Koláče, na ktoré nedáme dopustiť: Tvarohovo-jahodový koláč a Ovocná roláda

júl 17, 2020
Bez názvu 1 1

Tieto domáce recepty milujeme kvôli jednoduchej príprave a skvelému výsledku. Vyskúšajte dva svieže koláče plné ovocia.

Tvarohovo-jahodový koláč

Maslová chuť dodáva koláču jemnosť, ovocie zasa sviežosť. Najlepšie chutí na druhý deň… samozrejme, ak hneď nezmizne z taniera.

Recept na tvarohovo-jahodový koláč

  • 250 g tvarohu, nie z vaničky
  • 250 g polohrubej múky, časť – približne 150 g možno nahradiť napríklad hladkou špaldovou celozrnnou múkou
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku s vínnym kameňom
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 1 vajíčko na potretie
  • jahody

1 Zmiešajte suché ingrediencie – múky, kypriaci prášok a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky, tvaroh a žĺtok. Vypracujte cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a na 30 minút vložte do chladničky.
2 Cesto si rozdeľte na 2 až 3 časti. Vyvaľkajte na hrúbku približne 5 mm do okrúhleho tvaru a preložte na plech.
3 Cesto naplňte jahodami 3 cm od okrajov.
4 Kraje zahnite dovnútra a jemne pritlačte prstami – nebudú sa počas pečenia roztvárať –, potrite ich rozšľahaným vajíčkom.
5 Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C dozlata približne 20 až 25 minút.


Náš tip: Máte chuť na výnimočné raňajky? Vyskúšajte tento zdravý koláčik bez múky a cukru!

Ovocná roláda

Ak si niekto myslí, že rolády sú retro dezerty, tak je na omyle! V tejto sa spája prirodzená sladkokyslá chuť ovocia s ľahkosťou smotany.

Recept na ovocnú roládu

  • 4 vajcia
  • 100 ml horúcej vody
    150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor alebo 1 ČL vanilkovej esencie
  • 200 g polohrubej múky, môžete ju zmiešať aj s hladkou
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • jahody a iné sezónne ovocie
  • smotana na šľahanie (33 %)

1 Žĺtky vyšľaháme s horúcou vodou a cukrom (trochu si necháme do bielkov), až kým nevznikne nadýchaná pena.
2 Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh s trochou cukru.
3 Do žĺtkovej peny zľahka vmiešame sneh spolu s múkou a kypriacim práškom.
4 Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. (Aby sa papier nešmýkal na plechu, na niekoľkých miestach plech potrite maslom.)
5 Pečieme 15 až 20 minút pri 180 °C.
6 Po upečení vyklopíme plát na navlhčenú utierku a opatrne stočíme. Vychladnutý ho plníme šľahačkou a ovocím.

Prečítajte si tiež

Text: Martina Deríková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 06/2020

Komentáre