Tento industriálny byt prekvapí nevšednými riešeniami (video)

máj 21, 2019
industriálny byt

Rozsiahla rekonštrukcia celého bytu v bratislavskej Petržalke dokázala zaujímavým riešením vytvoriť dostatočné množstvo úložného priestoru.
Hlavnú úlohu hralo príjemne hrejivé drevo a čistota línií.

Mladý, teraz už manželský pár zavialo do Bratislavy vysokoškolské štúdium. Po jeho ukončení sa rozhodli ulice hlavného mesta nevymeniť za iné a kvôli zamestnaniu tu aj zostali. Byt zo sedemdesiatych rokov už pred kúpou prešiel „letmou“ rekonštrukciou.Vytúženej zmeny sa však mladý pár dočkal až po deviatich rokoch od kúpy.

Manželia sa po rokoch rozhodli kontaktovať stavebnú firmu, ktorá mala v talóne množstvo dobrých nápadov, a navyše mladý kolektív, ktorý ju tvoril, oplýval pozitívnou energiou, čo bolo pri rekonštrukcii potrebné ako soľ. Firma je založená na hesle „robte to, čo vás baví“ a také sú aj výsledky jej práce. Jej majiteľ, pán Michal, začínal v produkčnej časti firmy, no ako sa rozrastala, musel sa venovať aj jej manažmentu, teda odboru, ktorý pôvodne vyštudoval. „Baví ma ovplyvňovať proces výroby, keď do realizácie dám aj niečo zo seba. Okrem kancelárie a stavieb sa zdržiavam aj v našej dielni, kde po večeroch majstrujem.“ Príkladom toho, že sa oplatilo vytvoriť si z hobby stále zamestnanie, je aj kompletná rekonštrukcia 68 štvorcových metrov petržalského bytu.


otvorený priestor

„Najradšej máme otvorený priestor, ktorý vznikol spojením troch izieb – kuchyne, obývačky a predsiene. Jednoliaty drevený blok prepája celý byt a skrýva v sebe veľa úložného priestoru.“ – majiteľka

Hrubé zmeny

Vízia nového bytu sa začala črtať na jeseň ešte v roku 2017, keď sa manželia stretli s architektmi a určili si dizajnovú cestu, ktorou sa budú v nasledujúcich mesiacoch uberať. Po vytvorení a schválení 3D vizualizácie začiatkom nového roka začali s rekonštrukciou. Trvala približne tri mesiace. Prvou miestnosťou, ktorá prišla na rad, bola spálňa. Tá sa na určitý čas stala skladiskom nábytku a osobných vecí majiteľov. Keďže projekt počítal s posunom nosných priečok v byte, bolo nevyhnutné v prvom rade vybaviť „papierovačky“. Po obhliadke statikom a vyzbieraní súhlasov od ostatných majiteľov bytov sa mohli začať búracie práce.

Galéria

Dispozícia bytu sa napriek toľkým úpravám nemenila. Miestnosti zostali na pôvodných miestach, ale menila sa ich rozloha. Na všetky obvodové steny a stropy, ktoré domácnosť oddeľujú od susedov, sa použili akustické sadrokartónové priečky. Systém je vyskladaný tak, aby čo najviac znížil prestup zvuku od susedov do bytu – aj keď to v paneláku možno docieliť len čiastočne. Podlahy bolo potrebné celoplošne nivelizovať, keďže krížom cez byt sa zistil spád s hodnotou až 5,5 cm. Takisto voda do kuchyne a kúpeľne a elektroinštalácia sa robili nanovo. Pôvodné nerovné stropy sa znížili približne o sedem centimetrov. Pred začatím hrubých prác neboli obývačka s predsieňou prepojené. Architekti zvolili na zväčšenie miestnosti deliaci prvok v podobe regálu vyrobeného na mieru, tak sa priestor stal vzdušnejší a opticky sa zväčšil. Prepojenie kuchyne s obývačkou sa takisto zväčšovalo. Nad predeľovacím miestom týchto dvoch izieb sa nachádza doplnený oceľový nosník, ktorým sa na základe statického posudku vystužil vyrezaný otvor. Tento prvok vkusne podčiarkuje prevládajúci industriálny štýl, zároveň pôsobí kontrastne oproti drevenému jadru bytu.

