Tento vianočný letný domček zaujme (aj) netradičným prvkom v kuchyni

dec 03, 2020
kuchyňa v provensalskom štýle so vzorovanými kachličkami, bielou linkou, ostrovčekom a jedálenským bielym stolom s rôznymi druhmi čalúnených stoličiek

Mať malý záhradný dom s krásnym výhľadom bolo snom päťčlennej rodiny. Hneď po tom, čo sa im splnil, sa domček stal najobľúbenejším celoročným miestom na oddych – aj na Vianoce.

Rodina pani Viery túžila po záhradnom domčeku, kde bude môcť spolu tráviť voľný čas, usporadúvať rodinné akcie a zároveň mať krásny výhľad na záhradu. Aj keď novostavbu prezývajú Letný domček, obývateľná je celoročne vďaka podlahovému vykurovaniu. S jasnou predstavou sa obrátila na dizajnérku Gabrielu Petrekovú, ktorá im navrhla dizajn interiéru a dekorácií a spolupracovala pri návrhu samotnej budovy. Na 60 štvorcových metroch vznikla priestranná kuchyňa s kuchynským ostrovčekom s posedením, jedáleň pre desať hostí, obývačka a zóna na hranie pre deti.

„Keďže som kedysi pracovala ako scénografka, nerobí mi problémy navrhovať a tvoriť interiér ako jeden celok plný zaujímavých detailov.“ Gabriela Petreková – dizajnérka, www.gathart.com


Do slnka aj do dažďa

Letný domček s pôdorysom v tvare písmena L stojí na okraji záhrady a svojím štýlom nadväzuje na dom. Pozdĺž záhrady má od stropu po zem navrhnutý skladací sklený dverový systém, ktorý nielen ponára celý interiér do jasného svetla, ale zároveň umožňuje sledovať dianie v záhrade z ktorejkoľvek jeho časti. Počas teplých dní je možné ho otvoriť po celej dĺžke, čím vzniká otvorené prepojenie exteriéru a interiéru. Vďaka vysokým stropom s odhalenými trámami a absencii deliacich priečok pôsobí ešte väčší. Keďže manželia majú radi Taliansko, južanské krajiny a Provensalsko, snažila sa dizajnérka navrhnúť interiér, ktorý bude moderný, hravý a vidiecky zároveň.

otvorený priestor jedálne a obývačky so žltou sedačkou do L a vankúšmi so vzorom kvetov

V obývačke možno na pohovku ľubovoľne pripojiť tri taburety, čím vznikne veľký priestor na ležanie aj sedenie.

Dynamický vidiek

Obývacej časti dominuje žltá pohovka, ktorú navrhla dizajnérka. Ku hlavnej časti pohovky sa dajú pripevniť tri taburety, ktoré miesto na sedenie zdvojnásobujú, vďaka čomu môže zároveň poslúžiť ako posteľ pre troch ľudí. Z obývačky sa plynule prechádza do jedálne. Podobne ako v kuchyni a obývačke, aj tu navrhla nábytok dizajnérka. Jedálenský stôl vytvorila z dvoch menších, bazárové stoličky opravila a prečalúnila. Nielenže sú každé dve stoličky iného tvaru, ale aj vzory na nich variujú. Svojím štýlom nadväzujú na obklad v kuchyni. Jednotlivé kachličky majú rôzne vzory a farebne sú ladené do odtieňov ružovej, bielej a modrej. Ich motív sa opakuje aj okolo drezu. Jednoduchý biely nábytok v kuchynskej a jedálenskej časti pripomína provensalský štýl, ktorý sa majiteľom páči.

Kuchyňa však skrýva ešte jeden netradičný prvok. Manželia túžili po peci na tuhé palivo. Keďže je drahá, navrhla dizajnérka kúpu repliky, ktorá zároveň disponuje varnou plochou. Vo vidieckom duchu boli ladené aj ostatné spotrebiče. Digestor ukryla dizajnérka do okrasného komína, ktorý navrhla a vyrobila na mieru.

kuchyňa v provensalskom štýle so vzorovaným obkladom

V kuchyni volila dizajnérka namiesto klasických skriniek dve menšie zasklené poličky
s jednou jednoduchou otvorenou policou. Farebný obklad tak omnoho viac vynikne.

Srdce domácnosti

Spojenie žensky jemnej provensalskej kuchyne s jedálňou vytvára originálnu symbiózu s dynamickou a žiarivou obývacou časťou, ktorej kraľuje žltá pohovka. Stene, ktorá spája obývačku s jedálňou, zase tróni obraz od uznávaného slovenského maliara Svetozára Ilavského. Letný domček rýchlo prirástol k srdcu celej rodine a najmä jej trom malým členom, ktorí sa tu s obľubou hrajú. Aj uprostred rušného mesta sa môžu cítiť ako na vidieku a užívať si pokojné vianočné sviatky.

Prečítajte si tiež

Text: Katarína Orviská
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie

Komentáre