Máte chuť na niečo naše a pritom netradičné? 20 originálnych receptov z orechov (1. časť)

sep 18, 2018
orechy

Nastáva čas zberu orechov. Okrem toho, že obsahujú množstvo najzákladnejších živín a viaceré ochranné látky, sa z nich dajú pripraviť aj chutné dobroty.

O tom, prečo ich jesť, sme pre vás pripravili článok. Nájdete ho v aktuálnom októbrovom čísle časopisu Pekné bývanie.

Oživený zdravý koláč

Príprava tohto koláča je jednoduchá. Upečieme plát (asi 2 až 3 cm hrubý) z ľubovoľného cesta (čím zdravšie a menej sladké, tým lepšie) a natrieme ho „živou“ nátierkou. Zloženie živej nátierky je vecou našej fantázie i chuti. Vždy by však mala obsahovať buď rozmixovanú, alebo len roztlačenú zmes ovocia a olejnatých semiačok a orechov.

Tukový prídavok je dôležitý nielen ako nosič zdravých polynenasýtených, najmä omega-3 tukov, ale aj pre účinné vstrebanie v tuku rozpustných vitamínov z ovocia a zeleniny. Takto vzniknuté oživené zákusky sú svieže, veľmi chutné, plné dôležitých enzýmov, aktívnych vitamínov i ďalších biologicky účinných látok, takže sú jednak maškrtami a súčasne i stimulátormi zdravia a vitality. Hodia sa na každý deň.

orechy

Živú nátierku si môže pripraviť:

  • z nastrúhaných jabĺčok s citrónovou šťavou (aby jablká nestmavli) osladených banánom a hrozienkami, s dobrou dávkou mletých orechov a prídavkom škorice;
  • z roztlačeného mäkkého ovocia (broskyne, marhule, slivky), ktoré zmiešame s mletými orechmi či semiačkami slnečnice, maku, čerstvo zomletého ľanu a ochutíme mletým voňavým klinčekom;
  • z rozmixovaných paprík, nastrúhanej mrkvy, zeleru, reďkoviek alebo kalerábu, s prídavkom korenistých vňatiek a mletých orechov, celé ozdobíme mesiačikmi z rajčín a pokvapkáme výťažkom z chilli paprík v bielom jogurte; na zdravé ozvláštnenie sa do zmesi hodí pridať trochu kurkumy alebo mletého či strúhaného ďumbieru, či chrenu.

Orechové mlieko

Toto mlieko je vysoko hodnotné a má univerzálne použitie pri príprave jedál aj nápojov.

4 hrnčeky vody a 1 hrnček orechov (namočených cez noc a ošúpaných) vložíme do vysokorýchlostného mixéra a rozmixujeme. Tekutinu prefiltrujeme cez gázu, mlieko vlejeme späť do umytého mixéra, pridáme vyškriabanú dužinu z vanilkového struku, prípadne ho môžeme dochutiť 2 lyžicami medu či štipkou soli a všetko spolu krátko premixujeme. Odfiltrovanú dužinu z orechov môžeme použiť napríklad do nátierok.

Orechové maslo

Má univerzálne použitie do nátierok, ale možno ho využiť aj na omastenie tepelne upravených zemiakov, cestovín či omáčok. Obyčajne sa robí z opražených semien, ale my uprednostníme namočené semená.

3 hrnčeky namočených ošúpaných orechov so štipkou soli rozmixujeme najemno. Pridáme 2 lyžice orechového oleja a opäť dobre premixujeme. Orechy pred namočením môžeme aj nakrátko obariť  vriacou vodou, a tak ich zbaviť tenkej horkastej šupky.

orechy

Ďatlový chia krém

Do mixéru vložíme 3 hrnčeky orechového mlieka, 180 g nakrájaných ďatlí bez kôstok, hrsť orechov, nastrúhanú kôru z 1 biopomaranča, dužinu z vanilkového struku, lyžicu citrónovej šťavy a všetko dobre premixujeme; pridáme pól hrnčeka chia semienok, dohladka domixujeme a v miskách necháme v chladničke stuhnúť; podávame ozdobené kúskami ovocia (pomarančom, ananásom) alebo posypané strúhaným kokosom.

