Bezlepkový múčnik, ktorý vás prekvapí svojou chuťou

okt 05, 2018
cviklové bábovky

Zdedené a otestované recepty bývajú spravidla tie najlepšie. Tento patrí medzi ne. Skúste trochu netradičný dezert, v ktorom hrá hlavú úlohu cvikla a čokoláda. Ich spojenie je dokonalé!

Cviklovo-čokoládové (bezlepkové) minibábovky

Cesto

  • 450 g uvarenej cvikly
  • 200 g čokolády s podielom kakaa aspoň 60 %
  • 50 g masla
  • 50 g oleja
  • 4 vajíčka
  • 100 g pohánkovej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 10 PL kakaa
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • škorica

Na potretie a polevu

  • ríbezľový džem, prípadne iný pikantný džem (brusnicový, malinový)
  • 120 g smotany na šľahanie
  • 120 g čokolády s vysokým podielom kakaa

cvikla

„Recept mám od bývalej kolegyne, mierne som si ho upravila podľa vlastnej chuti. Môžete podľa neho upiecť nielen minibábovky, ale napríklad aj mafiny či klasický ,perník‘ na plechu.“ – Martina Deríková, šéfredaktorka

1 Uvarenú cviklu ošúpte. V miske si zmiešajte všetky suché ingrediencie (múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, škoricu). V ďalšej miske nad parou nechajte rozpustiť čokoládu s maslom, pridajte aj olej, nechajte vychladnúť.

bezlepkový múčnik

2 Cviklu nastrúhajte najemno, pridajte rozpustenú čokoládu s maslom a olejom a premiešajte. Po jednom vmiešajte vajíčka. Nakoniec postupne prisýpajte suché ingrediencie. Dobre premiešajte.

bezlepkový múčnik

3 Naplňte silikónové formičky na minibábovky takmer až povrch. Po upečení sa v nich vytvorí „jamka“, do ktorej môžete dať džem a čokoládovú polevu. Pečte približne 20 minút.

Ak sa rozhodnete upiecť klasický koláč na plechu, vysteľte ho papierom na pečenie a pečte 35 minút. Či je cesto upečené, ľahko otestujete špajdľou – zapichnite ju do cesta, keď bude „suchá“, treba koláčiky vytiahnuť von. Inak sa môžu príliš vysušiť.

bezlepkový múčnik

4 Koláčiky nechajte vychladnúť. Pripravte si ganache polevu, tu je dôležité dodržať správny pomer, v prípade tmavej čokolády 1 : 1. Na sporáku zohrejte smotanu (!nevarte ju!) a zalejte ňou čokoládu nalámanú na kúsky. Miešajte, kým sa vám nevytvorí hladká poleva.

bezlepkový múčnik

5 Pred nanesením polevy koláčiky natrite džemom. Dajte ich do chladničky.

bezlepkový múčnik

Ganache polevu mám rada, pretože je vždy krásne lesklá a pri jej krájaní nič nepokazíte ako pri klasickej čokoládovej poleve.

Text a foto: Martina Deríková
Zdroj: časopis Pekné bývanie 9/18

Komentáre