Cvikla: Zelenina, čo omladzuje telo i mozog

sep 26, 2018
cvikla

Ide o veľmi skromnú a prispôsobivú zeleninu, ktorá je schopná dobre rásť a rodiť v každej záhrade. Bez nadsadenia možno povedať, že cvikla patrí medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré nám pomáhajú prekonávať nástrahy civilizačných chorôb.

Cvikla je výborným antioxidantom zhášajúcim voľné radikály, čím chráni najmä telesné lipidy, a teda aj LDL cholesterol pred jeho oxidáciou, ktorá je predpokladom vzniku nebezpečnej aterosklerózy a infarktu. Okrem toho významný obsah vlákniny nielenže uľahčuje prácu našim črevám mierne preháňavým účinkom, ale pomáha aj pri detoxikácii organizmu. Spomaľuje vstrebávanie glukózy, čo je zasa žiaduce pre diabetikov, tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi a obmedzuje jeho vstrebávanie z črevného obsahu.

Jej celkom slušný obsah železa, ktorého dobré vstrebávanie je zaistené prítomným vitamínom C (30 mg%), má výrazný protianemický (proti chudokrvnosti) efekt. Významne posilňuje obranyschopnosť, potláča zápaly a má protireumatické účinky.


Obsah zásaditých prvkov, ako sú horčík, vápnik, draslík a sodík, robí cviklu zásadotvornou – chráni organizmus pred prekyslením a pomáha pri odplavovaní prebytočnej kyseliny močovej z organizmu, ktorá ohrozuje najmä kĺby dnou a zápalmi. Cvikla výrazne podporuje trávenie najmä tým, že stimuluje tvorbu žalúdočných štiav a udržiava v rovnováhe činnosť žalúdka.

cvikla

Protirakovinový výskum zasa upozornil na to, že konzumácia cviklovej šťavy pomáha svojou antioxidačnou aktivitou v prevencii rakoviny, ale môže pomôcť zmenšiť už vzniknuté rakovinové nádory. Je tiež pomocným prostriedkom pri liečbe leukémie. Pre svoj virostatický efekt zlepšuje i stav postihnutých boreliózou a kliešťovou encefalitídou.

Okrem uvedeného cvikla obsahuje aj ďalšie dôležité stopové prvky ako meď, mangán, zinok, selén, rubídium, cézium, vitamíny B1, B2, B3, B6, kyselinu listovú, betakarotén, cholín, biotín, ktoré sú výbornou výživou nervov a pomáhajú celej nervovej sústave a slizniciam. Pružnosť a pevnosť ciev zasa podporuje prítomný rutín.

Cvikla obsahuje aj taký silný antioxidant a omladzovač nášho organizmu, akým je resveratrol, ktorý sa nachádza najmä v červenom víne. Ten sa ukázal aj ako výrazný ochranca srdca, ale aj ako lapač voľných radikálov a cez naše gény dokonca kladne ovplyvňuje i našu dlhovekosť.

To, že nám cvikla aj dobre chutí, zapríčiňuje medzi zeleninou ojedinele vysoký, až 10-percentný, obsah cukru.

A nakoniec nám zostáva látka, ktorá azda najviac „kričí“ – jej krvavá farba. Skrýva sa za ňou betakyanín či kratšie povedané betanín. 1 kg cvikly obsahuje 300 až 600 mg betanínu. V potravinárskom priemysle sa používa ako prírodné farbivo E 162.

cvikla

Betanín je účinný antioxidant a významné pečeňové tonikum. Betanín viazaný na kyselinu soľnú sa zasa využíva na pozitívne ovplyvňovanie tráviacich problémov a na doplnenie chýbajúcej žalúdočnej kyseliny. Ako ukázali posledné výskumy, červená repa má potenciál byť dobrou prevenciou Alzheimerovej choroby. Betanín totiž spomaľuje hromadenie a ukladanie škodlivých proteínov beta-amyloidov, ktoré ničia najdôležitejšie bunky mozgu, neuróny, čo spôsobuje demenciu.

Novším objavom je prítomnosť hepatoprotektívnej kyseliny oleanovej v celom príbuzenstve Bety vulgaris, ale i v nechtíku, bazalke či listoch olivovníka. Táto kyselina je antioxidant, brzdí zápaly, pôsobí antibakteriálne (Candida), antihyperglykemicky (cukrovka). Je významne účinná pri poškodeniach pečeňového tkaniva alkoholom (cirhóza), paracetamolom a ďalšími hepatotoxínmi, pomáha pri chronických hepatitídach.

Bylinná krv

Ak si chceme posilniť organizmus, jeho obranyschopnosť a „vygumovať“ niektoré drobnejšie zdravotné problémy, je vhodné urobiť si kúru z cviklovej šťavy. Začíname dennou dávkou 650 ml, ktorú popíjame cez deň po dúškoch jeden týždeň. Denná dávka na druhý týždeň je 500 ml, na tretí týždeň pokračujeme dennou dávkou 400 ml, štvrtý už „len“ 250 ml denne.

Najkratší čas kúry je jeden mesiac, najúčinnejšia je však vtedy, keď trvá dva až tri mesiace dvakrát do roka. Môžeme použiť aj zmesovú šťavu zloženú z rovnakých dielov cviklovej a mrkvovej šťavy a vody, denne treba vypiť 1 l.

cvikla

Na zlepšenie imunity si môžeme urobiť „dvojčervené víno“: 120 g cvikly rozmixujeme, zalejeme 0,7 l červeného vína, zamiešame, uzavrieme a necháme 7 dní lúhovať pri izbovej teplote a v tme. Prefiltrujeme a skladujeme v chlade a tme. Užívame po 50 ml raz denne pred obedom.

Máte dostatok železa?

Asi 15 % populácie má po skonzumovaní cvikly červený moč a niekedy i stolicu. Je to normálny jav, ktorý však títo jedinci môžu dobre využiť ako test, ktorý im avizuje, že majú nedostatok železa v tele spôsobený buď jeho nedostatkom v strave, alebo vplyvom nedostatočného vstrebávania železa z tráveniny v črevách.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock

Komentáre