Mimoriadna akcia!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a získajte darčekovú kartu IKEA!

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Koncept

Objednať

Potešte rodinu. Upečte plnený zimný koláč podľa redakčnej kuchyne

Zdieľať 19. 12. 2018
Potešte rodinu. Upečte plnený zimný koláč podľa redakčnej kuchyne

Viete si predstaviť Vianoce bez koláčov? Okrem klasiky skúste tento rok prekvapiť svoju rodinu niečím iným.

Cesto

forma s priemerom 24 cm

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g mletých lieskových orechov, môžete použiť aj mandle alebo vlašské orechy
  • 100 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 1 ČL škorice
  • ½ ČL vínneho kameňa alebo prášku na pečenie s vínnym kameňom
  • 130 g masla, studené a pokrájané na kúsky
  • 1 vajce

Náplň

  • 400 g zmesi mrazeného lesného ovocia
  • 120 g cukru
  • 1 PL zemiakového škrobu, prípadne kukuričného škrobu

Okrem toho

  • potravinová fólia
  • formička na vykrajovanie v tvare hviezdy
  • práškový cukor na posypanie
  • maslo a múka na formu na pečenie

vianočné pečenie

Zmiešame múku, lieskové orechy, cukor, soľ, škoricu a prášok do pečiva. Pridáme kúsky masla a vajce. Vymiešame cesto, zavinieme ho do potravinovej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

Rúru si predhrejeme na 170 °C. Formu vytrieme maslom a vysypeme múkou. 2/3 cesta rozvaľkáme približne na hrúbku 0,5 cm – cesto by malo byť o 3 cm širšie ako okraje formy. Cesto vložíme do formy a roztiahneme ho po celej ploche.

Trochu rozmrazenú zmes ovocia zmiešame s cukrom a zemiakovým škrobom a rozdelíme ju na cesto.

Zvyšné cesto rozvaľkáme na veľkosť formy a povykrajujeme z neho hviezdy. Položíme ho na ovocnú zmes a obe cestá na okrajoch jemne spojíme. Vykrojené hviezdy uložíme na vrch koláča.

Koláč pečieme 45 až 50 minút. Po vychladnutí ho posypeme práškovým cukrom.

„Tento recept sa u nás netraduje z generácie na generáciu, ukázala mi ho moja sestra, ktorá má vlastnú domácnosť toľko rokov, koľko máte prstov na rukách. Ale aj každý takto starý recept musel niekde začínať, no nie? Na koláč potrebujete okrem surovín a priestoru aj dávku trpezlivosti, ale verte mi, že to naozaj stojí za to a výsledok ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým pohárikom.“ – Alžbeta Fialová, redaktorka

Recept: redakcia
Foto: Miro Pochyba
Food styling: Martina Deríková
Zdroj: časopis Pekné bývanie 12/2018


Kategórie: Recepty