Industriálny podkrovný byt zaujme netradičnou vychytávkou (video)

jún 17, 2019
kúpeľňa v odtieňoch sivej s drevenými policami imitujúcimi konáre a interiér s bezpečnostnou sieťou namiesto zábradlia

Byt manželov Jozefa a Evy má svojský príbeh. Dali si ho postaviť samotní majitelia v podkroví bytového domu, vďaka čomu si mohli bývanie pod strechou maximálne prispôsobiť.

Byt v podkroví staršieho bytového domu vznikol na popud pána Jozefa. Podobné nadstavby videl aj na iných miestach a tento koncept sa mu páčil. „Obyvatelia bytového domu boli veľmi milí, nebol problém sa s nimi dohodnúť. Nadstavbu ocenili, keďže sa kvôli nej kompletne vymenila strecha, opravila fasáda a upravilo okolie bytovky,“ spomína pani Eva. Keďže prestavba vznikala na ich vlastný podnet, sami mohli zasiahnuť nielen do dispozície, ale aj do vzhľadu interiéru. Na pomoc si zavolali architekta Dušana Chupáča, ktorý podľa ich požiadaviek navrhol celý interiér.

Prečítajte si tiež

Manželia mali od začiatku jasnú predstavu, ako by mal interiér vyzerať. Veľmi sa im páčia veľké a čisté priestory nepreplnené nábytkom. Pani Eva oceňuje, že v obývačke nemajú klasickú obývaciu stenu a v kuchyni skrinky nad pracovnou doskou. Obom manželom sa taktiež páčia interiéry, v ktorých je výrazným prvkom drevo. To sa použilo nielen ako dlažba vo všetkých miestnostiach, ale aj ako obklad steny za televízorom. Rovnaký typ dreva súčasne architekt využil aj na stropné hranoly. Majiteľov zároveň oslovili aj prvky industriálneho štýlu – tehlové steny a vysoké stropy. Tehlový obklad tak možno vidieť na stene za jedálenským stolom a za kuchynskou linkou. Celá spoločenská zóna je prepojená použitím prírodných materiálov: svetlého dreva a svetločerveného tehlového obkladu.


bezpečnostná sieť v interiéri na poschodí

Detská izba sa delí na dennú a nočnú zónu. Vyššie stropy umožnili vytvorenie plošiny, na ktorej sa dá spávať. Pošmyknutiu či pádu zabraňuje farebná sieť. Schodíky slúžia zároveň ako skrinky. Podobne ako v spoločenskej zóne, aj tu možno na strope vidieť hranoly

Pocit pohody umocňuje aj kozub, ktorým si v zime rodina prikuruje. Šikovným riešením, ako nenápadne dodať úložné priestory, bolo vytvorenie komory vo vstavanej skrini v kuchyni, kde sa dajú ukladať kuchynské potreby od zeme až po strop. Dvierka sa otvárajú pomocou bezúchytkového systému, vďaka čomu pôsobí priestor kuchyne jednoliatejšie. „Keď nemáme zastreté, cez francúzske okno z ulice vidno do jedálne. Mnoho ľudí sa nás potom pýta, odkiaľ sme vzali taký zvláštny luster, sú zvedaví. Dokonca nám sem chodili ,exkurzie‘ spomedzi našich známych,“ smeje sa pani Eva. Tá je veľmi spokojná aj so spálňou. Nielenže sa tu nachádza drevená podlaha, ale z dreva je vyrobená aj stena za čelom manželskej postele, do ktorej boli nenápadne zabudované dvoje dverí. Aby boli čo najnenápadnejšie, nemajú ani kľučky. Kým za ľavými dverami sa nachádza kúpeľňa manželov, za pravými dverami je šatník. Vďaka nemu je v spálni minimum nábytku. Kúpeľňa manželov pôsobí v našom prostredí nevšedne.

Na podlahu aj steny vybral architekt čierne kachličky, ktoré doplnil o drevený stolček s keramickým umývadlom a drevenými poličkami nepravidelného tvaru. Na invencii sa však nešetrilo ani pri izbách detí. Obe izby majú oddelenú dennú a nočnú zónu – postele sú umiestnené na plošine, na ktorú sa vychádza po schodíkoch. Tie slúžia zároveň ako skrinky. Aby deti pri vychádzaní nespadli, bola pozdĺž schodiska a plošiny namontovaná farebná sieť, ktorá je zároveň dizajnovým doplnkom. V dennej zóne sa nachádza pracovný stôl, gauč a konferenčný stolík. Zaujímavo riešená je aj chodba prepájajúca všetky miestnosti. Svojím štýlom nadväzuje na spoločenskú zónu.

jedáleň s tehlovým obkladom

Jedáleň sa nachádza pri obývačke a predstavuje vstup do spoločenskej zóny. Dominujúcim prvkom tejto časti je tehlová stena zakončená hranolmi. Oproti vstupu sa nachádza francúzske okno vedúce na terasu, kde v lete rodina rada trávi spolu čas.
V kuchyni sú limitované úchytky na dvierkach, vďaka čomu pôsobí priestor ucelenejšie. Pri kuchynskom pulte sa nachádza výklenok s policami, kde sú hneď poruke poháre.

Okrem drevenej podlahy rovnakej farebnosti bol použitý aj tehlový obklad na najdlhšiu stenu. Pri zotmení sa navyše aktivujú bodové svetlá umiestnené nad zemou, vďaka čomu sa deti i hostia dostanú do kúpeľne bez toho, aby museli zapnúť svetlo. S návrhom bytu boli manželia od začiatku veľmi spokojní. Architekt im však do domácnosti navrhol mnoho drahých dizajnových kúskov. „Spolu s mužom sme sa rozhodli kúpiť napodobeniny. Vyšli nás v mnohých prípadoch aj trikrát lacnejšie, no vizuálne a kvalitatívne pritom za značkovými originálmi príliš nezaostávali. Vďaka tomu sme si mohli dovoliť zariadiť štýlový interiér aj s nižším rozpočtom,“ dodáva na záver pani Eva.

Galéria

  • „Spolupráca s klientmi bola nadpriemerná. Vďaka tomu, že mali od začiatku ucelenú predstavu, čo v interiéri chcú, som mohol navrhnúť priestory zodpovedajúce všetkým predstavám.“ Ing. arch. Dušan Chupáč – architekt, www.arkonatelier.sk

Kto tu býva?

Byt obývajú manželia Eva a Jozef a ich tri deti – dvaja dospievajúci synovia a malá dcérka

Text: Katarína Orviská
Foto: Miro Pochyba
Video: redakcia
Zdroj: časopis Pekné bývanie 06/2019

Komentáre