Nahradíte ňou jablká v štrúdli. Viete, o ktorej zelenine je reč?

máj 25, 2019
rebarbora nahradí jablká

Urobme si jablčník bez jabĺk. Ako? Jednoducho – z čerstvej rebarbory, ktorá chutí doslova ako jablká, hoci vedľa skutočných jabĺk ani neležala.

Originálnosť rebarbory (Rheum palmatum) je najmä v jej skorej jarnej úrode dužinatých stoniek, ktoré chuťou pripomínajú jabĺčka. V tento jarný čas nám svojimi účinkami pomôže rozhýbať metabolizmus a zintenzívniť tak našu jarnú telesnú očistu. Tiež nám dodá potrebné vitamíny, najmä C a B-komplex, ale aj železo, jód, mangán, zinok a draslík. Listové čepele obsahujú najviac kyseliny šťaveľovej, ktorá v našom tele viaže vápnik, a to počas celej vegetácie, takže konzumácia listov je nevhodná. Mladé listové stopky, ktoré sa konzumujú skoro na jar, jej v tom čase obsahujú minimum (0,12 %), takisto aj kyseliny citrónovej. Najviac obsahujú osviežujúcej kyseliny jablčnej (1,77 %). V lete, teda už po zberovom období rebarborových stopiek (neodporúča sa zberať rebarboru po 24. júni), sa v nich zvýši obsah kyseliny šťaveľovej až na 2,1 %, čo už je na konzumáciu nevhodné. Čo sa týka kvality stopiek, tie sú najjemnejšie a najchutnejšie skoro na jar po dorastení na dĺžku 30 až 50 cm.

Ošetrovanie

Rebarbora je nenáročná. Hoci znáša slnko, vhodnejšie sú pre ňu mierne zatienené miesta, a preto sa jej dobre darí aj pod opadavými stromami. V 1. roku po vysadení udržujeme pôdu kyprú, bez burín a dostatočne zavlaženú. V ďalších rebarboru prihnojujeme v rozumnej miere dusíkom, aby sme nezvýšili obsah dusičnanov v stopkách, ale len podporili rast a regeneráciu rastlín. Robí sa to dvakrát: raz polovičnou dávkou hneď po zime a potom v období intenzívneho rastu po zbere. Dávka na prihnojovanie je 22 g na m2 liadku amónneho s vápencom. Ak chceme mať sústavne dobrú produkciu stopiek, tak porast obmieňame asi po 6 až 9 rokoch, pretože pôda je už vyčerpaná a unavená. Ak sú rastliny ešte zdravé a vitálne, tak ich použijeme po rozdelení na novú výsadbu.

Ako ju zberať?

V 3. roku po vysadení začíname s prvým zberom listových stopiek. Zber trvá asi do júna. Zberáme v chladných ranných hodinách a len listové stopky z obvodu rastliny dorastené do dĺžky 30, maximálne 50 cm, hrubé najmenej 20 mm. Aby sme rastlinu príliš neoslabili, spočiatku zberáme len 1/3 z daného počtu listov, v neskorších rokoch aj 1/2 listov. Listy so stopkami nikdy neodrezávame (ich zostatok by na rastline hnil), ale ich len prudkým trhnutím doboku odtrhneme. Ihneď po zbere odstránime zo stopiek listovú čepeľ, ponecháme len 3-centimetrový kúsok nad stopkou – voda sa z nej nebude tak rýchlo odparovať. Stopky môžeme skladovať pri teplote 1 °C a 90-percentnej vlhkosti vzduchu asi 3 týždne. Najvyššie úrody stopiek dosahuje rebarbora asi v 5. roku – vtedy z jednej rastliny môžeme odobrať až 7 kg stopiek.
Ak sa na rastline objaví kvet, platí to pre celý čas pestovania, treba ho odstrániť – odtrhnúť celú kvetnú stonku, aby sa rastlina nevysiľovala.

Rozmnožovanie

Najefektívnejšie sa rebarbora rozmnožuje vegetatívne – delením koreňov v októbri (po ich vykopaní) alebo veľmi skoro na jar. Rezné rany pakoreňa necháme 1 deň zaschnúť, aby po zasadení nehnili.

Škodce a choroby

Občas sa na listoch rebarbory, najmä po skončení zberu stopiek, objavia vošky a bzdochy. Tie spláchneme prúdom vody alebo použijeme rastlinné výluhy, prípadne klasické postrekové látky.

Rebarborová štrúdľa

Keďže rebarbora má kyslastú chuť, často koláče z nej až nezmyselne veľa cukríme. Namiesto cukru skúsme využiť prírodné sladidlá. Vhodná je kombinácia rebarbory so sladkým ovocím (banány, hrušky, jahody), ale aj so sušeným či pomletým ovocím, prípadne so sladkými ovocnými šťavami bez cukru. Na dochutenie je vynikajúca napríklad aj škorica (je vhodná najmä pre diabetikov).

  • 160 g polohrubej múky
  • 300 g rebarbory
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička octu
  • soľ
  • vlažná voda
  • 50 g strúhanky
  • 50 g masla
  • 50 g cukru na posýpku

1 Do múky pridáme soľ, ocot, vlažnú vodu, olej a vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme 15 minút stáť na pomúčenej doske prikryté zohriatou nádobou.
2 Na stole na pomúčenom obruse roztiahneme bochník cesta po dĺžke, potrieme ho rozpusteným maslom, aby sa nelepilo, a cesto vytiahneme do šírky po celom stole – dávame však pozor, aby sa nepotrhalo.
3 Cesto pokvapkáme maslom, posypeme strúhankou alebo mletými orechmi, prihodíme pokrájanú rebarboru zmiešanú s duseným ovocím.
4 Pomocou obrusu cesto zavinieme, dáme na vymastený plech, potrieme maslom s rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 °C približne 15 minút.
5 Hotový závin posypeme korením ochutenou ovocnou posýpkou. Môžeme použiť aj hotové štrúdľové cesto z obchodu.


Tip navyše

Na posýpku namiesto cukru vyskúšajte zmes z presušených a pomletých sliviek, mletej škorice a klinčekov.


Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 05/2019

Prečítajte si tiež
Komentáre