Staré byty mávajú svoje tajomstvá skryté pod povrchom omietok. Jeden taký sa podarilo prerobiť na moderný priestor

sep 03, 2018
rekonštrukcia starého bytu

Predstavte si, že môžete svoj byt zväčšiť. Nie optickými trikmi, ale naozaj. Keď Ján konečne po roku našiel byt, ktorý spĺňal jeho predstavy, ani len netušil, aké prekvapenie ho čaká pri rekonštrukcii.

Staré byty mávajú svoje tajomstvá často skryté pod povrchom omietok a občas aj vo svojich útrobách, najmä tie staromestské činžové. Jeden taký sa podarilo prerobiť na moderný priestor s jasnými čisto chlapskými pravidlami v podobe industriálneho štýlu.

65 m² pôvodne rozdeľovala jedna priečka za druhou, zhluk malých izieb nevyhovoval Jánovým predstavám ani cíteniu. Potreba otvorenej dispozície si teda vynútila zbúranie jednej nenosnej priečky, vďaka čomu vznikla takmer na dvoch tretinách pôdorysu veľkorysá spoločenská denná časť. Tu sa kuchynské dianie prelína s obývačkovým relaxom.


starý byt

Kanál Grande, tak nazvali „pamätník“ zašlej nenosnej priečky, ktorá pôvodne delila súčasný otvorený priestor. Na mieste, kde bola priečka založená, urobili trenčianski zámočnícki majstri plechový prechod. Napriek mohutnosti, čiernej farbe a materiálovej inakosti (reč je o podlahe) tento prvok vôbec nepôsobil rušivo. Doslova sadol ako… plech medzi parkety.

„Dispozičný návrh som urobila veľmi rýchlo v skiciach, podobne aj návrh jednotlivých komponentov mobiliáru. Na vizualizáciách a dokonale vytlačenom projekte sa tentoraz ušetrilo, samozrejme, nie na úkor finálneho výsledku. Investor bol naklonený tomuto inovatívnemu postupu,“ podotkla pani architektka. Zasmejeme sa. O synovi Jánovi len v dobrom.

starý byt

Kovové technické lampy zo starej maďarskej továrne vnášajú autenticitu do moderného priestoru.

„A hovoril vám o tom, čo sme tu našli?“ pýta sa ma krátko po tom, čo sa jej podarilo úspešne vyviaznuť z povestnej doobedňajšej bratislavskej zápchy. „Nie, na takéto pikošky tu čakám na vás,“ odpovedám, pričom podvedome potisnem diktafón po kuchynskom barovom pulte bližšie k pani architektke a nechávam priestor na príbeh.

„Janko si veľmi želal mať priechod zo spálne do kúpeľne. Prehodili sme to takto: toto bola pôvodne spálňa. Priečky sa neposúvali okrem jednej, tú sme rovno vybúrali. Kde je spálňa, tam bola kúpeľňa. A ako chlapci búrali, tak sa to nejako čudne za starou stenou v pôvodnej kúpeľni ozývalo. A predstavte si, bolo tam ešte dobrého pol metra priestoru. Priznám sa, najprv som mala obavy, či tam nenájdeme nejakú starú kostru,“ smeje sa.

Kostlivec schúlený v kúte sa však, našťastie, nekonal. Objav malého priestoru za kúpeľňovou stenou pomohol k presnej dispozícii, akú si syn Ján želal.

Tehlový obklad

Chceli tu nechať pôvodnú tehlovú stenu, ale po odkrytí hrubých omietok sa ukázalo, že povrch stien z pôvodnej dierovanej tehly je ako finálna úprava nevyhovujúci, bolo nutné urobiť nový obklad z  tehlových pásikov. Tie zachránili to, čo pôvodina nedovoľovala. Pevne oblapili torzo priečky, ktorá kedysi delila obývaciu izbu od spálne, ako aj celú kuchynskú stenu. Aj vypínače klamú svojím zovňajškom, pod starým dizajnom požičaným z medzivojnového obdobia skrývajú úplne nové „vytunované“ futro.

tehlový obklad

Otvorená dispozícia

Keď si pozývame priateľov domov, zvyčajne vždy skončíme pri jedle. Z tejto premisy vychádzal aj Ján, pozná svoj životný štýl, zvyklosti priateľov i svoje. Otvorená dispozícia, vysoké stropy a dostatok svetla si priam pýtali dominantný centrálny kus, za ktorým sa usadí a nasýti skupina hladošov. Ten prišiel v podobe kuchynského ostrovčeka spojeného s barom.

