Týchto 13 omylov sa dopúšťate pri navrhovaní kuchyne

máj 20, 2020
omyly, ktorých sa dopúšťame pri plánovaní kuchyne

To, že máme niečo rokmi zaužívané, ešte neznamená, že je to tak aj správne. Nastal preto čas vyvrátiť dezinformácie a uviesť veci na pravú mieru.

Omyl 1: Drez pod oknom je ideál

A veru nie je… Obraz gazdinky, ktorá umýva riad a pritom pozoruje cez okno, ako sa deti hrajú v záhrade, je obraz, ktorý poznáme z amerických filmov. Aj preto drez pod oknom predstavuje obľúbenú voľbu, s ktorou klienti často prichádzajú do kuchynských štúdií. Treba si však uvedomiť, že nie vždy je táto cesta najvhodnejšia. Iste, vďaka oknu získate dostatok prirodzeného svetla, no to je asi tak všetko. Po prvé, okná na Slovensku sa otvárajú dovnútra, na rozdiel od tých v USA, ktoré sa vysúvajú dohora, takže pokiaľ je vaše okno osadené v štandardnej výške, prípadne potrebujete vyššiu úroveň pracovnej dosky, mohla by vám batéria brániť v otváraní okna. Ďalej vo väčšine bytov je aj radiátor osadený pod oknom, takže ho zbytočne a nie práve vhodne zakryjete skrinkou.

Omyl 2: Otvorené police sú len lapačmi prachu

Nie tak celkom! Police dodajú kuchyni osobitý ráz a osviežia ju. Iste, pravdou je, že ich zápornejšou stránkou je, že sa na nich usádza prach, no nezaslúžia si preto odsúdenie. Ich klady totiž v tomto prípade presahujú túto nevýhodu. Takže k prednostiam… Výhodou primeraného množstva otvorených políc v kuchyni je prehľadnosť a fakt, že všetko je hneď poruke, nič netreba hľadať ani sa zdržiavať otváraním a zatváraním dvierok. Ďalej, otvorené police v kuchyni nie sú len trendové, ale aj ohľaduplné k peňaženke. Znížia sa totiž náklady na dvierka, kovania a otváracie systémy. Zaujímavé sú výrazné farebné police ako kontrast ku zvyšku linky.


Kuchyňa s otvorenými policami

Otvorené police na bylinky či knihy prinesú do kuchyne hrejivý pocit domova. Foto: Brayer Design

Omyl 3: Rúra patrí do výšky

V súčasnosti je nepísaným pravidlom umiestňovať vstavanú rúru na úroveň pracovnej dosky, aby pri jej používaní nebolo potrebné skláňať sa. V prípade, že má vaša kuchyňa dostatočnú rozlohu, tak ide o skvelé riešenie, ak je však vaša pracovná plocha v rámci kuchyne malá, bolo by nerozumné odkrojiť z nej ešte aj rúrou. To isté platí aj vtedy, keď máte kuchyňu spojenú s obývačkou. Kým je rúra nová, samozrejme, pohľad na ňu teší, čo však o niekoľko rokov? Ak teda pri pohľade z gauča vidíte v zornom poli rúru nad úrovňou pracovnej plochy, radšej ju schovajte do spodnej časti kuchynskej linky. A verte, že nejde o zastarané riešenie.

Omyl 4: Čím väčšie, tým lepšie

Dvojitý drez, varná platňa so štyrmi horákmi či vysoká chladnička s mrazničkou? Nie vždy je nutné mať ich doma v plnej veľkosti. Zvlášť ak žijete v domácnosti sami, prípadne je rozloha kuchyne skutočne malá. Často sa totiž stáva, že aj ten, kto varí maximálne počas víkendov, má doma celkom zbytočne veľkú varnú platňu. To isté platí aj o objeme chladničky či drezu. Nielenže vaše počiatočné náklady boli vyššie, ale vám aj zaberajú miesto, ktoré by ste mohli využiť efektívnejšie. Rovnaký vzorec platí aj pri odsávači pár. Do malej kuchyne zvoľte radšej výsuvný digestor zabudovaný do horných skriniek. Skrátka, vybavenie kuchyne vždy prispôsobte svojim možnostiam a potrebám.