Doplnky robia domov

K industriálnemu štýlu patria kombinácie neutrálnych odtieňov na vytvorenie čistého vzhľadu. Aj napriek tomu, že ide o priemyselný štýl, pri návšteve nás sprevádzal okrem majiteľov aj príjemný hrejivý pocit. O ten sa postaralo drevo. Prírodné materiály sa takisto považujú za neutrálne. Okrem dreva v interiéri zvíťazili čiernobiele odtiene ako dominantné farby v spojení s množstvom zelene. Tá plní úlohu pôsobivého akcentu.

„Neutrálnym základom s farebnými akcentmi, drevom, ako aj priznaným betónom v podobe betónovej stierky sme naplnili zadanie klienta, aby priestor pôsobil vzdušne.” Patrik Kuva, Michal Romanec – architekti

kuchynská linka z kubusu, bezúdržbový mach

Kuchynská linka pozostáva z dreveného kubusu, do ktorého je „osadený“ kamenný rám z čiernej žuly, ktorý zároveň tvorí pracovnú dosku. Aby tento priestor pôsobil jednoliato, z rovnakého materiálu je aj drez.
V kúpeľni je zaujímavým akcentom panel s bezúdržbovým machom.

Umakart nahradený drevom

Na drevený blok (ako jadro bytu) použili laminátové DTD dosky s dubovým dekórom, ktoré korešpondujú s masívnymi dubovými parketami. Z dreva sa ručne vyrábali iba doplnkové kusy nábytku, ako napríklad regál predeľujúci obývačku od predsiene alebo parapety. Ostatné drevené prvky sú strojová práca. Aby interiér pôsobil jednotným dojmom, domurované priečky sa prekryli nábytkom. S nápadom vytvorenia dreveného bloku prišli samotní architekti. Takéto riešenie prináša množstvo úložného priestoru, v rámci ktorého sa nachádza televízor aj kuchyňa. Nad ním sú ukotvené železné nosné trámy, aby nedošlo k porušeniu statiky v byte. „Náš byt vystihuje náš štýl. Momentálne by sme nič nemenili, no uvidíme, či sa niečo zmení po príchode bábätka. Nečakali sme však, že byt bude pôsobiť tak vzdušne a otvorene. Napríklad jedna z vecí, ktorej sme sa trochu obávali, bolo zväčšenie obývačky na úkor predsiene zbúraním nenosnej priečky, ale vďaka šikovnému riešeniu nábytkovej steny vôbec nepociťujeme diskomfort,“ komentuje rozsiahle zmeny v byte jeho majiteľka.

umakart nahradený drevom, dvere bez kľučiek

  • Úchytky či kľučky na dverách (okrem tých vstupných) by ste v byte hľadali len ťažko – niektoré interiérové dvere sú totiž posuvné, iné majú v sebe skrytý úchop. V kuchyni je otváranie skriniek riešené pomocou vyfrézovaných „žľabov“. Takýmto spôsobom sú vytvorené aj vrchné police v kuchyni, pod ktorými je schovaný vysúvateľný digestor.

„Keď sme s klientmi v intenzívnom kontakte, tak sa vzťahy medzi nami stanú viac priateľské, takže keď im vyrábam napríklad stolík, už ho nevytvára naša firma ako celok, ale Michal – je to podstatne osobnejšie.“ Michal Palčinský – majiteľ realizačnej firmy www.masterwork.sk

jedálenský kút v malom byte

Jedálenský kút si možno zriadiť aj v malom byte, v ktorom nie je miesta nazvyš. Je potrebná len štipka kreativity. V tomto prípade majitelia zvolili okrúhly stôl, ktorý umožňuje dobrý prístup zo všetkých strán. Svetlo nad ním pochádza rovnako z dielne samotného majiteľa realizačnej firmy.

Kto tu býva?

Mladý manželský pár, ktorý sa čochvíľa rozrastie o ďalšieho člena. Žijú klasickým mestským životom, občas si zájdu do kina, radi cestujú. Spoločnosť im zatiaľ robí psík.

Text a video: Alžbeta Fialová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 05/2019

Prečítajte si tiež
Komentáre