Po kuchyňu s matnými antracitovými dvierkami z recykovaného plastu si skočili do obchodného domu. Bar naskicovala mama architektka a o realizáciu sa postarali „moji stolári“, ako párkrát familiárne nazvala partiu šikovných majstrov z firmy Lutos z Trenčína.

Chlapský industriál

Chlapský industriál je jasný, priznáva svoj pôvod aj vek, nepotrpí si na čačky, preferuje účelnosť, praktickosť a osobitosť. Tie sú Jánovi blízke. S istým minimalistickým pragmatizmom je zariadený aj obývačkový kút. Televízor by ste tu hľadali márne. Keď sa veľké okno naproti sedačke zatiahne čiernymi roletami a spustí sa premietacie plátno, obývačka sa mení na domácu kinosálu.

domáca kinosála

domáca kinosála

Čierno-biely svet

Čierno-biely svet neopúšťame ani po vstupe do kúpeľne, ktorá je naozaj štedrá, čo sa priestoru týka. V bývalej kuchyni je azda najciteľnejšia Jánova záľuba v nadčasovej monochromatickosti. Osemuholníková dlažba s vloženými čiernymi štvorčekmi nie je jediná, ktorá zaváňa retrom. Sú to aj kľučky na dverách s okrúhlymi priezormi evokujúce podpalubie starého parníka, umývadlová batéria či nábytok, ktorý navrhla pani architektka a zhotovili ho v trenčianskej dielni.

kúpeľňa

kúpeľňa

Spálňa

Spálňa je to prvé, čo ráno vidíme pri prebúdzaní, a tiež to posledné, na čom nám spočinie zrak ešte predtým, než zaspíme. Pre dokonalý oddych je dôležité nezapratať túto bezstresovú zónu daromnosťami. Priam ukážkovým príkladom je Jánova spálňa. Ako vyznávač maximálnej účelnosti aj tu zostal verný svojej koncepcii.

Do skromnej miestnosti sa vošlo len to najpodstatnejšie: posteľ skrývajúca v útrobách úložný priestor a skriňa na mieru so skladacími „harmonikovými“ dverami, aby ani pri otváraní nekolidovala s posteľou. Nie je tu nič navyše, čo by zbytočne zahlcovalo už beztak obmedzený priestor.

industriálny štýl

Jediné miesto v tomto byte, kde nájdete plávajúcu podlahu, je na stene. Kresbu dreva kde-tu dopĺňajú nápisy.

Šatníková skriňa

Kubus vstavanej šatníkovej skrine, ktorej predchádzala skica pani architektky, nás víta aj odprevádza. Lúčime sa a siahame po kľučke vchodových dverí, ktoré sú posledným mementom minulého. Ich nedbalý hipsterský výzor zapadá do štýlu priestoru.

„Vyzdobené“ fŕkancami a stekancami od farby z maľovky zatiaľ čakajú na renováciu aj spolu s balkónom. Na pretras sa chystá aj zamýšľaná kožená pohovka, zatiaľ však ešte slúži tá zo starého bytu. A ktovie, možno k tomu jedinému kvetu na kuchynskom parapete časom „prikvitnú aj iné kvietky…“

Kto tu býva?

Biznisanalytik Ján býva v byte zatiaľ sám. Z toho vyplývali aj požiadavky na jeho zariadenie a výzor interiéru. Mal vyhranený názor na estetický výraz interiéru a očakával od neho, že bude poskytovať vhodné podmienky jednak na spoločenský život, ale najmä, že bude priestorom a zdrojom pohody, súkromia a relaxu.

pôdorys

Pôvodný pôdorys: 1 predsieň 2 spálňa 3 obývačka 4 balkón 5 kuchyňa 6 špajza 7 kúpeľňa 8 WC Nový pôdorys: 1 predsieň a chodba 2 kuchynská časť 3 obývacia časť 4 balkón 5 kúpeľňa 6 spálňa 7 WC

Autorka interiéru

Edita Cimrová

„Navrhovaniu interiérov sa venujem už dlhé roky. Moja práca ma napĺňa radosťou a potešením. Netušila som, že táto radosť môže mať ešte nové, doteraz neodhalené rezervy. Práca na tomto interiéri ma o tom presvedčila.“

Ing. EDITA CIMROVÁ
– autorizovaný architekt,
www.sediarossa.eu

Text: Martina Deríková
Foto: Miro Pochyba, Mgr. art. Ludmila Ježová

Komentáre