Omyl 5: Bodové svetlá sú dostatočné

Na správne osvetlenie kuchyne treba myslieť s dostatočným predstihom, ideálne nech ide ruka v ruke so samotným návrhom dispozície kuchynskej linky, zvlášť ak v kuchyni budete mať ostrovček alebo polostrov. Bodové osvetlenie plní funkciu hlavného stropného osvetlenia miestnosti, no celkom iste v kuchyni nie je dostatočné. Nielen pre komfort pri varení a príprave jedla, ale aj s ohľadom na bezpečnosť je nevyhnutné doplniť ho adekvátnym osvetlením pracovnej dosky – každej pracovnej zóny.

Kuchyňa s medeným lustrom nad ostrovčekom

Foto: Eglo

Pokiaľ máte nad pracovnou plochou police alebo skrinky, najčastejším osvetlením sú zabudované LED pásy alebo dno s plným podsvietením. V prípade ostrovčekov je ideálne visiace svetlo, ktoré ho kvalitne a dostatočne osvetlí. Výška závisí od tvaru svietidla, jeho dizajnu, počtu ramien, ale aj vašej výšky.

Omyl 6: Vnútorné systémy sú vyhodené peniaze

Investovať do kvalitných kovaní a výsuvov je určite rozhodnutie, ktoré sa vám stonásobne vráti. Vnútorné vybavenie kuchynského nábytku výrazne zvyšuje kvalitu a úžitkové vlastnosti kuchyne. Systémové vybavenie skriniek a správne uloženie nielen potravín, ale aj riadu a pomôcok teda netreba podceňovať. Iste, pravdou je, že povedzme plnovýsuvné zásuvky sú o čosi drahšie ako obyčajné guľôčkové výsuvy, no keďže kuchyňu si kupujeme a zariaďujeme na dlhé roky, takýto benefit rozhodne zužitkujeme v každodennej praxi.

Blanka Benková – odborno-technická poradkyňa, Blum: ,,Na trhu je veľká škála rôznych komponentov na vnútorné vybavenie kuchynského nábytku. Niektoré praktické, iné menej. Trebárs také špajzové skrine, keď naraz vyťahujete aj 200 kg, už nie sú tým najlepším, čo trh ponúka. Manipulácia nie je jednoduchá, prístup len z dvoch strán a vysoké veci môžu prepadávať cez ohrádku. Naopak, Space tower – skrinka na zásoby, ponúka veľký odkladací priestor a jej vnútorné výsuvy sú flexibilné na výšku, šírku aj hĺbku. umožňujú prístup k uloženým veciam zo všetkých strán. Každý plný výsuv s nosnosťou až 70 kg je dokonale prehľadný zhora, takže všetko rýchlo nájdete a pohodlne vyberiete – dokonca AJ ťažké veci a fľaše.“

Omyl 7: Ergonómia a usporiadanie sa preceňujú

Aby sa v kuchyni dobre pracovalo, je nevyhnutné správne usporiadať spotrebiče a pracovnú plochu tak, aby na seba logicky nadväzovali. Začínať by sa malo chladničkou, z ktorej vytiahnete suroviny, nasledovať by mal drez, v ktorom ich umyjete, ďalej voľná – takzvaná prípravná plocha, kde budete s potravinami pracovať, no a na záver varná doska, kde ich uvaríte.

kuchyňa s ostrovčekom

Foto: Möbelix

Omyl 8: Do veľkej kuchyne patrí linka v tvare U

Pravdaže, aj kuchyne podliehajú moderným trendom ako vo farebných kombináciách, tak aj v tvarových variantoch. Kedysi sa do kuchyne s veľkou rozlohou automaticky navrhoval tvar linky v tvare U. Dnes to však také jednoznačné nie je.

