Jednoduché a zdravé recepty pre telo aj dušu

apr 08, 2019
vegánske recepty

Šalát s marinovaným tempehom a vegetariánsky dezert vhodný pre všetky metabolické typy.

Zeleninový šalát s marinovaným tempehom

Napriek tomu, že neobsahuje živočíšnu bielkovinu, výborne zasýti a je skvelým chodom po teplej polievke. Marinovaný tempeh je výdatná rastlinná bielkovina, ktorá je síce vyrobená zo sóje, ale dôkladnou fermentáciou sa zbavila všetkých antinutrientov. Je pohladením pre žalúdok aj črevá.

vegánske recepty, zeleninový šalát

Foto: Petra Novotná

Na 2 porcie budeme potrebovať:


2 hrste rukoly
1 lyžička mletej červenej papriky, nepálivej
2 hrste „poľníčka“ alebo baby špenátu
1 červená paprika
1 žltá paprika
200 g prírodného biotempehu
4 lyžice extra panenského olivového oleja
1/2 lyžice medu alebo panely
zväzok reďkoviek
1 lyžička dijonskej horčice
farebné korenie z mlynčeka
nerafinovaná soľ
hrsť kokteilových rajčín
citrónová šťava

Zeleninu dobre umyjeme, rukolu s tzv. poľníčkom prepláchneme.
Papriky nakrájame na pásiky, reďkovky na plátky, rajčiny rozpolíme.
Do misy dáme rukolu, poľníček a zeleninu. Premiešame.
Do dvoch misiek pripravíme rovnakú marinádu. Najprv nalejeme olivový olej, potom pridáme horčicu, citrón a med. Dochutíme soľou a korením. Marinádu premiešame a jemne rozšľaháme vidličkou. Na marinovanie tempehu použijeme o niečo menej oleja, aby bola marináda hustejšia.
Tempeh si nakrájame na 0,5 cm široké rezančeky a posypeme červenou paprikou.
Pridáme do marinády a necháme ho marinovať pol hodiny. Potom ho orestujeme na panvici na olivovom oleji dochrumkava.
Medzitým premiešame šalát s dresingom a servírujeme s chrumkavým teplým tempehom.

Fermentované ovsené lievančeky s tvarohom

Vegetariánsky dezert vhodný pre všetky metabolické typy. Lievančeky sú jemné a nadýchané, vďaka vysokému obsahu bielkovín zasýtia.

vegánske recepty, lievance

Foto: Petra Novotná

Na 2 porcie budeme potrebovať:

1 lyžica čerstvej kôry z biocitrónov
1 lyžica panely (sušená trstinová šťava) do cesta
1 lyžica medu do tvarohu
1/2 lyžičky škorice
1 lyžička jedlej sódy
roztopené maslo na vyprážanie
200 ml domáceho kokosového mlieka
100 g ovsených biovločiek
štipka nerafinovanej soli
200 ml kefíru, domáceho alebo kupovaného
100 g biotvarohu
hrsť bobuľového ovocia, čerstvého alebo mrazeného

Vločky nasypeme do väčšej misy, zalejeme ich kefírom a kokosovým mliekom a dobre premiešame. Mala by vzniknúť hustá kašovitá hmota; ak je riedka, prisypeme ešte vločky. Misu prikryjeme utierkou. Necháme fermentovať cez noc, minimálne 12 hodín.
Na druhý deň ráno pridáme citrónovú kôru, panelu, škoricu a štipku soli. Prisypeme jedlú sódu a cesto dobre premiešame. Necháme odpočívať 15 minút.
V panvici na lievance rozohrejeme trochu masla. Cesto naberáme lyžicou a tvoríme lievančeky. Opekáme z oboch strán dozlata.
Pri servírovaní lievančeky ozdobíme našľahaným tvarohom s bobuľovým ovocím a prisladeným trochou medu.

Rada od autorky

„Ak máte radi na lievancoch domáci džem alebo lekvár, nie som proti, ale odporúčam pridať viac tvarohového krému na lepšiu stabilizáciu hladiny krvného cukru.“ 

Text/recepty: Ivana Stenzlová
Foto: Petra Novotná, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 03/2019

Prečítajte si tiež
Komentáre