Pavlova na dva spôsoby

aug 21, 2018
pavlova

Pavlova je úžasný ľahký letný dezert. Môžete ho pripraviť ako tortu či minitortičky. Pavlovu môžete naplniť vyšľahanou šľahačkou, citrónovým či čokoládovým krémom z mascarpone a dozdobiť čerstvým ovocím.

Snehové korpusy treba plniť (ideálne) krátko pred podávaním a zjesť ešte v ten istý deň. Inak nasiaknu plnkou a už to nebude to pravé „snehové“.

Cesto

na 10 minitortičiek alebo jeden veľký korpus s priemerom 26 cm:


  • 4 bielky
  • 210 g práškového cukru
  • 1 ČL bieleho vínneho octu
  • 15 g kukuričného škrobu alebo zlatého klasu
  • štipka soli

Náplň

  • 2 až 3 smotany na šľahanie (podľa množstva korpusov)
  • stužovač do šľahačky
  • čerstvé ovocie, napríklad jahody, maliny, čučoriedky

pavlova torta

1 Na papier na pečenie si nakreslite 10 koliesok s priemerom približne 8 cm. Nechajte medzi nimi odstup, počas sušenia trochu zväčšia svoj objem.

2 Rúru si predhrejte na 150 °C.

3 Bielky vyšľahajte so štipkou soli do hustého snehu. Počas šľahania postupne pridávajte cukor. Ku koncu pridajte škrob a vínny ocot.

4 Cestom naplňte zdobiace vrecko a na nakreslené kolieska nastriekajte sneh tak, že kraje vytiahnete, aby uprostred vznikla jamka (na krém či šľahačku).

5 Teplotu v rúre znížte na 120 °C a plech vložte dnu. Sušte približne 60 minút. Snehové pusinky by mali byť navrchu chrumkavé, no nesmú pri sušení zhnednúť. Neotvárajte rúru!

6 Rúru vypnite a pusinky nechajte dnu. Po 15 minútach rúru pootvorte a po ďalších 20 minútach ich vyberte von.

Extra tip: Ak sa rozhodnete piecť tortu, vždy si pripravte cesto len na jeden korpus.

Text: Martina Deríková
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Pekné bývanie 8/18

Komentáre