Rekonštrukcia bytu z roku 1928 na Dunajskej ulici, kde namiesto vytvárania nového, vyslobodili to staré

máj 15, 2018
Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Tento príbeh vychádza z lokality, v ktorej sa navštívený byt nachádza. Autorka jeho rekonštrukcie nám prezradila, prečo dostal názov Plachetnica.

Viete, ako prišla Dunajská ulica v Bratislave k svojmu názvu? „V dávnych dobách na tomto mieste končilo jedno z mŕtvych ramien rieky Dunaj,“ začína svoje pútavé rozprávanie architektka Lívia Krupová. „Do starého Prešporka sa vchádzalo Dunajskou bránou v mestskom opevnení, tá je na mieste dnešného Hotela Danube Gate. V tom čase sa to tu hemžilo rôznymi vodnými živočíchmi a nebol ojedinelý jav vyloviť tu aj morské ryby, ktoré sa sem chodili neresiť. Kaviár sa tak stal súčasťou vychýrenej prešporskej kuchyne, ale aj stravy miestnych tulákov. Hoci od zbúrania hradieb a zasypania ramena rieky už prešlo mnoho rokov, romantická spomienka a duch miesta tu zostali.“ A tak bolo Lívii od začiatku jasné, že trojizbový byt v dome z roku 1928 na tejto ulici navrhne vo vodnej, ba až morskej téme.

Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Pôvodne rozľahlú spálňu Lívia rozdelila na dve zóny. Časť izby, zúžená o vsadenú kuchyňu za posunutou priečkou, dnes slúži ako komfortný šatník. Zrkadlo na jeho konci vytvára pocit väčšieho priestoru.

Objavenie Plachetnice

Už počas búracích prác a odhalení spodných vrstiev omietok mali ošarpané steny také čaro, že sa ako majiteľka aj autorka návrhu rozhodla ponechať aspoň ich časť viditeľnú. Pri troche fantázie a obrazotvornosti v nich nájdete rôzne výjavy – pripomínajú rieku, more, vzduch a pláž dohromady.


Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Krajšiu dekoráciu ako túto ošúchanú omietku si tu ani neviem predstaviť. Celý interiér sa nesie v príjemných pieskových tónoch svetlohnedej a sivej, prežiarených belobou. Krásnym akcentom je volavka hniezdiaca na jedálenskom stole.

„Keď sme postupným odkrývaním vrstiev objavili pôvodnú cementovú dlažbu na toalete a v kúpeľni, bolo mi jasné, že tento projekt nebude o navrhovaní nového, ale o procese vyslobodzovania náhodou nájdeného korábu zo dna zasypaného ramena Dunaja,“ smeje sa Lívia. „Pôvodné drevené okná, staré kazetové dvere, fragmenty pôvodnej dlažby a obité steny tvoria kostru trupu vynorenej riečnej Plachetnice.“

Pekné bývanie

V pôsobivej atmosfére sa stretáva nový nábytok so starými, akoby Dunajom vyplavenými kúskami. Čo poviete na takýto originálny nočný stolík s lampičkou? Symbolická plachetnica Biela perla dostala reálnu podobu ako dekorácia plaviaca sa lomenými stenami spálne.

Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Pôvodne rozľahlú spálňu Lívia rozdelila na dve zóny. Časť izby, zúžená o vsadenú kuchyňu za posunutou priečkou, dnes slúži ako komfortný šatník. Zrkadlo na jeho konci vytvára pocit väčšieho priestoru.

Aby čaro starého vyplávalo na povrch, architektka ho podporila čisto bielymi kulisami všetkého nového. Samozrejme, nepravidelnú štruktúru na stenách, ktorá vznikla zoškriabaním vrchných vrstiev omietok, nechala hygienicky ošetriť a prekryť priehľadnou umývateľnou ochrannou vrstvou. Vybrané segmenty si tak zachovali svoju autentickosť. Spoločnosť im robia nové omietky a zariadenie v bielom šate, ktoré prinášajú do interiéru vôňu nového, ako aj praktické funkčné využitie. Spolu splývajú do harmonickej symbiózy histórie a dneška.

Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Kúpeľňa očistená od nánosov predošlých prerábok odhalila svoju pôvodnú cementovú dlažbu. K nej sadol obklad s dekorom starého dreva – pôsobí ako mútne vody Dunaja, v ktorých sa mihol húf morských rýb. Starý okenný rám našiel svoje uplatnenie ako originálne zrkadlo.

