Rekonštrukcia trojizbového bytu: Nadčasové zariadenie bytu s maximálnym využitím priestoru

apr 05, 2018
Pekné bývanie

Pred rokom, v čase keď Matej toto miesto pretváral na svoj domov, ešte netušil, že buduje útočisko pre svoju mladú rodinu. Dnes okrem neho v byte žije aj jeho priateľka Andrea a o pár týždňov sa pridá aj ich spoločné bábätko. 

Tri izby, 77 m2 a tona pozitívnej energie. Asi tak by sa v číslach dali definovať parametre tohto tehlového, viac ako pol storočia starého bytu. Po tom, ako Matej zdedil túto nehnuteľnosť, asi tri roky ju využíval v pôvodnom stave, avšak predstavy o jej novom výzore boli jasné už vtedy. „Spolu s architektkou sme už len doladili detaily,“ spomína majiteľ. „Vypracovala som tri návrhy s rozličnou dispozíciou. Keďže Matej je veľmi racionálny a rozhodný muž, navyše v realitách sa veľmi dobre orientuje, v druhom pláne sa aj na tento priestor pozeral ako na investičnú záležitosť. Aj preto trval na funkčnosti a rozumnej nadčasovej dispozícii dennej časti a aj oddychových miestností,“ vysvetľuje Katarína Kyman Haruštiaková.

Spojená obývačka s kuchyňou

Súčasný dizajn a praktická dispozícia boli tým, na čom Matej pri výbere návrhu trval. Keďže rád varí, prepojenie kuchynskej časti s obývačkou bolo pre neho tým pravým riešením.

Vyrobené na mieru

Okrem stoličiek a sedacej súpravy bolo v byte všetko ostatné vyrobené na mieru, s cieľom byt harmonicky prepojiť, farebne a materiálovo zladiť, no aj maximálne využiť ponúkaný priestor. „Z toho, čo ponúkajú predajcovia nábytku, mi takmer nič nevyhovovalo. Keďže som si byt nechcel zapratať nevhodným nábytkom, zvolil som cestu výroby na mieru. Výšku, hĺbku a celkovo rozmer jednotlivých kúskov som ušil presne na konkrétne miesto,“ spomína Matej. „Farby a materiál sme vybrali spolu s dizajnérkou, ktorá bola v tomto projekte dôležitým článkom práve preto, že zhmotnila moje predstavy a pretavila ich do reálnej podoby.“


Radiátory skryté v drevených skrinkách

Radiátory v celom byte sú efektne skryté v drevených skrinkách s vetracími otvormi.

Citáty na stenách

Citáty majú v byte mladej dvojice svoje čestné miesto. Nielen každodenný pohľad na ne, ale hlavne viera v silu týchto hlbokých myšlienok, má podľa Mateja obrovskú moc.

Na pár rokov…

Rekonštrukcia trvala tri mesiace a byt sa počas nej premenil na nepoznanie. Tam, kde bola pôvodne obývačka je dnes pracovňa, na mieste pôvodnej chodby skončila toaleta, no a odstránením priečky medzi niekdajšou pracovňou a kuchyňou vznikla otvorená denná zóna s jedálenskou časťou. „Bolo príjemné v pomerne krátkom čase sledovať, ako sa byt mení. Každý, kto už niekedy niečo takto rozsiahlo prerábal, mi dá určite za pravdu, že najlepšie bolo vidieť, ako robota ubúda,“ úprimne prezrádza majiteľ, ktorý napriek tomu už teraz uvažuje, ako byt o jednu izbu natiahnuť. „Keďže onedlho budeme rodičia, tuším, že nám bude chýbať detská izba. Nejaké stavebné práce ma ešte čakajú,“ smeje sa Matej a vzápätí dodáva, že to nebude na tejto adrese. „Tento byt bol v prvom rade mojím domovom, bytom muža bez záväzkov. Teraz už ale budeme rodina, a to si zaslúži dom s trávnikom a hojdačkou,“ uvažuje nahlas a dodáva, že najbližšie tri roky si od stavebného ruchu predsa len dá pauzu.

Obývačka spojená s kuchyňou

Obývačka Interiér vystihuje povahumajiteľa. Striedme a neutrálne farby sú v obývačke doplnené o výrazný obraz od Jozefa Stančíka. „Keď som ho uvidel, vedel som, že bude môj. Perfektne sem zapasoval,“ povedal Matej.

Čierna kuchynská linka

Kuchyňa Horné skrinky v kuchyni tvoria harmonický duet s čiernou farbou, ktorá je síce svojím pomerom dominantná, nonie rušivá. To len dokazuje, že celý tento priestor je domyslený do najmenších detailov.

Katarína KYMAN HARUŠTIAKOVÁ

„Čierna kuchynská linka sa stala aj mojou srdcovou záležitosťou. Keďže z obývačky je na ňu priamy pohľad, jej línie museli byť čisté – nerušivé. Preto sú v nej aj zabudované spotrebiče rovnakej farby. Takto s ňou krásne splývajú.“
Katarína KYMAN HARUŠTIAKOVÁ –  Dizajn: INTERIERO

Komfortná aj bez nej

V kúpeľni nezostal kameň na kameni. Čiastočne sa presunula na miesto pôvodnej toalety a v časti, kde pôvodne stála vaňa, bol vybudovaný skutočne veľkorysý sprchovací kút s vyhrievanou podlahou. Svetlé drevo na nábytku aj podlahe v kombinácii so štýlovým čiernym obkladom dáva tomuto priestoru jedinečnú až industriálnu atmosféru. Pridanou hodnotou je okno so širokým parapetom. Mnoho ľudí sa napriek malej rozlohe kúpeľne bojí vzdať vane. Matej v tom má ale jasno. „Mne teda vôbec nechýba a ak áno, pôjdem sa okúpať k svokre. Tá vaňu stále má,“ vtipne poznamenal na záver.

rekonštrukcia bytu

Pôvodný stav, Navrhovaný stav

Ivana Gieciová

Ivana Gieciová – dekoratérka, majiteľka KVETY & DOMOV MAXLIVING

„Byt bez zelene a doplnkov je ako váza bez kvetov. Keď som prvýkrát vkročila do Matejovho, v tom čase čisto pánskeho bytu, bol síce krásny, no chladný a neosobný. Keby som majiteľa nepoznala, nevedela by som odhadnúť, aký človek v ňom žije. Preto som pridala pár črepníkových kvetov, svietnikov a vankúšov. Majiteľ je veľmi racionálny muž, takže bolo dôležité vystihnúť jeho povahu, aby sa s výzdobou stotožnil a neprekážala mu. Striedmosťou a neutrálnymi farbami sme priestor podčiarkli, no zbytočne ho neprezdobili. A tak je to správne.“

Text Kristína Falťanová Foto Miro Pochyba

Komentáre