„Single“ bývanie pre zrelú ženu v otvorenom priestore v byte takmer bez priečok

aug 27, 2018
svetlý byt

Kozmoplitka a cestovateľka Angela potrebovala pohodlný priestor, kde by si mohla oddýchnuť, pracovať, privítať priateľov, voľne sa pohybovať a ukázať svoju umeleckú zbierku. S týmto cieľom sa pustila do rekonštrukcie svojho bytu.

Keď sa španielska učiteľka Angela vracala po rokoch strávených v Kolumbii domov, premýšľala o ďalšej etape svojho života. A aj o tom, ako jej prispôsobiť svoj byt v barcelonskej štvrti El Born, ktorý už raz, pred 20 rokmi, rekonštruovala. „Svoj dvojizbový byt, ktorý mal na ploche 50 m² dve malé izby, samostatnú kuchyňu a malú kúpeľňu ďaleko od izieb, som si predstavovala ako jeden veľký otvorený priestor,“ vysvetľuje Angela.

pekné bývanie

Toto je jedno z obľúbených Angeliných miest. Na multifunkčné využitie denného priestoru navrhli architekti dlhý a úzky stôl. Práca učiteľky núti Angelu často pracovať doma – pripravovať sa na hodiny alebo opravovať previerky a pri večeri či raňajkách nemusí odkladať notebook ani dokumenty.

Na to, že luxus pre ňu znamená priestor, upozornila aj architektov z GokoStudia, ktorí jej pomohli túžbu naplniť. Premenili byt na voľne prebiehajúci priestor bez dverí tak, ako si Angela priala. Vyhli sa štandardným návrhom dispozície a hľadali riešenie, ako vytvoriť flexibilne využívaný voľný priestor.


byt

Pohodlnú stoličku s podnožou si priniesla z Bogoty, malý stolík z dreveného kufra so sklenenou doskou používa Angela ako podnos na zákusky z neďalekej cukrárne, ktoré miluje. Sprcha a priamo oproti nej šatník, akoby to bola jedna miestnosť. Od spálne je oddelená sklom, vďaka čomu sem preniká prirodzené svetlo.

„Veľmi nám pri tom pomohol pôdorysný tvar bytu konfigurovaný do písmena U,“ hovorí Bettina Koroluk z GokoStudia a pokračuje, „zakrivenie, ktoré tvar bytu poskytuje, nám umožnilo dodať každej zóne intimitu aj bez zbytočných priečok a delenia priestoru.“

byt

Knižnicu navrhli architekti Angele v najsvetlejšej časti bytu. Vedľa nej nad pohovkou visí dielo kolumbijského umelca Rodriga Facunda, Angelinho priateľa, ktoré má pre ňu veľkú cenu. Zavesila si ho namiesto televízie, ktorá tu absentuje. Filmy pozerá Angela na tablete a plánuje si raz kúpiť projektor.

Nový funkčný priestor

Hlavným cieľom rekonštrukcie teda bolo vytvoriť splývajúce zóny bytu bez akejkoľvek hierarchie medzi nimi, kde by sa mohla majiteľka voľne pohybovať. Preto ako prvé odstránili všetky pôvodné priečky a sadrokartónové podhľady, čím sa priestor otvoril, prevzdušnil a presvetlil. Architekti využili jestvujúce hliníkové konštrukcie okien a zasklených stien, ktoré boli v dobrom stave. Nová jednotná laminátová podlaha podčiarkla priestorovú jednotu, zároveň čistý priestor výrazne oteplila.

byt

Kuchyňa je srdcom domu a Angelu, ktorá varí každý deň a má rada veci na urobené grile, potešilo, že jej tu architekti umiestnili teppanyaki. Celá je biela, len zástena imituje mramor. Cez vysoké kuchynské dvierka sa vchádza do malej práčovne.

V rozpore s hlavnou myšlienkou otvoreného priestoru bez dverí bolo vytvoriť intimitu nočnej časti. Rovnováhu medzi spoločenskou zónou a časťou na spanie dosiahli architekti jednak umiestnením spálne do jedenej z nôh pôdorysu v tvare U, čo zabezpečuje intimitu aj bez potreby dverí, a jednak situovaním šatníka a kúpeľne tak, že vytvárajú priestorovú bariéru a zároveň prepájajú sociálnu a nočnú zónu. Toto funkčné usporiadanie umožňuje prechádzať do spálne cez sprchu so šatníkom, čo je zároveň súkromný prechod od spálne k toalete, alebo prechádzať do spálne rovno zo spoločenskej zóny.

byt

Spálňa je na mieste bývalého salónika. Ani tu nechcela Angela dvere. Spomienkové predmety a posteľná prikrývka po mame sem vnášajú trochu nostalgie.

Kto tu býva?

Angela, 53-ročná učiteľka, cestovateľka, milovníčka umenia, zákuskov a veľkého otvoreného priestoru bez zbytočných prekážok.

byt v Barcelone

„Toto je priestor, v ktorom chcem žiť ďalších 20 rokov.“
– Angela, majiteľka

Pripravila: Adela Motyková
Foto: Valentín Hincu/V2COM

Komentáre