Radikálna rekonštrukcia vidieckeho domu

dec 22, 2017

Architekti z kancelárie WillemsenU v holandskom Eindhovene úplne zmenili podobu domu zo šesťdesiatych rokov. Bol rozšírený, dostal novú fasádu z tmavého dreva, ale celkom sa zmenil aj interiér vrátane rozmiestnenia miestností.

Tradičný vidiecky obytný dom v Severnom Brabantsku (Holandsko) prešiel radikálnou rekonštrukciou a dostal celkom novú modernú podobu. Všetky nadbytočné dostavby z minulých rekonštrukcií sa odstránili a nahradili funkčnejšími. Dom prešiel aj celkovou reorganizáciou vnútorných priestorov, ktoré lepšie vyhovujú životnému štýlu majiteľov. Nová izolovaná drevená fasáda dodala domu jasný, moderný a rozpoznateľný tvar.

Viac priestoru, kontakt s prírodou aj viac súkromia

Dom, ktorý sa nachádza na kraji obce Oirschot neďaleko Eindhovenu, prešiel už pred mnohými rokmi rozsiahlou rekonštrukciou. Súčasní majitelia ale potrebovali viac miesta a ani existujúci plán nevyhovoval ich životnému štýlu a nárokom, preto požiadali architektov z WillemsenU, aby dom prestavali. Chceli viac priestoru pre celú rodinu – potrebovali ďalšiu pracovňu a väčšie izby pre dorastajúce deti. Takisto im chýbal väčší kontakt s prírodou.


Rekonštrukcia tradičného vidieckeho domu

Spočiatku majitelia požadovali dom iba rozšíriť a modernizovať, aby mal trochu súčasný vzhľad. Architekti však navrhli totálnu zmenu pôdorysu miestností a presunuli obývaciu časť smerom k záhrade. „Po poslednej rekonštrukcii bol dom mixom pôvodného domu a čiastočne moderného vylepšenia, ktorého výsledkom však nebolo ani jedno, ani druhé,“ povedal pre magazín Dezeen architekt Frank Willems. „Chceli sme sa zbaviť všetkých zbytočných elementov, aby sme vytvorili jednu čistú formu, archetyp nového domu,“ dodal.

Na severnej strane sa rozšíril prístavok s troma spálňami tak, aby zahrnul aj prístrešok na auto, garáž a pracovňu. Na prvom poschodí vznikli týmto rozšírením väčšie izby pre deti. Pôvodná dlhá a úzka spálňa pre rodičov, takisto na prvom poschodí, sa rozdelila na dve miestnosti. Menšia sa premenila na práčovňu. Na južnej strane sa pôdorys zmenil tak, že sa vytvorila veľká otvorená kuchyňa a jedáleň.

Rekonštrukcia tradičného vidieckeho domu

Obývacia izba sa premiestnila z prednej časti domu do zadnej. Pomocou veľkých sklenených posuvných dverí sa otvára do záhrady a ponúka tak lepšie spojenie s okolitou prírodou. Do zadnej časti prízemia sa pridala nová pracovňa na mieste, kde bola garáž. Vyznačuje sa zaskleným rohom a otvára sa do zastrešenej terasy, ktorá poskytuje výhľad do okolitej prírody. Tento nový racionálny plán poskytuje obyvateľom aj väčšie súkromie.

Tmavé drevené obloženie nepotrebuje údržbu

V exteriéri sa biela štuková fasáda nahradila tmavosivým dreveným obkladom, ktorý dodala nemecká firma Foreco. Drevo bolo vákuovo stlačené, aby bolo odolné proti tleniu, a impregnované voskom, aby získalo odolnosť proti vlhkosti. Tradičné prvky pôvodného domu ako vikiere na prvom poschodí a balkón sa zachovali, ale zakomponovaním do drevenej fasády takisto získali novú podobu.

„V súčasnosti sú domy s tmavým, takmer čiernym exteriérom veľmi populárne nielen v Európe, ale napríklad aj v Japonsku. Vybrali sme upravený drevený obklad s voskovou úpravou, pretože je to ekologický produkt a nepotrebuje nijakú údržbu,“ hovoria architekti.Rekonštrukcia tradičného vidieckeho domu

Strešná krytina sa takisto zmenila, škridly sa nahradili tmavým šindľom, aby umocnili jednotný vzhľad domu.

Dom i jeho interiér majú jednotný dizajn

Architekti navrhli aj celý interiér domu vrátane nábytku. Tmavé drevené úložné steny pozdĺž kuchyne a jedálne odrážajú tmavé obloženie exteriéru a, naopak, svetlý dub veľkého jedálenského stola, ktorý nadväzuje na kuchynskú linku z bieleho materiálu Corian, zasa súznie so svetlými okennými rámami vnútri miestností. Kuchynské vybavenie a nábytok dodala firma Culimaat. Na podlahe je leštený betón a z dvoch strán otvorený kozub vytvára v dome príjemnú atmosféru. Zároveň oddeľuje jedáleň a obývaciu izbu.

Rekonštrukcia tradičného vidieckeho domu

Podľa architektov má mať dom, jeho interiér i jeho okolie jednotný dizajn. „Považovali sme za dôležité vytvoriť aj dizajn interiéru, takže všetko do seba zapadá,“ hovorí Willems. „Chceli sme, aby mal dom pri pohľade do záhrady aj pri priehľade oknami dovnútra, rovnaký štýl.“ Záhrada sa takisto premenila. Vzniklo nové jazierko, živý plot, chodníky a záhradné posedenie.

Na okná a zasklené dvere sa použili špeciálne sklá umožňujúce odrážanie slnečného tepla – aby sa zabránilo prílišnému zahrievaniu. Na strechu a za drevené obloženie fasády sa zase pridala izolácia, ktorá zlepšuje hospodárenie s teplom. Pôvodný dom mal totiž zlé zateplenie.

V Holandsku vedia stavať hrádze, ale aj skvelé domy

Cieľom architektov bolo nielen vytvoriť moderný dom, ale aj dom ekologický, dlhodobo využiteľný v súlade so zásadami trvalo udržateľného rozvoja. To sa aj podarilo, a tak je tento projekt vydarenou ukážkou modernizácie, ktorá viac vyhovuje súčasným potrebám životného štýlu, ekológie, ekonomiky, ale aj estetickým nárokom. Ako napísal jeden holandský portál o bývaní: „Donedávna bolo Holandsko známe tým, že tu vedia pestovať tulipány, stavať hrádze a variť pivo. Teraz sa k tomu ešte musí pridať, že sa tu stavajú aj skvelé domy.“ Ako napríklad tento.

Architekt: WillemsenU
Hlavný dodávateľ: Janssen Aannemers BV
Projektant: Vander Weide Van Bragt BV
Konštrukcia interiéru: Intera Interieurbouw BV
Dodávateľ kuchyne: Culimaat BV

Text: Jitka Prokopičová :: Foto: Hugo de Heij, Culimaat, archív WillemsenU

Komentáre