Villa so skvelou ukážkou súčasnej škandinávskej architektúry

dec 14, 2017

Todd Saunders, kanadský architekt usadený v nórskom Bergene, si sám navrhol dom, ktorý spĺňa všetky potreby a priania jeho rodiny, a zároveň je originálny, elegantný a ekologický. Jeho vila s unikátnou konštrukciou vertikálneho a horizontálneho bloku má prísne funkčnú kompozíciu, ktorá v severskej klíme poskytuje ochranu pred nepriazňou počasia aj vo vonkajšom priestore.

Villa S sa skladá z dvoch hlavných častí – blokov. Vertikálny blok, ktorý vyzerá ako veža, v sebe ukrýva v spodnej časti vstup, úložné priestory a v celej svojej výške aj schodisko. V úrovni prvého poschodia je táto veža preťatá dlhým horizontálnym blokom, ktorý tvorí jadro domu s kuchyňou a obytným priestorom uprostred a ktorý je na oboch previsnutých stranách podopretý stĺpmi. V tomto bloku sa nachádza okrem kuchyne a obývacej izby aj jedáleň, tri spálne a dve kúpeľne. Veža ale nad týmto blokom vyčnieva ešte o jedno poschodie, na ktorom je umiestnená knižnica a pracovňa.Vila navrhnutá architektom

Dom, ktorý sa vznáša nad zemou

Vďaka dlhému previsu dom vyzerá, akoby sa vznášal nad zemou. Celková podlahová plocha domu 300 m2 zahŕňa aj veľké, čiastočne kryté terasy. Na dĺžku má stavba impozantných 35 metrov a na šírku 6 metrov. Dôraz sa kladie na každý detail využitia.


Dom sa nachádza vo vilovej štvrti Tveiteras Garden City na južnom okraji Bergenu a je obklopený staršími funkcionalistickými vilami. Toto predmestie, kde kedysi bývali farmy, pretvoril v tridsiatych a štyridsiatych rokoch minulého storočia známy architekt Leif Grung. Parcela, na ktorej stojí Villa S, bola poslednou voľnou parcelou na Grungovom pláne a pôvodne mala slúžiť ako mestský parčík. Dom je umiestnený v malej priehlbinke pod svahom. Jediné obmedzenie, ktoré architekt mal, bola požadovaná výška domu, a tá nesmela presahovať 9 metrov. Saunders a jeho žena však museli dať projekt schváliť dohromady 14 susedom, nikto však nebol proti.

Dom ako dáždnik a hojdačka pre deti

„Čo sa týka formy, nie je to možno tá najpôsobivejšia vila, akú som navrhol, ale je najzaujímavejšia z hľadiska klímy,“ hovorí architekt. Zakryté terasy a krytý vchod, prístrešie pod horizontálnym blokom – ten dom slúži ako dáždnik, chráni pred dažďom. To je v prípade Bergenu, kde prší v priemere 250 dní v roku, nesmierne dôležité.Dom navrhnutý architektom

Vyvýšený horizontálny blok poskytuje nielen krytý prístup do domu a prístrešok na auto, ale slúži aj ako priestor na hranie sa detí. Pri navrhovaní sa architekt o dome rozprával aj so svojimi deťmi a tie chceli hlavne hojdačku. To je aj jedna z najkrajších častí domu – hojdačka zavesená pod horizontálnym blokom a ukrytá pred dažďom, kde sa deti môžu nerušene hrať aj v nepriaznivom počasí.

Dom, ktorý sa nepredvádza

Celý dom je akoby zavesený nad zemou, a tak aj vďaka veľkým oknám poskytuje pekný výhľad na prístav a okolité svahy. Aj keď o 70 rokov mladší ako jeho susedia, perfektne do okolitej zástavby zapadá. „Okolité domy sa nijako nepredvádzajú a tento dom mal byť dobrým susedom, to je to, čo bolo od začiatku jasné z hľadiska veľkosti a vzhľadu domu,“ hovorí architekt.Dom navrhnutý architektom

Na rozdiel od kuchyne sú rozmery spální pomerne skromné. Spálňa rodičov s balkónom je situovaná na jednom konci horizontálneho bloku, ktorý tvoria obývacia izba a jedáleň a z ktorého je vstup aj do detských izieb. Okno v jednej z týchto detských izieb smeruje priamo do kuchyne, čo bolo zvláštne prianie jednej z architektových dcér.Dom navrhnutý architektom

Biely interiér

V kontraste s exteriérom, ktorý tvorí tmavé drevo, je interiér ladený do svetlých farieb, najčastejšie bielej. Vytvoril ho známy švédsky dizajnér Hannes Wingate, ktorý predtým pracoval s architektmi Štúdia Gang v Chicagu. „Má naozaj dobrý vkus,“ vyjadril sa o ňom Saunders. „Práca s ním bola veľmi príjemná.“ Dizajnér zvolil nábytok a doplnky, ktoré využívajú daný priestor a do interiéru zakomponoval aj vintage dizajn, ako napríklad starý dánsky príborník. Osvetlenie Roll & Hill a kuchynské stoličky Soren Rose či pohovka firmy Another Country ho výborne dopĺňajú. Ručne robené keramické obklady zo San Francisca zdobia kúpeľňu.Dom navrhnutý architektom

Knižnica ako luxus

Na mieru vyrobené schodisko vedie až do knižnice, ktorá sa nachádza na najvyššie položenom mieste veže. Z knižnice je prístup na terasy na oboch stranách domu. Architekt, jeho žena i deti veľmi radi čítajú, a tak chceli mať miestnosť špeciálne venovanú knihám. „To je jediná extravagancia v tomto dome,“ priznáva Todd Saunders. „Nepotrebovali sme tú miestnosť tak ako kuchyňu alebo kúpeľňu, ale chceli sme ju. Knižnica je pre nás kúskom luxusu, ktorý sme si mohli dovoliť.Dom navrhnutý architektom

Ekologický dom

Silné steny domu, dostatočná izolácia, vykurovanie v podlahe a tepelné čerpadlo na využitie geotermálnej energie robia z Villy S moderný dom, ktorý spĺňa aj ekologické požiadavky. Saunders vytvoril krásnu architektúru pre severskú klímu, príjemné miesto na bývanie, ktoré možno obdivovať a milovať.Dom navrhnutý architektom

Text: Jitka Prokopičová
Foto: Bent Rene Synnevag
Zdroj: Saunders Architecten

Komentáre