Mimoriadna akcia!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a získajte darčekovú kartu IKEA!

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Koncept

Objednať

20 originálnych receptov z orechov (2. časť)

Zdieľať 21. 09. 2018
20 originálnych receptov z orechov (2. časť)

Pokračovanie ďalších výborných tipov na recepty, kde môžete využiť orechy. Nastáva ich zber, tak ak máte chuť na niečo netradičné, nechajte sa inšpirovať našimi receptami.

1.časť Máte chuť na niečo naše a pritom netradičné? 20 originálnych receptov z orechov (1. časť)

Hubové rizoto s orechmi

Prepranú pohanku zalejeme 1,5 násobným množstvom vriaceho hubového vývaru a pod pokrievkou v teple necháme vsiaknuť a zmäknúť. Očistené a nakrájané huby si na olivovom oleji a cibuľke podusíme do mäkka. Osobitne podusíme nakrájanú zeleninovú zmes.

Všetko spolu pomiešame, ochutíme korením, vňatkami a pridáme hrsť nasekaných orechov. Podávame napríklad k pečenej rybe.

Orechová majonéza

Do mixéra v uvedenom poradí pridávame 1/2 hrnčeka vody, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1/2 lyžice jablčného octu, 2 lyžice medu, 1/8 lyžičky horčičnej múčky alebo horčice, 1/4 lyžičky soli a 1/2 hrnčeka namočených a ošúpaných orechov. Všetko spolu rozmixujeme.

Potom za stáleho mixovania pomaly prilievame 1/2 hrnčeka orechového oleja (ak však chceme majonézu pár dní skladovať, lepšie je použiť olivový olej, ktorý je trvanlivejší). Ak tento základ okoreníme kajenským korením a bazalkou, získame bylinkovú majonézu.

Orechovo-avokádové aioli

Aioli môžeme použiť ako dip či nátierku, alebo ho podávame s grilovaným kuraťom či lososom. Do mixéra dáme 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu, 1 veľké zrelé očistené avokádo, hrsť namočených orechov, 1 lyžicu čerstvej limetkovej šťavy, 1 strúčik cesnaku, ¼ lyžičky soli, 1/8 lyžičky čierneho korenia a všetko dobre rozmixujeme.

orechové recepty

Bazalkové pesto

Pesto je vhodné ako nátierka na chlieb, ale najčastejšie sa používa na ochutenie cestovín.

Do mixéra dáme ½ hrnčeka orechového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 3 hrnčeky mierne utlačených lístkov bazalky a všetko nahrubo nasekáme (na mixéri tlačidlom „Pulse“). Pridáme 1/3 hrnčeka namočených a olúpaných orechov, 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu alebo údeného oštiepka, ¼ lyžičky soli, ¼ lyžičky čierneho korenia a všetko len krátko nahrubo premixujeme. V chladničke vydrží 3 dni.

orechy

Cícerová pasta (humus) na slovenský spôsob

Do mixéra dáme 2 lyžice orechového oleja, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice orechového masla, 1 nakrájaný strúčik cesnaku, ½ lyžičky soli, 430 g uvareného cícera (môže byť aj z konzervy), 1/3 hrnčeka vody alebo vývaru a všetko spolu rozmixujeme. Pastu podávame na tanieri obloženú olivami a poprášenú červenou paprikou alebo do jej stredu pridáme podusené kúsky mäsa a všetko prizdobíme polovičkami orechov.

orechy

Lososia paštéta

Je to vynikajúca jemná nátierka vhodná aj ako plnka do sendvičov. Takisto ňou môžeme naplniť „lodičky“ z papriky či uhoriek, ktoré ozdobíme polovičkami orechov.

Do mixéra vložíme 1/2 hrnčeka netučného gréckeho jogurtu, 110 g syra, 1/2 strúčika cesnaku, 230 g lososa vareného v pare, 1/2 lyžičky sušeného kôpru, 1/2 lyžičky strúhaného chrenu, ¼ lyžičky soli, 1/8 lyžičky mletého bieleho korenia, 100 g mletých orechov a všetko dobre premiešame pomocou tlačidla „Pulse“.

orechové recepty

Slané rybie koláčiky

300 g rybieho mäsa bez kože, 1 ošúpané jablko, uvarenú mrkvu, syr a 100 g orechov dvakrát zomelieme najemno. (Môžeme si pridať ľubovoľnú zeleninu). Pridáme žĺtok, čierne korenie, soľ, trochu čili omáčky a všetko dobre premiešame.

Na doske si rozvaľkáme 250 g lístkového cesta (alebo použijeme už hotové pláty). Z polovice cesta povykrajujeme malým pohárikom kolieska. Do stredu každého dáme lyžičku rybacej zmesi a prikryjeme kolieskami cesta, ktoré sme si vykrojili z druhej polovice cesta, kraje pritlačíme vidličkou. (Cesto môžeme dať piecť aj do mufinových foriem.) Potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 190 °C približne 15 minút do zlata.

orechové recepty

Pstruh s orechovou omáčkou

4 očistené, vypitvané pstruhy vložíme do vývaru a necháme ich 20 minút variť na miernom plameni. Na masle osmažíme 200 g mletých orechov, podlejeme 5 lyžicami pstruhového vývaru, pridáme 1/2 lyžičky citrónovej kôry, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 100 ml sherry, dochutíme čiernym korením. Povaríme, odstavíme a do horúcej omáčky pridáme 2 žĺtky a ponorným mixérom rozmixujeme.

Uvarené ryby na tanieri prelejeme omáčkou. Môžeme dozdobiť čerstvými bylinkami, ktoré prípadne zamiešame priamo do omáčky.

orechové recepty

Zemiaková pochúťka

Zemiaky aj so šupkou umyjeme a sčasti nakrojíme na plátky (bez dokrojenia) tak, aby zemiaky zostali celé. Dáme ich na plech, posolíme, obložíme plátkami orechového masla a posypeme rascou. Upečieme. Zemiaky pred koncom pečenia môžeme posypať syrom.

Iným variantom je, že si v miske zmiešame čerstvú bryndzu, mleté orechy, najemno nasekaný rozmarín a červenú cibuľu a dobre premiešame. Zemiaky bohato obsypeme bryndzovou zmesou. Podávame napríklad s hlávkovým šalátom.

orechové recepty

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock


Kategórie: Recepty