Vojtěch Marek – Kuchynská akadémia, Möbelix: „Nie každý priestor je vhodný nA kuchyňu v tvare U. Často, keď aj klienti prídu s takou predstavou, po vzájomnej konzultácii zistíme, že z hľadiska ergonómie a manipulácie s jedlom by bol pre nich takýto tvar kuchynskej linky absolútne nepraktický a nevyhovujúci, i keď kuchyňa povedzme rozlohu na to má. Nedá sa teda jednoznačne povedať, aký tvar kuchynskej linky patrí do veľkého priestoru. Niekomu viac zapasujú dve súbežné pracovné plochy v tvare I, niekto už má pripravené rozvody na kuchyňu v tvare L, no a veľmi obľúbené sú dnes aj stredové ostrovy spojené priestorom na rýchle stolovanie. Vďaka plánovacím programom tak klientovi dokážeme navrhnúť kuchyňu s maximálnym využitím potenciálu priestoru od podlahy po strop s dôrazom na ich životný štýl tak, aby bola ich nová kuchyňa na jednej strane moderná a zároveň nadčasová, no nie iba s ohľadom na dizajn.“

Prečítajte si tiež

Omyl 9: Výška pracovnej plochy má byť 80 cm a hĺbka 60 cm

Je pravdou, že ak meriate okolo 150 centimetrov, ideálna pre vás bude výška pracovnej plochy 80 až 85 cm. Ak ste však vyšší ako 175 centimetrov a viac, vhodná bude výška 95 centimetrov a viac. To by malo zabezpečiť správne držanie tela tak, aby vás nebolel chrbát. Pýtate sa, čo v prípade, že medzi partnerom a vami je veľký výškový rozdiel? Ideálnym riešením bude zvoliť dve úrovne pracovnej plochy. Ak máte kuchyňu v tvare L alebo kuchynský ostrovček, máte po probléme. Nuž a čo sa hĺbky pracovnej dosky týka, tak áno, klasický rozmer je 60 cm. Ale! Keďže dnes máme na linke položených veľa spotrebičov od mixérov, kávovarov a hriankovačov, tam, kde to rozloha kuchyne umožňuje, je vhodné hĺbku pracovnej dosky rozšíriť aj o 20 cm.

Omyl 10: Ak má byť moderná, musí byť spojená s obývačkou

Nie, to skutočne nemusí. Nie cielene. Ak máte medzi kuchyňou a obývačkou postavenú priečku, rozhodne by som ju nebúrala. Hluk z odsávania a domácich spotrebičov, výpary z hrncov, kuchynský neporiadok, ustavičný ruch, no aj drez plný riadu… To všetko ku kuchyni neodmysliteľne patrí. Ak vás je teda doma viac, prípadne je vaša kuchyňa skutočne využívaná, jej vyťaženosť zrejme bude rušiť relax v obývačke. Ak už však kuchyňu s obývačkou spojenú máte, zohľadnite tieto skutočnosti, aby vám spojenie jednotlivých zón vyhovovalo. Kuchyňa, obývačka a jedáleň by mali spolu farebne, štýlovo a materiálovo ladiť. Čo sa spotrebičov týka, vyberajte tiché, ale výkonné. Nešetrite na kvalite odsávača pár. Kuchynský ostrovček a barový pult priestor funkčne vyčlenia.

najčastejšie kuchynské omyly: kuchyňa spojená s obývačkou

Omyl 11: Kameň je príliš luxusný a finančne nedostupný

Nemusí to tak byť. Ak sa bavíme o mramore či žule, áno, tie sú výrazne drahšie ako povedzme klasické laminované pracovné dosky. To však ešte neznamená, že sa predstavy kameňa v kuchyni musíte vzdať. Zvoliť totiž môžete umelý kameň. Ten síce nie je stopercentne ekologický, najčastejšie ide o kombináciu kremeňa a živice, no od prírodného ho takmer nerozoznáte a jeho cena je nižšia. Navyše jeho výhodou je, že ho možno tvarovať, zvoliť farebný odtieň a rezať presne podľa vašich želaní.