orechy

Maškrtné guľky na všedný i sviatočný stôl

Na mäsovom mlynčeku zomelieme sušené ovocie (figy, ďatle, sušené slivky…) s orechmi. (Takisto je dobré všetky ingrediencie vopred namočiť do vody.) Vzniknutú masu môžeme ochutiť škoricou, voňavými klinčekmi, vanilkou alebo aj rumom. Z masy vytvoríme guľky, do ktorých vložíme napríklad polovičku orecha, bobuľku hrozna či kúsok ananásu. Guľky obalíme v strúhanom kokose, kakau alebo – čo je ešte lepšie – v jemno pomletých orechoch.

orechy

Rýchle müsli

Ovsené vločky zalejeme orechovým mliekom, pridáme nastrúhané jablko, osladíme kúskami zrelého banánu, pridáme zmes nasekaných rôznych orechov, hrsť namočených hrozienok a pokvapkáme citrónovou šťavou.

orechové recepty

Mrkvovo-orechová maškrta

Zmiešame nastrúhanú mrkvu, jablká nakrájané na kocky a čerstvý ananás, pridáme namočené hrozienka a sekané alebo mleté orechy, zalejeme ananásovou šťavou. Môžeme pridať lyžičku kyslej smotany.

orechové recepty

Tvarohovo-orechová plnka

Do tvarohu bohato vmiešame nasekané orechy, namočené hrozienka, kúsky ananásu, pokvapkáme ananásovou šťavou. Touto plnkou môžeme naplniť polovičky broskýň, marhúľ, hrušiek či jabĺk a necháme zapiecť.

orechové recepty

Nepečené orechové špízy

Na zašpicatenú špajdľu napicháme kúsky rôzneho ovocia, špíz ponoríme do medového roztoku a bohato posypeme mletými orechmi. Medový roztok môžeme nahradiť roztopenou horkou čokoládou alebo karamelom.

Špízy spestríme tak, že striedavo napichujeme na špajdľu kúsky ovocia a guľky z rozomletého sušeného ovocia (pozri recept na Maškrtné guľky). Väčšie kúsky ovocia môžeme napichovať aj samostatne ako sladké jednohubky.

orechové recepty

Ovocný chia puding

Do mixéra dáme 2 hrnčeky zmesi čerstvých alebo mrazených malín a jahôd (môžeme použiť aj samostatne) alebo lesného ovocia, 2/3 hrnčeka orechového mlieka, 2 lyžice chia semien, 1 až 2 lyžice medu, 1 lyžicu citrónovej šťavy, dužinu zo struku pravej vanilky a rozmixujeme.

Ako prídavok si môžeme rozmixovať 2 hrnčeky ovocia osobitne na kašu a vložíme na spodok misky či pohára a na ňu navrstvíme chia kašu alebo postupujeme opačne. Necháme stuhnúť v chladničke a podávame ozdobené ovocím alebo polovičkami orechov.

orechové recepty

Roláda z kaše

Ako základné cesto použijeme rozvaľkanú masu z rozomletého sušeného ovocia (alebo uvaríme pšenovú či kukuričnú kašu), do ktorej primiešame mleté orechy. Na rozvaľkané cesto natrieme rozmixované čerstvé ovocie zahustené inými mletými olejnatými semenami, prípadne len kúsky orechov a ovocia.

Natreté cesto zrolujeme a vložíme do ľubovoľnej formy a pritlačíme, aby získalo tvar a ingrediencie sa spojili. Takisto môžeme všetky ingrediencie len zmiešať do jednej masy a vložiť napríklad na niekoľko hodín do srnčieho chrbta.

orechové recepty

Dobrá rada

Namáčanie semien

Práve toto môže umožniť konzumovať niektorým alergikom aj orechy. Prakticky všetky semená rastlín, teda i orechy, sú prirodzene chránené pred predátormi rôznymi ochrannými, niekedy len odpudivými, inokedy aj toxickými alebo antinutritívnymi látkami, takže často aj tráviacim orgánom môžu robiť problémy, a preto by sme ich mali odstrániť ešte pred použitím semien.

Robí sa to tým istým spôsobom ako pri strukovinách (pred ich varením), aj keď my semená variť nebudeme. Semená namočíme na 12 hodín do vody, potom ich opláchneme a použijeme.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock

Komentáre