Rekonštrukcia úzkeho domu, kde architekti prepojili interiér so záhradou

máj 09, 2018
dom, ktorého vonkajšia architektúra harmonizuje s interiérom

Tentokrát vás zavedieme do domu, ktorému bol vystavený rodný list asi pred dvadsiatimi rokmi. Z úzkeho a dlhého pôdorysu chceli majitelia Linda a Philippe vyťažiť čo najviac a úplne prepojiť interiér so záhradou.

Dom v Castelnau-le-Lez vo Francúzsku je z 90. rokov minulého storočia a netradičný po mnohých stránkach. Jeho jedinečná koncepcia je prispôsobená parcele, ktorá má tvar úzkeho a dlhého obdĺžnika. Aj preto je jedna jeho strana prisadená tesne k ulici a nemá tu žiadne okno. Takže vstup je zaujímavý – len sivá fasáda a brána, na ktorej svieti červený gombík. Nič viac.

exteriér domu

Vonkajšia architektúra harmonizujúca s interiérom vytvoreným na mieru zlepšuje pohodu bývania
aj vďaka použitým materiálom, farbám, svetlu a kvalitného remeselného spracovania.

Ako v tmavej uličke

Rovnako, ako je pozemok veľmi úzky a veľmi dlhý, je aj dom rozvinutý horizontálne na úzkej ploche. Keď vstúpite do interiéru, domom vedie jedna 15 metrov dlhá komunikácia končiaca v obývačke. O priestor dlhej a tmavej chodby sa delila s o nič svetlejšou kuchyňou, ktorej tienila veľká oceľová stena.


úzka dlhá chodba

Rovnaký problém – nedostatok svetla – mali aj dve kúpeľne bez okien, ktoré boli rozmerovo i umiestením v rámci dispozície nevyhovujúce. Úlohou dvojice architektov Maya Brudieux a Camille Morcrette zo štúdia ma! Ca, ktorí sa podujali na rekonštrukciu domu, bolo vylepšiť dispozíciu a vniesť do nej denné svetlo.

kúpeľňa s nepriehľadným oknom

V kúpeľni s veľkým nepriehľadným oknom je luxusná vaňa, z ktorej si možno vychutnať výhľad do záhrady.

Dialóg so záhradou

Podstatou rekonštrukcie bolo otvorenie domu smerom do záhrady. Nové okná, reorganizácia priestoru a aj záhradný dizajn Féderica Auberta zmenili vonkajší priestor na neoddeliteľnú súčasť domu. Veľké panoramatické okná pribudli v kuchyni a presklili aj stenu medzi chodbou a kuchyňou. Vďaka tomu je tam teraz svetla viac než dosť a kuchyňa je priamo spojená so záhradou. Linda, Philippe a ich tri deti si teraz môžu plne užívať záhradu, ktorá bola hlavnou inšpiráciou architektov pri vytváraní nového interiérového dizajnu.

Kuchyňa s jedálňou

Kuchyňa a jedáleň sú teraz zaplavené prírodným svetlom a tiež ponúkajú výhľad do záhrady. Prechádzka v dome sa stala príjemnou vďaka zelenej tapete vo vstupnej hale, ktorá vzorom aj farebnosťou odráža vonkajšok.

Aj kúpeľniam sa ušli veľké okná s nepriehľadným sklom, prepracované nové rozloženie sanitárneho zariadenia a ostatného vybavenia. Obývačka mala tiež problém so svetlom, preto na bočnej stene pribudol zasklený otvor tesne nad podlahou.

okno v obývačke

Novovytvorené okno v obývačke je pri zemi a zvnútra ho kryje fragmentový zelený záves, ktorý na ňom vytvára vzor.

Farby, vzory a textúry

Pohodu v dome okrem dostatku svetla vylepšujú aj farby a použité materiály. Kroky po dlhej vstupnej chodbe až do obývačky teraz spríjemňuje tapeta so zeleným grafickým vzorom a korešponduje s prírodou vonku – oproti za zasklením v kuchyni.

Vila z 90. rokov

Vila bola postavená v 90. rokoch, má pôdorys s veľmi osobitými rozmermi – 15-metrovú vstupnú chodbu, ktorá vedie celým domom, a lineárny perspektívny pohľad otvorený do záhrady.

Obývačka funguje aj ako kancelársky priestor a otvára sa na trávnaté plochy, ktorým zasa farebne zodpovedá stena s nízkym oknom, pokrytá zeleným riedkym závesom. Všetkými obytnými miestnosťami prechádza rovnaká teplá medová podlaha z tvrdého dreva, v kúpeľniach ju strieda bridlicová podlaha a biele steny. Výhľad z oválnej vane je tiež nasmerovaný cez veľké okno do záhrady.

obývačka s výhľadom

Obývačka je príjemná a teplá vďaka mäkkým textilným doplnkom a aj drevenej podlahe, ktorá prebieha všetkými obytnými miestnosťami.

Za interiérom bohatým na farby, vzory a textúry nezaostáva ani fasáda. Svojou červenou farbou spolu s oknami a vonkajším posedením tiež prispieva k príjemnej farebnosti celého priestoru.


Pripravila: Adela Motyková
Foto: V2COM/Julien Kerdraon
Zdroj: časopis Pekné bývanie 4/2018

Komentáre