Omyl 12: Posuvné dvere patria na šatníkovú skriňu

V dnešnej uponáhľanej dobe vidieť, že dizajn kuchyne sa prelína s podobou celej domácnosti a nesie so sebou rôzne prvky úspory miesta a praktickej či rýchlej manipulácie. Systémy pre posuvné a skladané dvere – teda systémy, ktoré bežne poznáte zo spální či z obývacích izieb, sú toho dôkazom. Predsudky v tomto prípade rozhodne nie sú namieste, pretože takéto dvere kuchyňu pozdvihnú na vyššiu úroveň. Posuvné či skladané dvere možno použiť ako pre horné, tak aj spodné skrinky, no je možné zakryť nimi aj celú kuchynskú linku, čo oceníte predovšetkým v malom alebo loftovom byte. Vďaka veľkým plochám s minimom rušivých medzier tak posuvné dvere prinesú do vašej kuchyne nielen modernosť, ale aj účelnosť.

Tip na článok: Feng shui v kuchyni: Viete, ako si pritiahnuť hojnosť?

Petr Staněk – marketingový špecialista, Hettich: ,,Zaujímavým prvkom, ktorý sa nám osvedčil, je použitie posuvných dverí s kovaním SlideLine M okrem iného aj medzi hornou a spodnou časťou kuchynskej linky a schovať tak nepotrebné kuchynské nástroje a elektrické spotrebiče. V rámci skladaných dverí je najvhodnejšie kovanie WingLine L pre jeho tri spôsoby použitia – zatváranie, otváranie a tiež mechanické rameno nápomocné pri otvorení.“

Omyl 13: Ak sú novinkou na trhu, budú najlepšie

Spomedzi ponúkaných druhov nemožno za najlepšie jednoznačne považovať tie, ktoré práve prichádzajú na trh. Samozrejme, z hľadiska kvality možno dvierka rozdeliť na určité skupiny, no tie najkvalitnejšie ešte nemusia v danej situácii znamenať to najlepšie pre vás. Do bytu, ktorý idete prenajímať študentom, predsa nedáte drahé dvierka z masívu. Pre niekoho sú ošemetné kuchynské dvierka s vysokým leskom, pretože na nich hneď vidieť každý odtlačok prsta či kvapku vody. Iní túto nevýhodu, paradoxne, vnímajú ako prednosť, pretože špinu okamžite vidia, a teda ju hneď utrú. Supermatný hladký povrch tiež prizná šmuhy veľmi ochotne. Naopak, jemne štruktúrovaný povrch zvláda ich kamufláž obstojne.

moderná kuchyňa s otvorenou policovou stenou a ostrovčekom

Foto: Interier 48

Každý povrch, či už ide o laminované dvierka obohatené o vrstvu nanovlákien s ABS úpravou hrán, striekaný povrch s vrstvou odolného UV laku (náchylný na škrabance), fóliované dvierka s nanesenou lisovanou PVC fóliou (ideálnou na rustikálne a vintage dvierka), masívne dvierka, dyhované dvierka (citlivé na vlhkosť a vyblednutie farby), alebo akrylátové dvierka (hoci na vzhľad atraktívne a odolné, no pre zmenu s vyššou cenou), má svoje výhody aj nevýhody. Nedá sa teda všeobecne ukázať prstom, ktorý povrch bude tým najlepším pre vás a vašu kuchyňu.

Text: Kristína Falťanová
Foto: isifa/Shutterstock, archív firiem
Zdroj: časopis Pekné bývanie 05/2020

Komentáre