Rekonštrukcia panelákového bytu, ktorá dopadla nad očakávania majiteľov (video)

júl 20, 2018
Pekné bývanie

Deti odrástli, vyleteli z domáceho hniezda. V byte odrazu ostalo akosi ticho, a tak sa po 23 rokoch manželia Eva a Milan pustili do jeho rekonštrukcie. Nuž a tá z ich pohľadu dopadla nad očakávania.

Štandardný sídliskový byt v panelákovom dome s rozlohou 68 štvorcových metrov prešiel len pár mesiacov dozadu rozsiahlou rekonštrukciou. Priečky síce ostali na svojich miestach, no okrem nich skončilo všetko ostatné na smetisku vrátane starého umakartového jadra.

byt

Milan rád trávi čas v kuchyni pri manželke, keď pripravuje jedlo. Kvalitné a pohodlné jedálenské stoličky s vysokými operadlami boli teda nevyhnutnosťou.

Snom domácej panej bola funkčná a komfortná kuchyňa s dostatkom úložných priestorov, novými spotrebičmi, a snívala aj o štýlovej kúpeľni. No a keďže Eva má manžela, ktorý rád vidí na jej perách úsmev, zatiaľ čo ona sedela u kaderníčky, neváhal a zašiel do štúdia, ktoré ho potešilo informáciou, že všetko potrebné zariadi.

rekonštrukcia bytu

Masívny dubový jedálenský stôl z dielne slovenského výrobcu Karpiš stoly je trvalým a hodnotným kúskom nábytku, pri ktorom rodina môže tráviť príjemné a vzácne chvíle spoločne.

„S majiteľmi sme si veľmi sadli aj po ľudskej stránke, takže všetko išlo ako po masle a hneď náš prvý návrh realizácie sa im páčil. To, pravdaže, celý proces urýchlilo a bez ďalšieho odkladania sme sa do rekonštrukcie pustili,“ spomína na spoluprácu dizajnérka Vierka, ktorá napokon zastrešila vynovenie celého bytu. „Okrem kuchyne, kúpeľne a toalety sme vymenili dosluhujúci nábytok v spálni a dušu sme vdýchli aj predsieni, ktorá je vlastne akousi vstupnou bránou do ich príbytku,“ pokračuje Vierka.

„Milujeme našu novú kuchyňu, páči sa nám množstvo rafinovane ukrytých úložných priestorov v spálni, priestranný sprchovací kút v kúpeľni a v neposlednom rade aj posedenie pod čerešňou v predsieni.“

Domov na mieru

Ak má domov spĺňať nároky všetkých členov rodiny, musí byť vyrobený a prispôsobený ich potrebám. A práve preto bolo pre Vierku nevyhnutné spoznať klientov, ich vkus, zvyky, preferencie aj životný štýl. „Táto rodina veľmi rada trávi voľný čas spoločne, želali si preto tieto chvíle prežiť v príjemnom prostredí, z ktorého bude vyžarovať teplo a rodinná pohoda,“ vysvetľuje.

„Veľmi nás odbremenilo, že všetky potrebné vybavovačky súvisiace s rekonštrukciou, ako aj zmenou elektroinštalácií a vodoinštalácie, murárskymi prácami či dokonca samotným odvozom stavebného odpadu za nás riešil niekto iný,“ prezradil spokojný investor. „Skutočne, my sme si akurát preniesli naše osobné veci do jednej miestnosti a na pár týždňov sa presťahovali do rodičovského domu, odkiaľ sme už len chodili sledovať pokroky, ktoré sa v našom byte denne diali,“ Eva doplnila manžela.

byt

Umývadlo v kúpeľni je srdcovou záležitosťou a voľbu sprchovacieho kúta miesto vane hodnotia majitelia aj s odstupom času ako pozitívne riešenie.

Elegantná nadčasovosť

Keďže rozloha bytu nie je veľmi veľká, dizajnérka zvolila svetlé farby. „Stavila som na decentnú kombináciu farieb, vzorov a materiálov, ktorá manželov okamžite nadchla. Bielou ako základnou farbou sme dostali do bytu svetlo a sviežosť, ktoré doplnil teplý drevodekor. Doplnky sme ladili v rôznych odtieňoch zelenej, či už vo forme koberca, obliečok alebo kvetov,“ vysvetľuje Viera a dodáva, že táto kombinácia je variabilná a kombinovateľná s doplnkami rôznych farieb. „Opticky sme priestor zväčšili aj vďaka použitiu jednotnej laminátovej podlahy v neutrálnej svetlej béžovej farbe, ktorá plynulo prechádza celým interiérom.“

rekonštrukcia bytu

V spálni manželia požadovali dostatok ľahko dostupného úložného
priestoru, umiestnenie televízie, ako aj príručné miesto na knihy.

Odložená na neskôr

Posledná miestnosť, ktorá počas rekonštrukcie poslúžila ako dočasné skladisko, na svoje vizuálne vylepšenie ešte len čaká. Predstavu o jej finálnej podobe už domáci, pravdaže, majú. Už dnes sa preto tešíme, ako si naše obľúbené vinylové platne pustíme v novej obývačke,“ dodali na záver majitelia.

Pekné bývanie

Ako žiadne iné…

„Vždy ma poteší, keď u klientov nájdem zaujímavý dizajnový nábytok, ktorý následne zakomponujem do interiéru. Vrátim tak zaprášenému, v kúte stojacemu kúsku nový život,“ opisuje dizajnérka Viera. „Hneď na mojej prvej návšteve som sa zamilovala do kresielka, ktoré som umiestnila do predsiene pod tapetu so stromom, postavila ho na zelený koberček evokujúci trávnik a pustila sa do pátrania po jeho pôvode,“ zanietene hovorí Vierka, ktorá zistila, že kreslo sa volalo Dokopca a jeho dizajnérom bol Ondrej Čverha. Vyrobené bolo v Tatra nábytku v Pravenci a v roku 1987 vyhralo na medzinárodnom veľtrhu nábytku v Brne hlavnú cenu za najlepší dizajn. „Bohužiaľ, nikdy sa sériovo nevyrábalo. Operadlo má totiž každú dierku vŕtanú pod iným uhlom, a to bolo kameňom úrazu,“ konštatuje Vierka a dodáva, že Evka kresielko dostala od sestry, ktorá v tom čase pracovala v Tatra nábytku.

rekonštrukcia bytu

Kto tu býva?

V byte žije štvorčlenná rodina. Presnejšie povedané manželia Eva a Milan si vydarenú rekonštrukciu užívajú každý deň, zatiaľ čo ich dcéry, keďže sú vysokoškoláčky, sa domov dostanú len počas víkendov a sviatkov.

Video z návštevy

Autorka interiéru

Viera Henczeová

„Pri zariaďovaní interiérov sa často stretávam s tým, že klienti zariadeniu predsiene neprikladajú dôraz. Pritom už vstupná hala toho veľa napovie o domácnosti, preto netreba podceňovať jej dizajn. Tento byt sa nachádza na sídlisku, kde chýba zeleň, ktorá ustupuje parkoviskám. Práve to bol pre mňa impulz vniesť do interiéru trochu prírody prostredníctvom tapiet s motívom stromov.“ – Viera Henczeová, Pegas Studio, www.pegasstudio.sk

Text: Kristína Falťanová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie

Komentáre