Malé zmeny pomohli

Stačilo málo – otvoriť skromnú vstupnú halu smerom do obývačky a posunúť priečku medzi spálňou a obývačkou o hĺbku novej kuchynskej linky. Rozdiel je markantný: denné svetlo spoločne s prevažujúcou bielou rozžiarili predtým tmavý vstup a celý byt pôsobí väčšie a pribudla mu jedna obytná miestnosť. Demontované dvere so zárubňou neskončili v odpade. Architektka im dala novú šancu a v upravenej podobe ich vrátila späť do interiéru. Starú drevenú zárubňu premenila na štýlovú policu v detskej izbe. A odhalili ste, aké využitie našla pre kazetové dvere? Pridaním štyroch nôh a sklenej dosky dnes slúžia ako originálny jedálenský stôl.

Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Zachovaná zárubňa a dvere zo zrušenej priečky medzi vstupnou halou a obývačkou dostala novú funkciu. V roli police sa stala súčasťou detskej izby malého námorníka.

Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Bývalú kuchyňu so špajzou architektka premenila na úžasné miesto pre detskú izbu plnú fantázie. V samostatnej kajute s kruhovým oknom sa nachádza pohodlné lôžko a hore na palube druhé. Obe zákutia majú svoje vlastné okienka, a teda aj dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu.

Veľké finále

Aj keď bol byt už dokončený, vyčistený a zariadený, stále mu niečo chýbalo. Až posledná fáza mu vdýchla život citlivou voľbou dekorácií, textilných doplnkov, zelene aj tých najmenších detailov. Lívia interiér kompozične spestrila a podporila vodnú tému, pričom sa zámerne vyhýbala obľúbenému námorníckemu štýlu. Niektoré prvky sa aktívne podieľajú na celkovej atmosfére, iné zasa milo prekvapia až pri blízkom kontakte. Zaujímavosťou je fakt, že všetko nové zariadenie Lívia vybrala z jediného zdroja, od známeho švédskeho výrobcu nábytku.

Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Ponechať v obývačke a spálni segmenty odkrytých vrstiev starých omietok chcelo poriadnu dávku odvahy. Ale oplatilo sa. Podieľajú sa na celkovom stvárnení interiéru a ich krásu podčiarkujú milé doplnky.

Byt Plachetnica, ktorý si po tejto premene vyslúžil názov Biela perla, je živým dôkazom toho, čo dokáže tvorivý až hravý prístup k prestavbe interiéru. Niekedy naozaj postačí fantázia a dobré nápady, ktoré prevážia nad investíciou do luxusného, výstavného, ale duchom prázdneho priestoru. Prejdite sa týmto bytom ešte raz, ponorte sa do jeho útulnej atmosféry a objavujte nové detaily, ktoré ste si možno na prvý pohľad nevšimli. Príjemnú plavbu.

Zrekonštruovaný starý byt v Bratislave

Zábava na hojdačke si podmanila nielen deti, ale aj samu autorku interiéru.

Kto tu býva?

Posádku plachetnice Biela perla tvorí rodinka so zmyslom pre humor a optimistickým, až hravým náhľadom na svet okolo. Interiér plne odráža ich kreativitu a schopnosť nadchnúť sa aj z maličkostí.

Pôdorys bytu

Vľavo – pôvodný stav – 1 vstupná hala 2 kuchyňa 3 obývačka 4 spálňa 5 kúpeľňa 6 komora 7 toaleta Vpravo – po rekonštrukcii – 1 vstupná hala 2 kuchyňa 3 obývačka 4 spálňa 5 šatník 6 kúpeľňa 7 detská izba 8 kajuty v detskej izbe 9 toaleta

Livia Krupova

autorka interiéru

 

„Autenticky nasledujem svoje sny a vízie, až kým sa riešený interiér nestane prudko obývateľným domovom. Táto práca nebola ani tak o byte, ale o lodi, lebo ako povedal Albert Einstain: Logika vás dostane z bodu A do bodu B. Predstavivosť vás dostane všade.“

Ing. arch. LÍVIA KRUPOVÁ, Ateliér FOR, www.atelierfor.sk

 


Text: Inéz Búci
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 5/2018

Komentáre