stodoly dnes žiari bielobou a vzdušnosťou, ktorá plynulo prekračuje hranice interiéru a vnára sa do pokojnej šumiacej zelene.

  • V otvorenej spoločenskej hale jasne definuje obývačku veľkorysá sedačka s opačným šitím a nízkou opierkou, aby nebránila pohľadom von. Hlavnou dominantou je tvarovo jednoduchý, ale monumentálny kozub obložený formátovaným prírodným kameňom. Je to najobľúbenejší prvok nielen architekta, ale aj majiteľov, ktorí si toto miesto zamilovali. Nika s drevom môže poslúžiť v zimných mesiacoch, ale má skôr dekoračný charakter. Kuchyňu opticky odčleňuje ostrovček s výdatnou podporou dvoch dizajnových svietidiel spustených z výšky šikmej strechy. Pri sedení v jedálni, ktorú Linc pristavil spolu s verandou, máte pocit, že sedíte vonku. Tento zámer autor podporil použitím veľkoplošného zasklenia a voňavej dubovej dosky stola s prirodzenou nepravidelnosťou a prasklinami.

Galéria

Minimalistický interiér je v porovnaní s exteriérom až šokujúco žiarivý. Jeho hlavným cieľom je dať priestor nádherným výhľadom do okolitej zelene. – Linc Thelen, dizajnér

Text: Inéz Búci
Foto: Matthias Heiderich pre LincThelenDesign
Zdroj: časopis Pekné bývanie 09/2020

Komentáre