Spálňa očami dizajnérov 2.: Spojenie so šatníkom

sep 24, 2019
vizualizácia spálňe so šatníkom

Aby veľké miestnosti nepôsobili chladne a neosobne, treba ich funkčne rozdeliť. V prípade spálne platí toto pravidlo dvojnásobne. Rovnako je dvojnásobne dôležité správne pracovať s priestorom tak, aby vyhovoval nielen svojím zariadením, ale aj atmosférou.

Zadanie

Hlavnou požiadavkou bolo ľahké udržiavanie interiéru. Spálňu chcela klientka ladiť do rovnakého štýlu ako zvyšok domu tak, aby v konečnom dôsledku interiér tvoril harmonický celok. Farebné požiadavky boli drevo, biela a sivá farba.

Rozloha domu je 189,84 m², z toho spálňa tvorí 15,34 m² a šatník 7,56 m².


Realizácia

Autorka návrhu: Lucia Kružlicová – interiérová dizajnérka, www.lukru.sk

Riešením bolo zachovanie „polpriečky“, ktorá vizuálne oddelila spálňu od šatníka, a tým zabezpečila intimitu v šatníku.

vizualizácia spálne so šatníkom, pohľad na šatník

Toaletný stolík je strategicky umiestnený tak, aby sa v zrkadle odrážala časť svetla dopadajúceho z okna na náprotivnej stene. Zároveň slúži ako nenásilný prechod, ktorý prepája obe časti – oddychovú a šatníkovú – do jednotného konceptu.

vizualizácia šatníka

Ideou bolo vytvoriť neutrálny priestor na odpočinok s jednoduchými líniami, ktorý by nepôsobil rušivo. Zároveň bolo potrebné prepojiť šatník a logicky zabezpečiť prechod do kúpeľne, ktorá je súčasťou tejto veľkorysej koncepcie. Dizajnérka aj majiteľka chceli, aby priestor pôsobil moderne, vzdušne a čitateľne, k čomu prispeli aj nízke skrinky a otvorené police a vešiaky. Šatník vďaka premyslenému konceptu poskytuje dostatok úložných možností tak pre jedného človeka, ako aj pre dvojicu.

Tip na článok: 4 dôležité rady pri zariaďovaní domácej pracovne

vizualizácia šatníka

  • „Pôvodný návrh počítal so samostatným šatníkom, cez ktorý by sa vstupovalo do kúpeľne. V rámci stavebných prác bolo preto potrebné upraviť priečku, ktorá oddeľovala šatník od spálne. Touto jednoduchou úpravou projektu sa okrem vytvorenia požadovaného priestoru ušetrili náklady na interiérové dvere a stavebný materiál, čo bolo výhodné nielen pre vytvorenie jasnej komunikačnej cesty, ale aj pre samotného investora.“ (autorka návrhu)
Prečítajte si tiež

Text: Kristína Faltanová
Foto: Lukru
Zdroj: časopis Pekné bývanie 09/2019

Komentáre